Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος καρχαριοειδούς σκυλόψαρου στον Κόλπο του Μεξικό και δυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Zootaxa.
Και του έδωσαν το όνομα Σκυλόψαρο της Τζένη, από την Ευγενία Κλαρκ, γνωστή παγκοσμίως για την έρευνα της επί της συμπεριφοράς των καρχαριών.
Η Ευγενία Κλαρκ, γνωστή και ως η «Λαίδη των Καρχαριών», ίδρυσε το Εργαστήριο Θαλασσίων Ερευνών Mote και συνέχισε να μελετάει τα θαλάσσια είδη μέχρι που πέθανε το 2015, σε ηλικία 92 ετών.
«Εις ένδειξιν αναγνώρισης στο έργο της δώσαμε το όνομα της στο νέο είδος καρχαρία», εξηγεί η Δρ Μαρια Πφλετζερ.
«Η Ευγενία Κλαρκ ήταν πολύ εξοικειωμένη με τον Κόλπο του Μεξικό και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τίποτα καλύτερο από το να δώσουμε το όνομά της στο νέο είδος», συμπληρώνει ο Δρ Τομπι Νταλι-Εντζελ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριντα.
«Η Τζένη ονομάστηκε Λαίδη των Καρχαριών γιατί η έρευνά της για τους καρχαρίες ήταν πρωτοποριακή», σημειώνει ο Δρ Ρομπερτ Χουετερ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Καρχαριών στο Mote, ο οποίος δεν συμμετείχε μελέτη.
Το σκυλόψαρο της Τζένη (Squalus clarkae) ανήκει στο γένος καρχαριών της οικογένειας Squalidae. Παλαιότερα, το είδος αυτό είχε θεωρηθεί μέλος του Squalus mitsukurii. Ωστόσο, με τη χρήση νέων γενετικών αναλύσεων και μορφολογίας, η Δρ Πφλετζερ και οι συνεργάτες της ταξινόμησαν το σκυλόψαρο της Τζένη ως νέο είδος.
«Οι καρχαρίες βαθέων υδάτων διαμορφώνονται από παρόμοιες εξελικτικές πιέσεις, έτσι ώστε να καταλήξουν να μοιάζουν πολύ. Βασιζόμαστε λοιπόν στο DNA για να μάθουμε πόσο καιρό ένα είδος υπάρχει από μόνο του και πόσο διαφορετικό είναι εξελικτικά», εξηγεί ο Δρ Νταλι-Εντζελ.
«Αυτό το είδος έρευνας είναι απαραίτητο για τη διατήρηση και διαχείριση των καρχαριών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές απειλές, όπως η υπεραλίευση και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο καρχαρία. Όλο και περισσότεροι αλιείς σε όλο τον κόσμο ψαρεύουν σε μεγαλύτερα βάθη την ώρα που γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τα είδη που ζουν στα βάθη των ωκεανών. Το πρώτο βήμα για την επιτυχή διατήρηση αυτών των ειδών που ζουν σε βαθύτερα νερά, όπως το σκυλόψαρο της Τζένη, είναι να μάθουμε τι είναι εκεί κάτω», σημειώνει η Δρ Πφλετζερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου