Αρνητικοί οι δανειστές με το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ στις Βρυξέλλες θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί ιδανικά πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά σε καμία περίπτωση μετά τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κοινωνικό μέρισμα, αλλά θα τη συζητήσουν.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα, ενώ θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή. Θα έχει προηγηθεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίοι αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα μας από σήμερα. Στόχος των επικεφαλής είναι, εάν όλα πάνε καλά, να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου για να κλείσουν την αξιολόγηση.

Σχετικά με την ουσία, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα και εκταμίευση της δόσης ή των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, υπάρχουν περίπου 100 προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ο κύριος όγκος έχει ήδη νομοθετηθεί, και υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση δεν θα είχε τις πολιτικές δυσκολίες νομοθέτησης στη Βουλή. Ωστόσο, θεωρούν ότι η εφαρμογή έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής διοίκησης.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Για τα δημοσιονομικά, η εκτίμηση είναι πως ο στόχος του πλεονάσματος ύψος 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θα επιτευχθεί, ενώ σε σχέση με το 2018 και το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό θα διαπιστωθεί το επόμενο διάστημα, σε σχέση και με την πορεία των εσόδων, όπου αλλού υπεραποδίδουν και αλλού υποαποδίδουν.

Για τις μεταρρυθμίσεις, στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης θα ελεγχθεί η στελέχωση, η λειτουργία και ο προϋπολογισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και η συγχώνευση των ταμείων σε ένα, η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα ελεγχθεί επίσης η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (συμφωνία με τη διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν για τη ΔΕΗ) και φυσικού αερίου.

Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ζητούν να γίνει η στελέχωση με τους κατάλληλους υπαλλήλους και το επόμενο βήμα είναι το ξεκαθάρισμα των τίτλων ιδιοκτησίας, γιατί από τους 90.000 τίτλους κάποιοι έχουν αξία κάποιοι όχι.

Ενδεικτικά για το Ελληνικό, το αποκαλούν εμβληματική επένδυση λόγω μεγέθους, λόγω απασχόλησης αλλά και των μηνυμάτων που στέλνουν στις αγορές, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο αυτό. Στις Βρυξέλλες λένε ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία πρέπει να καταλάβουν τη σπουδαιότητα της επένδυσης, γιατί οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, ούτε για τα αρχαιολογικά ευρήματα ούτε για άλλα διοικητικά προβλήματα.

Για τα εργασιακά, θα συζητηθούν οι αλλαγές που ζητάει το ΔΝΤ σχετικά με τη νομοθεσία για τις απεργίες, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι).

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, η προτίμηση των θεσμών είναι σαφής, θεωρούν ότι το όποιο πρόσθετο πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί με παραγωγικό τρόπο, για παράδειγμα στην περαιτέρω αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Πάντως, δεν είναι κατηγορηματικοί στη θέση τους, θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση πώς θα διατεθεί το επιπλέον ποσό με εποικοδομητικό τρόπο. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επανάληψη του περυσινού, όπου μονομερώς η κυβέρνηση διέθεσε κατά δοκούν το κοινωνικό μέρισμα.

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που παραμένει σε εκκρεμότητα, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει ακόμη όλα τα στοιχεία της πληρωμής προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχει, όμως, αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει τα χρήματα πριν από το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η διορία.

Μέχρι το τέλος προγράμματος το πρόγραμμα προβλέπεται τη διάθεση 18,4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα 20 και πλέον δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» 8 δισ. ευρώ για ασφάλεια μετά τη λήξη του προγράμματος για ένα δύο χρόνια, ποσό μικρότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που είχαν αποφασιστεί για Πορτογαλία και Ιρλανδία, όταν είχαν ολοκληρωθεί τα προγράμματά τους, ωστόσο, οι ανάγκες της Ελλάδας είναι πολύ μικρότερες.

Γενικά, πάντως, μπορεί να πιστεύουν ότι η έξοδος στις αγορές μέχρι τη λήξη του προγράμματος είναι θετική εξέλιξη, γιατί στέλνει μηνύματα, ωστόσο, σημειώνουν ότι το κόστος του δανεισμού στις αγορές είναι 4%-5%, ενώ ο ΕΜΣ δανείζει με επιτόκιο κάτω της μονάδας. Με άλλα λόγια, το μήνυμα στην κυβέρνηση είναι δανειστείτε από τις αγορές με μέτρο, γιατί το κόστος είναι μεγάλο.

Σε σχέση με το ΔΝΤ, υπογραμμίζουν ότι οι διαφορές για την είσοδό του στο πρόγραμμα παραμένουν, γιατί ο διεθνής οργανισμός ζητάει τώρα τα μέτρα για το χρέος, ενώ το Eurogroup έχει τοποθετηθεί ότι θα λάβει τα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Για το λόγο αυτό ζητούν σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ να πάρει τις αποφάσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
ΠΗΓΗ
Αρνητικοί οι δανειστές με το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Αρνητικοί οι δανειστές με το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.