Τι σημαίνει στην πράξη η ρήτρα αναγκαστικών μέτρων για το 59% των φορολογούμενων
Καταδίκη σε «οικονομικό θάνατο» επιφυλλάσσει το τεχνικό μνημόνιο και ο ετήσιος προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 60% των οφειλετών του δημοσίου που έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρεη προς το δημόσιο ύψους άνω των μόλις 500 ευρώ. Το αναθεωρημένο κείμενο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Δευτέρας, προβλέπει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 –σε χρόνο μεταγενέστερο του τέλους του 3ου μνημονίου- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να έχει μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και 1,2-1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Για τους περισσότερους εξ’ αυτών, το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού θα ισοδυναμεί και με οικονομική ασφυξία καθώς βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο επικεφαλής του δικαστικού τμήματος της Δ.Ο.Υ δεν επιτρέπεται να προχωρήσει ούτε σε μερικό ξεμπλοκάρισμα αν δεν διασφαλίσει ότι έχει αποπληρωθεί το 70% του ληξιπρόθεσμου χρέους. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των οφειλετών που έχει συσσωρεύσει χρέη άνω των 500 ευρώ (σ.σ τα 500 ευρώ είναι το όριο πάνω από το οποίο η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε λήψη αναγκαστικών μέτρων) έχει ξεπεράσει τα 1,75 εκατομμύρια σε σύνολο περίπου 4,2 εκατομμυρίων πολιτών που χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο, μέσα στο 2018 ο αριθμός αναμένεται να σπάσει και το όριο των δύο εκατομμυρίων κάτι που σημαίνει ότι το τέλος της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, θα μας βρει με τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγή μέσω τράπεζας.
Οι δανειστές, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο κείμενο του τεχνικού μνημονίου, ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον φορεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας κάτι που θα αποτυπωθεί στην αγορά ως νέα αποστράγγιση της εναπομείνουσας ρευστότητας. Οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και οι κατασχέσεις εις χείρα τρίτων (σ.σ στα λογιστήρια φτάνουν εντολές ακόμη και για μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων) αποτελούν τις δημοφιλέστερες πρακτικές. Έτσι, για το 2018, οι στόχοι αναθεωρούνται ως εξής:
1. Ο αριθμός των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα για το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα πρέπει να φτάσει στο 53% από 47% που ήταν ο αντίστοιχος στόχος για το 1ο τρίμηνο του 2017.
2. Για το δεύτερο τρίμηνο, ο πήχης ανεβαίνει στο 54% έναντι 51% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017
3. Το 3ο τρίμηνο ζητείται ακόμη καλύτερη επίδοση και ποσοστό 57% (από 54% που ζητούσε το τεχνικό μνημόνιο για τον Σεπτέμβριο του 2017) ενώ
4. Για το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 υπάρχει ο στόχος του 59% έναντι 57% που ήταν ο στόχος για το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι συντελεστές, θα εφαρμοστούν επί ενός ολοένα και αυξανόμενου παρανομαστή. Ο στόχος είναι δυναμικός και όχι στατικός κάτι που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ, τόσο θα αυξάνεται και ο στόχος για το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών.
Από τους υπόλοιπους στόχους που έχουν τεθεί στην ΑΑΔΕ για την μεταμνημονιακή εποχή ξεχωρίζουν:
1. Η συλλογή 2,8 δις. ευρώ από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στην οποία συσσωρεύτηκαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου περισσότερα από 100 δις. ευρώ
2. Η είσπραξη του 24% των καινούργιν ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν μέσα στο 2018 και οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10-12 δις. ευρώ καθώς πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν παρά από ελάχιστους.
3. Η αύξηση του συντελεστή εισπραξιμότητας των τρεχουσών υποχρεώσεων στο 84%. Δηλαδή, στα 100 ευρώ που θα καταλογίζονται μέσα στο 2018 για ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή και ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να φροντίζει ώστε να εισπράττονται εμπρόθεσμα τουλάχιστον τα 84 ευρώ.
4. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον 17.500 ελέγχων από τις κινητές μονάδες ελέγχου του φοροελεγκτικού μηχανισμού έναντι 15.400 ελέγχων που ήταν ο αντίστοιχος στόχος του 2017
ΠΗΓΗ
Γιατί 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα βρεθούν με «μπλοκαρισμένο» τραπεζικό λογαριασμό
Reviewed by Unknown
on
11:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου