Το πιο άγριο άθλημα στη Γη!

Στην Φλωρεντία εξακολουθεί να παίζεται και σήμερα, μία φορά το χρόνο, ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα και θεωρείται το πιο βίαιο στον κόσμο.Το Calcio Storico (ιστορικό ποδόσφαιρο) είναι μια αρχαία μορφή του ποδοσφαίρου η οποία προήλθε από το αρχαίο ρωμαϊκό «harpastum», και παίζεται με δύο ομάδες των 27 παικτών, που χρησιμοποιούν χέρια και πόδια. Οι γροθιές και οι κλωτσιές στο κεφάλι απαγορεύονται, αλλά όλα τα άλλα, ακόμη και πνιγμός, επιτρέπονται!
Το παιχνίδι γίνεται στην πλατεία Santa Croce και είναι μια γιορτή για την πόλη. Οι παίχτες φορούν παραδοσιακές στολές και στα γύρω μπαλκόνια, ή κερκίδες, παρακολουθούν οι θεατές.Οι ομάδες που αγωνίστηκαν στον τελικό του 2016 ήταν Santo Spirito Bianchi και San Giovanni Verdi.Οι επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού γράφτηκαν το 1580 από τον κόμη της Φλωρεντίας Giovanni de Bardi. Ο αγώνας που γίνεται σε γήπεδο με άμμο, διαρκεί 50 λεπτά.
Οι δύο ομάδες αγωνίζονται για την κατοχή της μπάλας και γκολ μπαίνει όταν η μπάλα περάσει πάνω από στενές σχισμές στις δύο πλευρές. Θα μπορούσε κανείς να πει πως το παιχνίδι αυτό είναι ένας πρόδρομος του ράγκμπι.Το παιχνίδι ελέγχουν ένας διαιτητής και έξι επόπτες γραμμών, μαζί με ένα δικαστή εκτός γηπέδου. Δεν υπάρχει διακοπή γα ξεκούραση των παικτών, ούτε αλλαγές. Όσοι τραυματίζονται, μεταφέρονται εκτός αγωνιστικού χώρου.
Επιτρέπεται η χρήση πολεμικών τεχνών, αλλά απαγορεύεται ο ίδιος παίκτης να επιτεθεί σε περισσότερους από έναν αντίπαλο. Οποιαδήποτε παραβίαση του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή από τον αγώνα.
Τον 17ο αιώνα, ο ενθουσιασμός για το Calcio Storico εξασθένισε, αλλά αναβίωσε το 1930 με τον τελικό να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.Το 2007, αξιωματούχοι της πόλης απαγόρευσαν για ένα χρόνο το Calcio Storico μετά από επεισόδια που οδήγησαν στο δικαστήριο 50 παίκτες!

Επιτρέπεται η χρήση πολεμικών τεχνών, αλλά απαγορεύεται ο ίδιος παίκτης να επιτεθεί σε περισσότερους από έναν αντίπαλο. Οποιαδήποτε παραβίαση του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή από τον αγώνα.








(με πληροφορίες και εικόνες από Guardian)
ΠΗΓΗ
Το πιο άγριο άθλημα στη Γη! Το πιο άγριο άθλημα στη Γη! Reviewed by olablogs on 11:30 Rating: 5
Από το Blogger.