Το μυστήριο του διαστημικού «Μαύρου Ιππότη»: Ο συνωμοσιολογικός «θρύλος» ενός δορυφόρου 13.000 ετών σε τροχιά
Οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε εξαιρετικά δημοφιλείς, από τα «κλασικά» UFO μέχρι πιο «εξωτικές», με ερπετόμορφους εξωγήινους ή βάσεις των Ναζί στους Πόλους ή στη Σελήνη, πάντα ασκούσαν ιδιαίτερη γοητεία στο ευρύ κοινό.
Μια από τις πιο δημοφιλείς υποκατηγορίες είναι οι θεωρίες περί αρχαίων αστροναυτών/ επισκεπτών από το Διάστημα. Το εν λόγω είδος έγινε γνωστό κυρίως χάρη στη δουλειά του Ελβετού συγγραφέα Έριχ φον Νταίνικεν, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες ότι πολλά τεχνουργήματα και αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν εξωγήινη παρουσία στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη μας, ή αρχαιότατους γήινους μεν, εξαιρετικά εξελιγμένους τεχνολογικά δε, πολιτισμούς. Οι θεωρίες αυτές θεωρούνται από τις πλέον γοητευτικές, καθώς συνδυάζουν το αρχαιολογικό μυστήριο με τη «σύγχρονου» ύφους έννοια των εξωγήινων και του Διαστήματος.
Πέρα από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και των κατασκευαστών ή εμπνευστών τους, το Τιαουανάκο, το Στόουνχετζ, τις πυραμίδες της Κίνας, τα κρυστάλλινα κρανία και τα άλλα παρεμφερή «αινίγματα» που εντάσσονται στην εν λόγω κατηγορία, υπάρχει κι ένα το οποίο κυκλοφορεί στους κύκλους των συνωμοσιολόγων και UFOλόγων εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για το μυστήριο του «Μαύρου Ιππότη»: Υποτίθεται ότι πρόκειται για ένα άγνωστης προέλευσης μαύρο αντικείμενο- τεχνητό δορυφόρο, ηλικίας 13.000 ετών, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
Το μυστήριο φέρεται να προέκυψε αρχικά το 1954, όταν εφημερίδες, περιλαμβανομένης της St.Louis Post Dispatch και της San Francisco Examiner, δημοσίευσαν ρεπορτάζ με πηγή τον πρώην στρατιωτικό και διάσημο UFOλόγο Ντόναλντ Κίχοου, όπου ανέφερε πως η αμερικανική πολεμική αεροπορία είχε εντοπίσει δύο δορυφόρους σε τροχιά, εν μέσω μιας περιόδου που ουδείς είχε την τεχνολογική δυνατότητα να εκτοξεύσει δορυφόρο (ο Sputnik 1 εκτοξεύτηκε το 1957). Επίσης, το 1960 υπήρξαν αναφορές περί εντοπισμού ενός σκοτεινού αντικειμένου σε τροχιά, τις οποίες πλαισίωναν με ισχυρισμούς περί εκπομπής ραδιοσημάτων δεκαετίες πριν.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στο Διαδίκτυο βρίσκει κανείς πληθώρα αναφορών και δημοσιεύσεων για τον αποκαλούμενο «Μαύρο Ιππότη» (Black Knight), σε συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες και blogs. Πολύ συχνά οι ισχυρισμοί και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, και δείχνουν να συγκεντρώνουν στοιχεία από διαφορετικές θεωρίες. Συνοπτικά, η θεωρία έχει ως εξής: το σκοτεινό αντικείμενο άγνωστης προέλευσης και ηλικίας περίπου 13.000 ετών, εκπέμπει σήματα προς τη Γη και έχει εξεταστεί από αστροναύτες της NASA, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν για την ύπαρξή του επίσημα στη Γη. Ακόμα και το όνομά του είναι μυστήριο, καθώς δεν είναι γνωστό ποιος το αποκάλεσε πρώτα έτσι. Από τη στιγμή που η Ανθρωπότητα διαθέτει διαστημική τεχνολογία μόλις τα τελευταία 60 χρόνια, προκύπτει το ερώτημα ποιος ακριβώς τον έθεσε σε τροχιά.
