Παγίδα οι ρηχές θάλασσες

Οι περισσότεροι πνιγμοί στη διάρκεια του καλοκαιριού στις παραλίες της Λάρισας και της γειτονικής Πιερίας συμβαίνουν σε ρηχά νερά, μας λέει, από την εμπειρία της, η Σοφία Ράπτη, ναυαγοσώστρια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας η κα Ράπτη επέστησε την προσοχή στην συμπεριφορά μας στις παραλίες όπου η θάλασσα είναι ρηχή, καθώς όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, σε αυτές είμαστε πιο εφησυχασμένοι και τείνουμε να υποτιμούμε τις δυνάμεις μας.

«Είναι πολύ εύκολο στις ρηχές θάλασσες, όπως πχ στους Πόρους, να ξεχαστούμε και να απομακρυνθούμε αρκετά από την ακτή και όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μακρυά να παρασυρθούμε από κάποιο ρεύμα που μας τραβάει προς τα μέσα, εκεί που πλέον δεν πατάμε. Συνήθως τα ρηχά νερά επιλέγουν όσοι δεν ξέρουν καλό κολύμπι και αν βρεθούνε αρκετά βαθιά πλέον, κινδυνεύουν σοβαρά. Τα περιστατικά είναι πολύ λιγότερα σε βαθιά νερά, πχ στον Αγιόκαμπο, όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό» λέει η Σοφία Ράπτη.

Στις συμβουλές που έδωσε στους ακροατές για ασφαλές κολύμπι συγκαταλέγονται:

  • Να μην πάμε για κολύμπι αν νιώθουμε κουρασμένοι ή αδύναμοι
  • Να τρώμε και να ντυνόμαστε ελαφρά
  • Μετά από ένα μεγάλο γεύμα να περιμένουμε 3 ώρες πριν μπούμε στη θάλασσα
  • Αν έχει μποφόρ να αναβάλουμε την εκδρομή μας
  • Αν έχουμε παιδιά να γνωρίζουμε ότι τα μπρατσάκια απλώς βοηθούν και σε καμία περίπτωση δεν θωρακίζουν τα παιδιά από πνιγμό
  • Αν έχουμε παιδιά να τα επιτηρούμε συνεχώς, καθώς τα περισσότερα περιστατικά που διαχειρίζονται οι ναυαγοσώστες την θερινή περίοδο αφορούν την έρευνα για τον εντοπισμό παιδιών που απομακρύνονται από τους γονείς , χάνονται και τελικά μπορεί να βρεθούν ακόμη και χλμ μακριά! (όχι μέσα στη θάλασσα, αλλά στην παραλία)
  • Αν μέσα στη θάλασσα νιώσουμε ότι κινδυνεύουμε να φωνάξουμε για βοήθεια. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί από αυτούς που αντιμετώπισαν πρόβλημα δεν φώναξαν και δεν έγιναν αντιληπτοί ούτε καν από λουόμενους που κολυμπούσαν δίπλα τους…

Let's block ads! (Why?)

Παγίδα οι ρηχές θάλασσες Παγίδα οι ρηχές θάλασσες Reviewed by olablogs on 13:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.