Ένας στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο σεισμού, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με πριν από 40 χρόνια. Ο σεισμός είναι ο κίνδυνος που απειλεί τους περισσότερους ανθρώπους στη Γη.
Επίσης, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 155 χώρες κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ 414 εκατομμύρια ή το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν κοντά σε ένα από τα 220 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης.Οι εκτιμήσεις αυτές περιλαμβάνονται στον νέο «Άτλαντα του Ανθρώπινου Πλανήτη 2017», που έδωσε στη δημοσιότητα το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Άτλαντας, που θα παρουσιασθεί επίσημα σε διεθνή συνδιάσκεψη για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, η οποία θα γίνει στο Κανκούν του Μεξικό, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων και με την έκταση των δομημένων περιοχών που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο των κυριότερων φυσικών κινδύνων.
Η Ελλάδα είναι μία από αυτές όπου το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από σεισμό, ξεπερνά το 80%. Πάνω από 170 εκατομμύρια στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένοι σε σεισμό, σχεδόν το ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, με την μεγαλύτερη αναλογία στην Ιταλία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τη δομημένη έκταση κάθε χώρας που κινδυνεύει από τσουνάμι.
Ακόμη, στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την έκταση κάθε χώρας που είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμύρας, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά, στην 21η θέση, με 145.000 κατοίκους να απειλούνται ή μόνο το 1% του εθνικού πληθυσμού. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία), όμως ο αριθμός των Ελλήνων που απειλούνται από πλημμύρα, έχει αυξηθεί κατά 44% μεταξύ 1975-2015. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 40 χρόνια, μαζί με την Ολλανδία όπου το ποσοστό των κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι σε πλημμύρα, αυξήθηκε επίσης κατά 44% μεταξύ 1975-2015.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παγκόσμια έκθεση στους κινδύνους της φύσης διπλασιάσθηκε μεταξύ 1975-2015, κυρίως λόγω της διαρκώς αυξανόμενης αστικοποίησης, αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης.
Ο αριθμός όσων ζουν σε σεισμογενείς περιοχές αυξήθηκε κατά 93%, από 1,4 δισεκατομμύρια το 1975 σε 2,7 δισεκατομμύρια το 2015 (το 37% ή πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πλέον).
Από την άλλη, οι πλημμύρες είναι ο πιο συχνός από τους φυσικούς κινδύνους. Στην Ευρώπη η πιο εκτεθειμένη χώρα είναι η Γερμανία (περίπου οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι ή το 10% του πληθυσμού της) και ακολουθούν η Γαλλία (5,7 εκατ. κάτοικοι ή 9% του πληθυσμού) και η Ολλανδία (5,3 εκατ. ή το ένα τρίτο του πληθυσμού). Από τις ηπείρους, η πιο εκτεθειμένη στις πλημμύρες είναι η Ασία και ακολουθεί η Αφρική. Εκτιμάται ότι το 11% της δομημένης έκτασης της Γης δυνητικά κινδυνεύει από πλημμύρα.
Περίπου 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (μεταξύ αυτών και Έλληνες) ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από κάποιο ενεργό ηφαίστειο. Η συνολική εκτεθειμένη σε ηφαιστειακούς κινδύνους έκταση στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 86% από το 1975.
Οι τροπικοί κυκλώνες απειλούν 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 89 χώρες, έναντι ενός δισεκατομμυρίου το 1975. Οι μεγαλύτερες δομημένες εκτάσεις που κινδυνεύουν, βρίσκονται στην Κίνα και στην Ιαπωνία.
Οι μεγαλύτερες σε έκταση παράκτιες δομημένες περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε τσουνάμι, βρίσκονται στην Ιαπωνία, με 4,01 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα δομημένης επιφάνειας να είναι δυνητικά εκτεθειμένα, καθώς και περίπου 19 εκατομμύρια κατοίκους.
Η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη έκθεση σε τσουνάμι είναι η Ιταλία (όγδοη στην παγκόσμια κατάταξη) με 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να απειλούνται και ακολουθεί η Ελλάδα με 43.000 τ.χλμ. (δέκατη στη διεθνή κατάταξη).
ΠΗΓΗ
Είδηση-βόμβα: Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα διεθνώς για «χτύπημα» από τσουνάμι
Reviewed by Unknown
on
18:00
Rating: