Τρόφιμα μακράς διαρκείας, για δύσκολους καιρούς, από τα χέρια σας!

Πώς θα αποθηκεύσουμε τρόφιμα για τα πρώτα στάδια μιας κοινωνικής κατάρρευσης;


Και πώς θα γίνει, αν δεν είναι κονσερβοποιημένα ή έτοιμα συσκευασμένα για μακρά αποθήκευση (κάτι που συνεπάγεται κόστος), να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό;



Παρακάτω θα δούμε δύο κύριες διατροφικές πηγές. Το αλεύρι (υδατάνθρακες) και το κρέας (πρωτεϊνη).

Το αλεύρι από μόνο του, αποθηκευμένο σε αεροστεγή δοχεία, διατηρείται το πολύ για ένα χρόνο, πριν βγάλει μαμούνια και αχρηστευτεί. Τώρα, σκεφτείτε τον εαυτό σας να τρέχει μαζί με το πανικόβλητο πλήθος να… λεηλατήσει κάποιο σούπερ μάρκετ για να κουβαλήσει εν τέλει… δυο σακιά αλεύρι των 10 κιλών; Οι λύσεις της τελευταίας στιγμής ποτέ δεν είναι οι καλύτερες, για αυτό και ο λαός έχει τη σοφή παροιμία «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κυριολεκτικά, αυτό αφορά αυτό το άρθρο, γιατί μια πρόταση για μακρόχρονη συντήρηση του σιταριού είναι να το φτιάξουμε σε μορφή γαλέτας! Οι γαλέτες, είναι σκληρά «μπισκότα» αλευριού, που λόγω της αφυδατωμένης φύσης τους, μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια ολόκληρα. Μπορεί σαν γεύση να είναι εντελώς ουδέτερη, αλλά όταν πάνε στο στομάχι φουσκώνουν από τα υγρά του, δημιουργώντας ένα αίσθημα ψεύτικης πληρότητας.

Ας δούμε μια απλή συνταγή.



• 4 κούπες τσαγιού αλεύρι (συνήθως σκληρό, αλλά ό,τι και να βάλετε θα γίνει)
• 4 κουταλιές του γλυκού αλάτι
• 2 κούπες τσαγιού νερό (μπορεί να χρειαστεί λιγότερο, ίσως περισσότερο, εξαρτάται από το αλεύρι)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σκληρή. Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τετράγωνα κομμάτια με πάχος 1εκ. Με μια οδοντογλυφίδα, κάνουμε πολλές τρύπες και στις δυο πλευρές, ώστε να ψηθεί η γαλέτα μας καλά, εσωτερικά. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό φύλλο και τις βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την θερμοκρασία, οπότε και θα αλλάξει ο χρόνος ψησίματος. Αυτό που θέλουμε είναι να ροδίσουν και στις δυο πλευρές και όταν τις βγάλουμε να είναι αρκετά σκληρές.

Για να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα, πρέπει να αποθηκεύονται (όπως κάθε τρόφιμο) σε κενό αέρος. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τον απλό τρόπο που δείχνει το παρακάτω βίντεο.



Όσο για το κρέας, μια παλιά καλή συνταγή είναι το περίφημο jerky.

Πρόκειται για καπνιστό κρέας, ουσιαστικά αποξηραμένο, που διατηρείται για μεγάλα διαστήματα.Σε κενό αέρος βέβαια, θα διατηρηθεί ακόμη περισσότερο.

Ας δούμε τη συνταγή για να το φτιάξουμε στο σπίτι μας (τα μπαχαρικά, πλην του αλατιού ίσως, είναι προαιρετικά, απλά και μόνο για να δώσουν λίγη γεύση στο jerky μας, τώρα που διαθέτουμε αυτήν την πολυτέλεια).

Υλικά

1 κιλό χοιρινό (αν και μπορείτε να βάλετε ό,τι κρέας θέλετε)

1κ. γλυκού αλάτι

1/3 κ. γλυκου πιπέρι

1 κ. γλυκού ρίγανη

1/2 κ. γλυκού πάπρικα γλυκειά

1/3 κ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)

1/2 κ. γλυκού σκόρδο αποξηραμένο τριμμένο

1/3 κ. γλυκού κουρκουμάς

ελάχιστό τσίλι (στη μύτη του γλυκού)

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα κιλό περίπου κρέας (μαλακό κομμάτι να διαλέγετε -δε θέλουμε να γίνει σόλα - χωρίς όμως λίπος γιατί το λίπος κρατάει υγρασία). Ας πούμε ότι έχουμε χοιρινό μπούτι. Το βάζουμε για καμιά ώρα στην κατάψυξη να σκληρύνει λίγο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε πολύ λεπτές φετούλες.

Βάζουμε σε ένα μπολάκι όλα μας τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε το κρέας μας να πάνε παντού. Στίβουμε και ένα λεμονάκι από πάνω. Απλώνουμε το κρέας μας στη σχάρα του φούρνου και ανάβουμε το φούρνο στους 70 βαθμούς στον αέρα, με ένα ταψάκι από κάτω από τη σχάρα, στον πάτο του φούρνου (για να μη λερωθεί ο φούρνος).

Αφήνουμε για 6-7 ώρες να ξεραθεί (προσοχή, να βάλετε μια πετσετούλα διπλωμένη στη πόρτα του φούρνου για να μπαίνει αέρας απ' έξω και να ανακυκλώνεται. Βοηθάει στην αποξήρανση).

Το διατηρούμε σε σακούλες κενού αέρος, όπως όλα τα τρόφιμα. Αυτό θα διατηρηθεί για ένα χρόνο περίπου, αν είναι αποθηκευμένο σε καλές συνθήκες (σκοτεινός δροσερός χώρος).

Εκτός από την παραπάνω συνταγή στο φούρνο μας, υπάρχει και η παλιά καλή συνταγή στην ύπαιθρο, η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση κανονικής πια επιβίωσης, για να διατηρήσουμε λίγο κρέας για μελλοντική χρήση (ας πούμε σε χειμερινή επιβίωση).



ΠΗΓΗ
Τρόφιμα μακράς διαρκείας, για δύσκολους καιρούς, από τα χέρια σας! Τρόφιμα μακράς διαρκείας, για δύσκολους καιρούς, από τα χέρια σας! Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.