Ο «ύπουλος» υποθυρεοειδισμός: Δείτε όλα τα πιθανά σωματικά και ψυχολογικά σημάδια

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια μεταβολική κατάσταση που προτιμά το γυναικείο φύλο και είναι αποτέλεσμα της μειωμένης έκκρισης θυρεοειδικών ορμονών ή της ανεπαρκούς λειτουργίας τους.

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, τα συμπτώματα από την ανεπάρκειά τους είναι πολλά και διαφορετικά.

Ανάλογα με το που εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος, ο υποθυρεοειδισμός διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όπου υπάρχει βλάβη του ίδιου του αδένα, δευτεροπαθή, όπου υπεύθυνη του προβλήματος είναι η υπόφυση και τριτοπαθής, όπου το αίτιο εντοπίζεται στον υποθάλαμο.

Συμπτώματα

Γενικά συμπτώματα

-Εξασθένηση
-Νωθρότητα
-Οίδημα γύρω από τα μάτια
-Ωχρότητα
-Μιωμένη όρεξη

Δερματολογικά συμπτώματα

-Ξηρό δέρμα και μαλλιά
-Τριχόπτωση
-Εύθραυστα νύχια

Ενδοκρινολογικές εκδηλώσεις

-Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)

Μεταβολικές εκδηλώσεις

-Μειωμένη αντοχή στο κρύο
-Υποθερμία
-Πρόσληψη βάρους
-Παχυσαρκία

Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις

-Δύσπνοια
-Υπέρταση
-Διόγκωση της καρδιάς


Αιματολογικά ευρήματα

-Σιδηροπενική αναιμία

Αναπνευστικό

-Ροχαλητό
-Άπνοια ύπνου

Γαστρεντερικές εκδηλώσεις

-Δυσκοιλιότητα
-Χολολιθίαση

Ψυχιατρικές εκδηλώσεις

-Κατάθλιψη
-Ψύχωση

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι απλή και προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες.

Η καθιερωμένη θεραπεία σήμερα είναι η χορήγηση κάποιου σκευάσματος συνθετικής θυροξίνης (Τ4) ξεκινώντας από μικρές δόσεις και αυξάνοντας προοδευτικά ανάλογα με την υποχώρηση των συμπτωμάτων και την επαναφορά της TSH στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο «ύπουλος» υποθυρεοειδισμός: Δείτε όλα τα πιθανά σωματικά και ψυχολογικά σημάδια Ο «ύπουλος» υποθυρεοειδισμός: Δείτε όλα τα πιθανά σωματικά και ψυχολογικά σημάδια Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.