Η «ιστορία» του Black Knight αναλύεται σε εκτενές δημοσίευμα στο επίσημο blog του Πλανηταρίου του Άρμαχ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως αναφέρεται, στο «μείγμα» περιλαμβάνεται και το διάσημο όνομα του ευφυούς Σέρβου εφευρέτη Νικολά Τέσλα (στον οποίο ως γνωστόν αποδίδονται πάρα πολλές φημολογούμενες «εξωτικές» εφευρέσεις, πέραν των γνωστών επιτευγμάτων του), ο οποίος υποτίθεται πως είχε «πιάσει» το 1899 ραδιοσήματα διαφορετικά από αυτά που μέχρι τότε λάμβανε από φυσικές πηγές στη Γη (όπως ηλεκτρικές καταιγίδες, που είχε διερευνήσεις ήδη). Οι υπέρμαχοι της θεωρίας υποστηρίζουν ότι η πηγή τους ήταν ο «Μαύρος Ιππότης», ωστόσο οι αμφισβητίες θεωρούν πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για πάλσαρ – φυσικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται πέρα από τη Γη και ανακαλύφθηκαν πρώτα το 1967, έχοντας πρώτα προκαλέσει προβληματισμό.
Το 1920 περίεργα ανώμαλα σήματα εντοπίστηκαν εκ νέου από ραδιοερασιτέχνες (η σκεπτικιστική προσέγγιση είναι ότι προέρχονταν από φυσικά αίτια), ενώ σημειώνεται ότι το 1973 ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ντάνκαν Λούναν προσπάθησε να τα αναλύσει περισσότερο, ισχυριζόμενος ότι εντόπισε «μοτίβο» και καταλήγοντας στο «επιστημονικής φαντασίας» συμπέρασμα ότι προέρχονταν από έναν δορυφόρο από τον Έψιλον του Βοώτη (Ιζάρ), που βρισκόταν κοντά στη Σελήνη εδώ και 13.000 χρόνια. Ωστόσο, ο ίδιος δεν αναφέρθηκε άμεσα στον «Μαύρο Ιππότη», και η σύνδεση μεταξύ των δύο θεωριών φαίνεται να έγινε από άλλους: σε σχόλιό του στο post του πλανηταρίου, διευκρινίζει ότι δεν έχει ο ίδιος σχέση με τις θεωρίες περί «Black Knight».
Ο «Μαύρος Ιππότης» επανέρχεται στη δημοσιότητα τη δεκαετία του 1960 από αμερικανικές εφημερίδες, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο θεωρείται πως το μυστηριώδες αντικείμενο το οποίο «πρωταγωνίστησε» τότε ήταν κομμάτι από το Discoverer 8 (σημειώνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκαν ότι το αντικείμενο που είχε εντοπιστεί από ειδικό σύστημα του αμερικανικού ναυτικού για τον εντοπισμό κατασκοπευτικών δορυφόρων ήταν αμερικανικό ή σοβιετικό). Παράλληλα, όπως αναφέρεται, στην υπόθεση ενεπλάκη και ο αστροναύτης του προγράμματος Mercury Γκόρντον Κούπερ, ο οποίος είπε ότι κατά την καριέρα του είχε πει ότι είδε πολλά UFO. Αναφορικά στον Black Knight, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είδε πράσινα φώτα από τον δορυφόρο, αλλά, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, ο ίδιος τελικά απέρριψε ότι είπε κάτι τέτοιο, παρουσιάζοντας τα σχετικά αρχεία της πτήσης.
Σε κάθε περίπτωση, η πιο δυνατή «απόδειξη» υπέρ της θεωρίας είναι φωτογραφίες του 1998, από το διαστημικό λεωφορείο «Εντέβορ» (αποστολή STS 88), που απεικονίζουν ένα ασυνήθιστης μορφής αντικείμενο σε χαμηλή τροχιά. Το βασικό επιχείρημα των σκεπτικιστών/ αμφισβητιών, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για ένα διαστημικό σκουπίδι από προηγούμενη αποστολή, με κυρίαρχη την άποψη ότι πρόκειται για θερμική κουβέρτα που είχε απορριφθεί κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Όπως υποστηρίζεται στο σχετικό post του πλανηταρίου, η συνωμοσιολογία γύρω από τον θεωρούμενο αρχαίο δορυφόρο αποτελεί επί της ουσίας μια συρραφή διαφορετικών ιστοριών και αναφορών, πολλές εκ των οποίων είναι αμφίβολης εγκυρότητας, και βρέθηκαν μαζί στο μεγάλο «καζάνι» του Ίντερνετ, συνθέτοντας έναν διαστημικό «θρύλο».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπήρξε όντως, κατά κάποιον τρόπο, ένας «Μαύρος Ιππότης» στο Διάστημα: «Black Knight» ήταν το όνομα ενός βρετανικού πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές πάνω στον σχεδιασμό οχήματος επανεισόδου για τον πύραυλο Blue Streak, μεταξύ του 1958 και του 1965.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου