Φανταστείτε ότι πιλοτάρετε ένα drone κουνώντας μόνο τον θώρακά σας, έχοντας τα χέρια ελεύθερα και την άνεση να το παρακολουθείτε στον ουρανό στρέφοντας το κεφάλι σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Δεν πρόκειται για… εικονική πραγματικότητα αλλά μάλλον για την επόμενης γενιάς τεχνολογία που θα συνοδεύσει τις ιπτάμενες μηχανές μας. Επιστήμονες από την Ελβετία ανακάλυψαν ότι όχι μόνο ο θώρακάς μας είναι καλύτερος για τον έλεγχο των drones από ό,τι το joystick, αλλά επί πλέον μας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουμε περισσότερο την εμπειρία.
Για να ελέγξουν κατά πόσον μια ιπτάμενη μηχανή μπορεί να ελεγχθεί με το σώμα, οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Λωζάννης (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) κατέγραψαν τις κινήσεις και τη μυϊκή δραστηριότητα 17 εθελοντών τοποθετώντας στο επάνω μέρος του σώματός τους συσκευές καταγραφής κίνησης οι οποίες επικοινωνούσαν με εξωτερικούς ανιχνευτές κίνησης.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας την πορεία ενός εικονικού droneκαθώς αυτό περνούσε μέσα από προσομοιωμένα τοπία και προσπαθούσαν να το πιλοτάρουν κουνώντας το σώμα τους από τη μέση και πάνω.
Αναλύοντας τα μοτίβα των κινήσεων που προέκυψαν οι επιστήμονες είδαν ότι μόνο τέσσερα σημεία του σώματος, τα οποία βρίσκονταν στον θώρακα, εμπλέκονταν στο πιλοτάρισμα του drone – κάτι το οποίο ισχύει όχι μόνο για τις προσομοιωμένες αλλά και για τις πραγματικές ιπτάμενες μηχανές.
Στη συνέχεια συνέκριναν τις επιδόσεις των συμμετεχόντων που ήλεγχαν το drone με τον θώρακά τους με μια ομάδα 39 εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν joystick. Είδαν ότι η ομάδα του θώρακα υπερείχε σε ακρίβεια και αξιοπιστία, έχοντας μάλιστα λάβει ελάχιστα μαθήματα εκπαίδευσης.
«Στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε μια μέθοδο η οποία θα απαιτούσε λιγότερη νοητική συγκέντρωση από τους χρήστες έτσι ώστε να μπορούν να εστιάζουν την προσοχή τους σε πιο σημαντικά θέματα, όπως η αναζήτηση και η διάσωση» δήλωσε σε δελτίο Τύπου του EPFL η Τζένιφερ Μίλμπρατ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
«Το να χρησιμοποιείς τον θώρακά σου σού δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι πετάς. Συγκριτικά τα joysticks μπορεί μεν να έχουν απλό σχεδιασμό αλλά το να μπορέσει κάποιος να μάθει να τα χρησιμοποιεί τόσο καλά ώστε να ελέγχει με ακρίβεια αντικείμενα σε απόσταση είναι δύσκολο».
Το σύστημα των επιστημόνων από την Ελβετία αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει χρειάζεται συσκευές καταγραφής που τοποθετούνται στο σώμα και εξωτερικούς αισθητήρες κίνησης, στόχος της ομάδας όμως είναι στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσει μια φορετή εκδοχή του.
Πρώτο μέλημα των ερευνητών είναι να χρησιμοποιηθεί από διασώστες, όμως οι εφαρμογές του είναι πάρα πολλές, από τα παιχνίδια ως τις προσομοιώσεις πτήσεων, την οδήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ίσως τα αεροπλάνα του μέλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου