Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Οι ΗΠΑ απαιτούν εδώ και τώρα ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Mε νέο βέτο της Ελλάδας το κρατίδιο παύει να υπάρχει – Αναλαμβάνουν δράση Ρώσοι και Σέρβοι…

Όλα είναι έτοιμα στα Σκόπια για την υλοποίηση των σχεδίων της Ουάσιγκτον όσο αφορά το σχέδιο για τα δυτικά Βαλκάνια δίνοντας πρωτεύοντα ρόλο στους Αλβανούς με ότι αυτό «εγκυμονεί» για ολόκληρη την περιοχή.
Η κύρια αποστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στην ΠΓΔΜ είναι να εισέλθει το ταχύτερο δυνατό η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ , «αποτάσσοντας» το σλαβικό εθνικιστικό παρελθόν, το όνομα «Μακεδονία» και τους Ρώσους συμβούλους. Πράγμα δύσκολο έως αδύνατο… Η Ελλάδα με νέο βέτο θα θέσει οριστικό τέλος στην ύπαρξη του τεχνητού κρατιδίου και πάμε για άλλα πράγματα στην περιοχή…
Ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Hoyt Yee δήλωσε για το θέμα από τα Σκόπια ότι όλα βαίνουν «καλώς».

«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές, όπως τα βίαια γεγονότα στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο, ήδη τα υπερνικήσαμε, παρά τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα, και τώρα η πΓΔΜ έχει τώρα μια κυβέρνηση και αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα.
Ίσως αυτό είναι ένα θετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη περιοχή, ότι ή ένταση και η πολιτική κρίση μπορούν να ξεπεραστούν με πολιτική βούληση» , δήλωσε o Hoyt Yee, υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ρωτήθηκε για τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι η απόφαση του προέδρου Ιβάνοφ να δώσει εντολή στον Ζάεφ ήταν «μια ένδειξη ότι η δημοκρατία στην ΠΓΔΜ είναι σταθερή και ισχυρή».
Ο Yee είπε ότι «αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να είναι εταίρος με τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να υλοποιήσουν από κοινού τις μεταρρυθμίσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια».

«Ειδικά για την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες, όπως η Ελλάδα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση», δήλωσε ο Hoyt Yee.
Την ίδια στιγμή ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ έρχεται σύντομα στην Αθήνα όντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον από την Ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ .
Μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, ο Ντιμιτρόφ θα επισκεφθεί την Αθήνα όπως δήλωσε, παρουσιάζοντας το νέο πρόσωπο της χώρας του γιατί η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ακριβώς η Ελλάδα .

