Αυτή είναι η πιο Κρύα περιοχή της Ελλάδας ακόμα και το Καλοκαίρι!

Καλά ακούσατε!! ...

Η πιο κρύα περιοχή στην Ελλάδα ακόμη και το καλοκαίρι! Στις μέρες όπου επικρατεί καλοκαιρία είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι(συνήθως το φαινόμενο σε αυτή τη περίπτωση παρατηρείται σχεδόν καθημερινά) η θερμοκρασιακή αναστροφή ουσιαστικά αντιστρέφει τους ρόλους σε ότι ακριβώς γνωρίζουμε .

Το θερμοκρασιακά σωστό ,αν μπορούμε να το ορίσουμε έτσι, είναι οι περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, πεδινές και παραθαλάσσιες. Όμως αυτό συμβαίνει υπό σωστές θερμοκρασιακές και κλιματολογικές συνθήκες π.χ.(με συννεφιά το χειμώνα, με την ύπαρξη ανέμων, με τις βροχές και πόσο μάλλον με τα χιόνια όπου εκεί φαίνεται καθαρά η διαφορά υψομέτρου και θερμοκρασίας μαζί). Έτσι λοιπόν θερμοκρασιακή αναστροφή για να δώσουμε έναν ορισμό λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει.

Έτσι μας φαίνεται περίεργο πολλές φορές να βλέπουμε σε μεγαλύτερα υψόμετρα-ορεινές περιοχές υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι σε πεδινές-ηπειρωτικές περιοχές-οροπέδια, μεγάλες κοιλάδες-πεδιάδες και γενικότερα διάφορα ρέματα, χαράδρες και φαράγγια. Κύριος υπεύθυνος θεωρείται αυτή η “θερμοκρασιακή ανωμαλία” που καλείται αναστροφή θερμοκρασίας.

Σε περίπτωση όμως που έχουμε κοντά στο έδαφος ψυχρότερο αέρα από ό,τι σε ψηλότερα στρώματα, οδηγούμαστε σε μια σταθεροποιημένη κατάσταση, και δεν έχουμε κίνηση των αερίων μαζών. Αυτό είναι μια απόκλιση από την κανονική κατάσταση και καλείται θερμοκρασιακή ή θερμική αναστροφή. Πάνω από το στρώμα της αναστροφής, ο αέρας ψύχεται κανονικά αυξανομένου του υψομέτρου.

Θερμοκρασιακή αναστροφή μπορεί να υπάρξει με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος μπορεί να συμβεί σε μία καθαρή νύχτα, όταν το έδαφος ακτινοβολεί θερμότητα με υψηλό ρυθμό. Σε περίπτωση που ο αέρας είναι καθαρός,τότε μπορεί ο αέρας κοντά στο έδαφος να είναι ψυχρότερος από αυτόν σε υψηλότερα στρώματα. Ένας άλλος τύπος αναστροφής, προκαλείται μέσω μιας οριζόντιας εισροής ψυχρού αέρα, όπως για παράδειγμα η θαλασσινή αύρα σε μια παράκτια περιοχή. Τέλος, ένας τρίτος τύπος αναστροφής, λαμβάνει χώρα τη νύχτα σε κοιλάδες, όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας. Ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό,τι υψηλότερα. Γενικότερα, ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να υπάρξουν και άλλοι τύποι αναστροφής.

Ο τελευταίος τύπος αναστροφής εμφανίζεται και στο Μαίναλο στις δολίνες όπου παρατηρήθηκαν αλπικές θερμοκρασίες το χειμώνα ενώ και το καλοκαίρι παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Άκρως εντυπωσιακές χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Μαίναλο Αρκαδίας σύμφωνα με τα στοιχεία από ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε δολίνες (μεγάλες λακκούβες) στο Μαίναλο.



ΠΗΓΗ
Αυτή είναι η πιο Κρύα περιοχή της Ελλάδας ακόμα και το Καλοκαίρι! Αυτή είναι η πιο Κρύα περιοχή της Ελλάδας ακόμα και το Καλοκαίρι! Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.