Νυχτερινές κράμπες: γιατί συμβαίνουν και πώς θα τις αποφύγουμε;

Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια προκαλούνται από την ξαφνική σύσφιξη των μυών των ποδιών μας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι φαινόμενο που συνήθως επηρεάζει σε παρόμοια ποσοστά άνδρες και γυναίκες, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κυρίως στου μύες της γάμπας αλλά ορισμένες φορές και στους μηρούς. Ο πόνος και η ενόχληση μπορεί να έχουν διάρκεια λίγα μόλις δευτερόλεπτα μπορεί όμως να εξελιχθούν και σε μια οδυνηρή εμπειρία πολλών λεπτών!

Γιατί μας συμβαίνουν οι κράμπες;

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που παθαίνετε αιφνιδίως κράμπες, μπορεί η αιτία να κρύβετε στην καθημερινότητά σας, δηλ:
Κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και έχετε, συνήθως, κακή στάσης σώματος.
To παρακάνετε με την άσκηση των μυών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η εργασία σας απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας σε σκληρό δάπεδο.

Υπάρχουν πιθανότητα να σχετίζονται με τις ακόλουθες καταστάσεις:
Εγκυμοσύνη
Νευρομυϊκές διαταραχές
Νόσος του Πάρκινσον
Διαβήτης

Πώς αντιμετωπίζεται η κράμπα στο πόδι;

Αν υποστείτε κράμπα, καλό θα ήταν να μην κάνετε απότομες κινήσεις: σηκωθείτε αργά και περπατήστε για λίγο. Δοκιμάστε να “τινάζετε” τα πόδια σας για να βελτιωθεί η ροή του αίματος. Κάντε απαλό μασάζ στην πονεμένη περιοχή με κυκλικές κινήσεις, χωρίς να βιάζεστε.

Μπορώ να προλάβω αυτήν την ενοχλητική κατάσταση;

Δεν υπάρχει μια λύση που θα σας εξασφαλίσει πως δεν θα ξαναπάθετε κράμπα αλλά δοκιμάστε τις παρακάτω πρακτικές που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες:
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσετε το σφίξιμο των μυών.
Τοποθετήστε ένα θερμαντικό μαξιλαράκι στο σημείο που συνήθως σας πιάνουν κράμπες.
Κάντε μερικές απλές «ασκήσεις» όπου θα τεντώσετε καλά τα πόδια σας πριν ξαπλώσετε.
Προτιμήστε μαλακά και ανατομικά παπούτσια την ημέρα και μην φοράτε συχνά ψηλά τακούνια που μπλοκάρουν την κυκλοφορία του αίματος.

Αν όμως οι κράμπες επιμένουν και σας ταλαιπωρούν πολύ συχνά, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξει τα επίπεδα μαγνησίου και καλίου στον οργανισμό σας. Αν όντως υπάρχει έλλειψη, τότε μάλλον μόλις εντοπίσατε την αιτία του φαινομένου που σας ταλαιπωρεί.

Νυχτερινές κράμπες: γιατί συμβαίνουν και πώς θα τις αποφύγουμε; Νυχτερινές κράμπες: γιατί συμβαίνουν και πώς θα τις αποφύγουμε; Reviewed by Unknown on 21:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.