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη χώρα στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ο νέος ΥΠΕΞ σηματοδοτώντας εξελίξεις στο θέμα.
«Η δουλειά της διπλωματίας είναι να οικοδομήσουμε γέφυρες, να κάνουμε φίλους και να ανοίξουμε πόρτες και προοπτικές. Επειδή η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το κύριο μέλημα μας είναι οι σχέσεις με την Αθήνα, για αυτό θέλω πρώτα να μεταβώ στην Αθήνα για να παρουσιάσω το νέο πρόσωπο της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον από την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ », δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι μετά την νέα κυβέρνηση θα εντείνει τη συνεργασία της με τη χώρα.
«Αρκετές φορές έχω μιλήσει με τον κ Ζάεφ και έχω καλέσει τον συνάδελφό μου Ντιμιτρόφ στην Αθήνα για να βρούμε τρόπους να εντείνουμε την συνεργασία μας και να λύσουμε όλα τα προβλήματα μας που μας ταλανίζουν εδώ και πολύ καιρό, με πνεύμα δημοκρατικής συναίνεσης», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα ασκήσει μία «σοφή και συνετή πολιτική» στο θέμα του ονόματος, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στη γνωστή διένεξη με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, είπε επ’ αυτού, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης:
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος στόχος των Αλβανών αλλά και των ΗΠΑ-Γερμανίας είναι ο επαναπροσδιορισμός του κράτους, η αλλαγή ονομασίας του και η ταυτότητα των πολιτών της προκειμένου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.
Αυτό όμως αφορούν τους εκπροσώπους των κομμάτων και τον πρόεδρο της χώρας, διότι με αφορμή την ποινική δίωξη του VMRO και προσωπικά του Νικόλα Γκρουέφσκι , ένας ολόκληρος σλαβικός πυρήνας «Κομιτατζήδων» που έχει τα πλοκάμια του στις μυστικές υπηρεσίες, στον στρατό, την αστυνομία, και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε «κεκαλυμένη κίνηση» ενόψει εξελίξεων, δεν θα καθίσει «φρόνιμα».
Η επικράτηση του Αλβανικού στοιχείου στους θεσμούς της χώρας θα πυροδοτήσει ένταση , η έκταση της οποίας είναι αδιευκρίνιστη.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τα «ιδεώδη» της «Μακεδονίας του Πιρίν» που έφτανε μέχρι την Θεσσαλονίκη, έχουν γαλουχηθεί χιλιάδες Σκοπιανοί στο κρατίδιο αυτό και πολύ δύσκολα αυτοί θα «κάτσουν ήσυχα» χωρίς να προκληθούν γεγονότα .
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα «πιθανόν από ασήμαντη αφορμή» να ξεκινήσει εκ νέου ένταση η οποία μπορεί να διαχυθεί παντού και να προκληθούν πολλά διάφορα ακόμα και πραξικόπημα.
Η Μόσχα το είχε δηλώσει πριν ένα μήνα: «οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και ΕΕ, με τη χρήση των μεθόδων των «πορτοκαλί» επαναστάσεων «κατασκευάζουν» κυβερνήσεις, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από τον σύνολο του λαού ενώ παρεμβαίνουν άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ.» Ενώ οι Ρώσοι βλέπουν ότι περικυκλώνονται από παντού και θα ….αντιδράσουν διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Πίσω από όλα όμως είναι για μια ακόμη φορά οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τα Βαλκάνια αρχής γενομένης της Βοσνίας και της ΠΓΔΜ, τις οποίες προσπαθούν να ελέγξουν, πολιτικά, οικονομικά και τέλος και στρατιωτικά ενόψει της αμερικανικής γεωστρατηγικής «απόσυρσης».
Οι Γερμανοί με επικεφαλής την Α.Μέρκελ βλέπουν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη πόσο μάλλον για τα Βαλκάνια και ετοιμάζουν ολομέτωπη «επίθεση» σε όλα τα επίπεδα για να κυριαρχήσουν στην περιοχή , χωρίς όμως να λάβουν υπόψιν τους την Ρωσία , η οποία ήδη κυριαρχεί στην περιοχή αυτή.
Ο διχασμός της κοινωνίας της ΠΓΔΜ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι, που βρίσκονταν στην εξουσία επί σχεδόν 11 χρόνια. Την τελευταία διετία η χώρα βίωσε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, ενώ επί ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές στάθηκε αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Το σενάριο ενός πραξικοπήματος «παίζει» ακόμα πολύ δυνατά και παρά το φαινομενικό ήρεμο κλίμα όλα είναι πιθανά να συμβούν το επόμενο διάστημα για αυτό και οι ΗΠΑ βιάζονται να τελειώνουν με την χώρα και την είσοδο της στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα είναι εάν θα προλάβουν.
ΠΗΓΗ
Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Οι ΗΠΑ απαιτούν εδώ και τώρα ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Mε νέο βέτο της Ελλάδας το κρατίδιο παύει να υπάρχει – Αναλαμβάνουν δράση Ρώσοι και Σέρβοι… Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Οι ΗΠΑ απαιτούν εδώ και τώρα ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Mε νέο βέτο της Ελλάδας το κρατίδιο παύει να υπάρχει – Αναλαμβάνουν δράση Ρώσοι και Σέρβοι… Reviewed by Unknown on 13:43 Rating: 5
Από το Blogger.