Γαβριέλλα Ουσάκοβα: Η δολοφονία ενός θρύλου

Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα ήταν ένας ζωντανός θρύλος. Ήταν η πρώτη ιερόδουλη που πέρασε ποτέ την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στην χώρα κατά την διάρκεια της Κατοχής. Έγινε τραγούδι από τον Απόστολο Καλδάρα, Μιλούσε πέντε γλώσσες και άσκησε την πορνεία για 40 χρόνια. Το 1991, στα 75 της χρόνια, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από άγνωστο δράστη, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη περιουσία.

Αυτός ο αστικός αθηναϊκός θρύλος έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες ιστορίες: Η «πλανεύτρα των Αθηνών» λατρεύτηκε από όλους.  «Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα» ανέφερε ο υπότιτλος της αυτοβιογραφίας της, ενώ περιγράφεται ως βαθιά θρησκευόμενη, φιλάνθρωπος και ανεξάρτητη.

Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1916 στην Ρωσία. Στην Ελλάδα ήρθε το 1929 με τους γονείς της. Ήταν πολύ μορφωμένη, φοίτησε σε σχολή για νταντάδες, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 γλώσσες, δίδαξε γαλλικά και επέλεξε να γίνει ιερόδουλη, χωρίς να την αναγκάζει καμία θλιβερή ιστορία. Δεν είχε ποτέ «προστάτη», δεν είχε ποτέ άλλες κοπέλες στον οίκο ανοχής της.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής ο οίκος ανοχής της γνώρισε καλές μέρες, αφού τον επισκεπτόταν συχνά ναζί στρατιώτες και διοικητές. Η Ουσάκοβα αποσπούσε πληροφορίες τις οποίες μετέφερε στη συνέχεια στην Αντίσταση και ο διπλός της ρόλος δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Κατά την διάρκεια της Κατοχής λέγεται ότι άφηνε τρόφιμα στις πόρτες των γειτόνων της, πράγμα που δημιούργησε ένα είδος λατρείας για το πρόσωπό της.

Μέσα στα επόμενα χρόνια έγινε θρύλος, πάντοτε δουλεύοντας μόνη. Ισχυριζόταν ότι οι πελάτες, μερικούς από τους οποίους είχε για περισσότερα από 30 χρόνια, την προτιμούσαν επειδή ήταν στοργική και γινόταν φίλη μαζί τους.

Το τραγικό τέλος

Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα βρέθηκε νεκρή στις 26 Αυγούστου του 1991 στο σπίτι της, στην οδό Μάρκου Ευγενικού 14 στα Εξάρχεια. Ήταν 75 ετών και αποτελούσε εύκολο στόχο, αφού το σπίτι της ήταν ανοιχτό σε όλους. Οι δράστες, ή ο δράστης, είχε μπει στον χώρο ως πελάτης.

Οι γείτονες την άκουσαν να ουρλιάζει, αλλά όταν έφτασε η αστυνομία ήταν πλέον αργά. Το σπίτι ήταν άνω-κάτω, ή ίδια βρέθηκε φιμωμένη, δεμένη και πνιγμένη με το μαξιλάρι του καναπέ. Οι δ΄ραστες απέσπασαν μικρά ποσά και εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Έτσι, μέχρι σήμερα η δολοφονία της δεν έχει εξιχνιαστεί.

Ο Τύπος της εποχής την αποχαιρέτισε με ρομαντισμό. Η αποκαλούμενη «Μαντάμ Ορτάνς της Αθήνας» άφησε πίσω της μία τεράστια περιουσία αποτελούμενη από 40 διαμερίσματα, 2 ή 3 εξοχικά σπίτια και καταθέσει δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών.

 

Let's block ads! (Why?)

Γαβριέλλα Ουσάκοβα: Η δολοφονία ενός θρύλου Γαβριέλλα Ουσάκοβα: Η δολοφονία ενός θρύλου Reviewed by olablogs on 15:19 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.