Παγκόσμια Ημέρα Γάτας : Δέκα πράγματα που θα ήθελε να σας πει το κατοικίδιό σας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, στις 8 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) για να τιμηθεί το δημοφιλές κατοικίδιο.

Με την ευκαιρία, συγκεντρώσαμε όλα όσα θα ήθελε να σας πει το αγαπημένο σας κατοικίδιο αν μπορούσε να μιλήσει. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα ήθελε να σας πει;

  1. «Μην με ενοχλείς την ώρα που κοιμάμαι πάνω στο πληκτρολόγιο» Οι γάτες πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο 12-16 ώρες και η ιδανική θερμοκρασία για το σώμα τους είναι κατά 2 βαθμούς υψηλότερη από αυτή των ανθρώπων. Γι αυτό άλλωστε η ζεστασιά που αναδύεται από το πληκτρολόγιο του laptop σας είναι ιδανική για να κοιμούνται πάνω τους.
  2. «Μην με βγάζεις φωτογραφίες» Το φλας δεν μπορεί να βλάψει τις γάτες, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια «τρομακτική» λάμψη στα γατίσια μάτια που δημιουργείται εξαιτίας ενός στρώματος υπερανακλαστικών κυττάρων που βρίσκεται στα μάτια όλων των αιλουροειδών και τα βοηθά να βλέπουν σε συνθήκες σκοταδιού.
  3. «Μακριά τα χέρια σου από την κοιλιά μου»  Οι περισσότεροι νομίζουν πως όταν μια γάτα δείχνει την κοιλιά της, επιζητεί χάδια. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι γάτες προβάλουν την κοιλιά τους θέλουν να δηλώσουν ότι είναι σε αμυντική στάση ενώ τα νύχια και τα δόντια τους είναι έτοιμα για επίθεση.
  4. «Γάτες είμαστε. Θέλουμε να γρατζουνάμε»  Οι γάτες επιδίδονται με τόσο ζήλο στο γρατσούνισμα για τρεις λόγους : εκτός του ότι τις βοηθά να «λιμάρουν» τα νύχια τους, θέλουν να σημαδέψουν την περιοχή τους, είτε απλώς θέλουν να τεντωθούν. Αν θέλετε να προστατέψετε τους καναπέδες ή τα χαλιά σας από τα νύχια της γάτα σας, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική λίμα και να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να τη χρησιμοποιεί, επιβραβεύοντας την με μια λιχουδιά όταν ξύνει εκεί τα νύχια της.
  5. «Μπορώ να κάνω και μόνη μου μπάνιο» Για τις γάτες τα πόδια, η γλώσσα και το σάλιο τους αποτελούν «εργαλεία καλλωπισμού». Ο λόγος που αποφεύγουν το μπάνιο είναι ότι απεχθάνονται το νερό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποστροφή τους για το νερό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια και γι’ αυτό έχουν συνηθίσει να είναι προστατευμένες από τη βροχή και το χιόνι. Εξάλλου, το τρίχωμα της γάτας δεν στεγνώνει εύκολα και της είναι δυσάρεστο να παραμένει βρεγμένο για πολύ χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι γάτες θέλουν να έχουν την αίσθηση του ελέγχου. Γι’ αυτό προτιμούν να έχουν τα πόδια τους σε στέρεα επιφάνεια και όχι να επιπλέουν.
  6. «Μην τρομάζεις όταν σου φέρνω το «κυνήγι» μου για δώρο» Σκοτωμένα έντομα ή άλλα «πτώματα» είναι «δώρα» φυσιολογικά για τις γάτες, οι οποίες θέλουν να σας ευχαριστήσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο για το φαγητό που εσείς τους προσφέρετε. Αν δεν σας αρέσουν αυτές οι «εκπλήξεις» βάλτε ένα κουδουνάκι στο λαιμό του κατοικίδιου σας ως προειδοποιητικό για τα υποψήφια θύματά του.
  7. «Μην νιαουρίζεις προσπαθώντας να μιμηθείς την γατίσια γλώσσα» Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 12 διαφορετικά είδη νιαουρίσματος.  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να καταλάβουν αν η γάτα τους πεινάει, βαριέται ή φοβάται από τους διαφορετικούς ήχους που κάνει. Ωστόσο οι γάτες δεν μπορούν να βγάλουν νόημα από τα «νιαουρίσματα» των αφεντικών τους.
  8. «Μου αρέσει που είμαι γυμνή!» Οι γάτες απεχθάνονται να νοιώθουν περιορισμένες. Εξάλλου το τρίχωμά τους είναι τόσο πυκνό που τους εξασφαλίζει την απαραίτητη προστασία χωρίς να χρειάζεται να φορέσουν οποιοδήποτε είδος ένδυσης ή καλύμματος που οι ιδιοκτήτες τους σκαρφίζονται να τους φορέσουν.
  9. «Μην κατηγορείς το τρίχωμά μου για τις αλλεργίες σου» Πολλοί πιστεύουν ότι οι αλλεργίες τους οφείλονται στο τρίχωμα των γατιών. Ωστόσο πρόκειται για ανακρίβεια. Στην πραγματικότητα τα φτερνίσματα και ο βήχας προκαλούνται εξαιτίας μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα της γάτας και ονομάζεται “Fel d 1”.
  10.  «Γεμίζεις το σπίτι σου με καλώδια αλλά φωνάζεις όταν τα μασάω. Άδικο!» Οι γάτες λατρεύουν τις κλωστές τα κορδόνια και τα καλώδια. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε και το κατοικίδιό σας και τις ηλεκτρικές σας συσκευές είναι να προμηθευτείτε με ειδικά καλύμματα καλωδίων ή να τα επαλείψετε με ειδικό τζελ μήλου, γεύση ιδιαίτερα δυσάρεστη για τις γάτες, που μπορείτε να βρείτε σε pet shops.

Let's block ads! (Why?)


Παγκόσμια Ημέρα Γάτας : Δέκα πράγματα που θα ήθελε να σας πει το κατοικίδιό σας Παγκόσμια Ημέρα Γάτας : Δέκα πράγματα που θα ήθελε να σας πει το κατοικίδιό σας Reviewed by olablogs on 00:51 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.