Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών μας για την υγεία μας

Είναι γνωστό ότι οι γιατροί, ρίχνοντας απλά και μόνο μια ματιά στα... μάτια σας, μπορούν να καταλάβουν πολλά για την υγεία σας.

Παραδείγματος χάρη μπορούν να διαπιστώσουν αν κάποιος πάσχει από διαβήτη, αρτηριακή πίεση ή ακόμη και αν έχει όγκο στο κεφάλι.

Αλλά για να είμαστε πιο ακριβείς, στα μάτια ενός ασθενούς ένας γιατρός μπορεί να βρει μόνο ενδείξεις για κάποια ασθένεια. Οταν δε, μιλάμε κατηγοριοποιώντας, για χρώμα των ματιών, σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε καν ένδειξη για κάποια ασθένεια. Απλά και μόνο μια υπόδειξη -και μόνο- για ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών θα αναπτύξει σίγουρα κάποιο πρόβλημα. Είναι απλά κατηγοριοποιήσει που γίνονται προκειμένου να είμαστε όλοι λίγο παραπάνω νοιασμένοι...


Από τι κινδυνεύει, λοιπόν, περισσότερο καθένας ανάλογα με το χρώμα των ματιών του;
Φωτεινά μάτια

Ατομα με γαλάζια, πράσινα ή γκρι μάτια ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από αυτούς με σκούρα μάτια, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι και αυτοί που έχουν σκούρα μάτια δεν χρειάζονται συνεχή αντηλιακή προστασία (και τακτικό έλεγχο των σπίλων του στο δερματολόγο). Επίσης, τα άτομα με ανοιχτά μάτια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας της όρασης. Διατρέχουν, όμως, μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη ή λεύκη.

Σκούρα μάτια

Ατομα με καστανά ή καφέ-χρυσά μάτια, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη αργότερα στη ζωή τους σε σχέση με εκείνους με ανοιχτόχρωμα μάτια. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να αναπτύξουν λεύκη, μια κατάσταση στην οποία κάποια από τα κύτταρα μελανίνης παύουν να λειτουργούν σωστά και αφήνουν μπαλώματα χωρίς χρωστικές στο δέρμα. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν σκούρα μάτια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος και εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οταν το μάτι αλλάζει χρώμα

Σε κάποιες περιπτώσεις μια ξαφνική αλλαγή στο χρώμα του ματιού μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Αν τα μάτια σας κοκκινίσουν ξαφνικά, για παράδειγμα, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη κάποιου ερεθισμού, κάποιας λοίμωξης ή κάποιας αλλεργίας. Αν πάλι το λευκό του ματιού κιτρινίσει, αυτό αποτελεί κλασικό σημάδι ίκτερου που σημαίνει ότι θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να λάβετε ιατρική φροντίδα.


Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών μας για την υγεία μας Τι φανερώνει το χρώμα των ματιών μας για την υγεία μας Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5
Από το Blogger.