Ένας οικογενειακός ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 18 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς
Οι περισσότεροι γονείς μολονότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, κάνουν πολλά λάθη. Ένας οικογενειακός ψυχολόγος αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα για γονείς, Fatherly.com, τα μεγαλύτερα και πιο συχνά από αυτά:
1. Τους δίνουν πάρα πολλές επιλογές
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει πάντα να έχουν ατελείωτες επιλογές και γι’ αυτό δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην σκληρή πραγματικότητα όταν έρθει η ώρα.
2. Τους επαινούν για όλα όσα κάνουν
Είναι πολύ συχνό, τα παιδιά να περιμένουν έπαινο για να κάνουν κάτι. Διαφορετικά δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς αντάλλαγμα.
3. Προσπαθούν διαρκώς να κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα
Έτσι ξεχνούν τους εαυτούς τους. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν μπορείς να αναγκάσεις ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο!
4. Τα εξαγοράζουν
Σχεδόν πάντα καταλήγουν να πιστεύουν ότι οι εξαγορές οδηγούν στην ευτυχία. Έτσι όμως τα παιδιά κυνηγούν μονίμως διάφορα αγαθά και αδυνατούν να ικανοποιούνται, καταλήγοντας σε εξαρτήσεις και καταναγκασμούς.
5. Τα κρατάνε συνέχεια απασχολημένα
Τις περισσότερες φορές με τον αθλητισμό. Πολλοί γονείς λανθασμένα πιστεύουν ότι οι «δραστηριότητες» κρατούν τα παιδιά μακριά από προβλήματα, αλλά πολλές φορές αυτό απλά οδηγεί σε υπερεξάντληση των παιδιών!
6. Νομίζουν οτι η λογική θα τους σώσει
Μπορεί να είναι δελεαστικό για τους γονείς να προωθούν «τη λογική» ως τη λύση για όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως πολλές φορές οδηγεί το παιδί στο να γίνει αλλαζονικός και να θεωρεί οτι όλοι οι άλλοι είναι χαζοί.
7.Δεν τους αποκαλύπτουν πληροφορίες για σημαντικά θέματα, όπως είναι το σeξ
Πολλοί γονείς τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι θα πρέπει να μιλήσουν για το σeξ κάποια στιγμή με τα παιδιά τους και νομίζουν οτι αν αποφύγουν τέτοιου είδους συζητήσεις θα σωθούν. Αλλά έχω δει πολλά 13χρονα κοριτσάκια να μένουν έγκυες, και πάντα το φταίξιμο είναι των γονιών!
8. Γίνονται πολύ επικριτικοί απέναντι στα παιδιά
Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς οτι ο εξονυχιστικός έλεγχος οδηγεί το παιδί στην επιτυχία και το κάνει καλύτερο. Αλλά τα παιδιά που μεγαλώνουν έτσι, στοχεύουν στην συνολική τελειότητα – της εμφάνισης, των αθλητικών επιδόσεων, της εξυπνάδας κτλ. Όταν όμως γίνεται ένα λάθος, δεν συγχωρούν τον εαυτό τους και προσπαθούν όλο και περισσότερο.
9. Χρησιμοποιούν ντροπή, τιμωρίες και τις απειλές
Ποτέ μην αφήσετε υπόνοιες ότι δεν αγαπάτε τα παιδιά σας εξαιτίας των ενέργειών τους. Πολλοί γονείς το κάνουν να συμμορφώσουν τα παιδιά. Το αποτέλεσμα όμως σύντομα θα είναι οτι τα παιδιά δεν θα δείχνουν κανένα ενδιαφέρουν να διορθώσουν το οτιδήποτε.
10. Επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν πράγματα ακατάλληλα για την ηλικία τους
Έχω 3 ασθενείς αυτό το διάστημα, ετων 4, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα τα μικρότερα αδέρφια τους! Πολλές φορές, αυτό έχει ως συνέπεια να μην θέλουν να κάνουν δική τους οικογένεια μεγαλώνοντας.
11. Δεν περιορίζουν τον χρόνο στις οθόνες
Είτε τηλεόραση, είτε βιντεοπαιχνίδια, είτε κινητό τηλέφωνο και tablet. Υπάρχουν οικογένειες που η επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών γίνεται κατά βάση με την τεχνολογία.
12. Δεν αφήνουν τα παιδιά να βαρεθούν
Μερικοί γονείς νομίζουν οτι πρέπει να έχουν πάντα έτοιμες δραστηριότητες για την περιπτωση που βαρεθούν τα παιδιά. Με αυτόν τον τροπο όμω,ς τα παιδιά δεν γίνονται δημιουργικά και δεν είναι ικανά να βρουν λύσεις από μόνα τους για προβλήματα που προκύπτουν.
13. Προστατεύουν τα παιδιά από τις συνέπειες των πράξεων τους
Φυσικά οι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις και θέλουν μόνο το καλό των παιδιών, αλλά οι συνέπειες των πράξεων θα πρέπει να βαρύνουν τα ίδια τα παιδιά, όποτε χρειάζεται, ώστε να μπορέσουν να ωριμάσουν μέσα από τα λάθη τους.
14. Δεν συζητάνε με τα παιδιά πριν τον ύπνο
Η ώρα πριν τον ύπνο είναι η καλύτερη ώρα για να ρωτήσετε τα παιδιά σας πώς ήταν η μέρα τους… Τα παιδιά κοιμούνται καλύτερα όταν ο γονιός δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή τους.
15. Δεν διαβάζουν στα παιδιά
Το διάβασμα απαιτεί από το παιδί να μένει ήσυχο και να χρησιμοποιεί την φαντασία του! Όλα τα πράγματα δηλαδή που η τηλεόραση δεν τα απαιτεί. Προτιμήστε λοιπόν να διαβάζετε με τα παιδιά σας όποτε έχετε χρόνο και κλείστε την τηλεόραση!
16. Βιάζονται να βγάλουν την πιπίλα από τα παιδιά
Οι γονείς φοβούνται μήπως το παιδί δεν βγάλει ποτέ την πιπίλα (!) και βιάζονται να του την σταματήσουν, πολλές φορές με βία ή με ψέματα. Μην ξεχνάτε όμως οτι η πιπίλα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στο παιδί και φυσικά, όταν νιώσει έτοιμο θα την σταματήσει μόνο του!
17. Δεν ελέγχουν τις ποσότητες του φαγητού
Μας έχει γίνει συνήθεια να θεωρούμε οτι το παιδί πρέπει να τρώει για να μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να το ρωτάμε διαρκώς εάν πεινάει και αν θέλει κι άλλο φαγητό. Το παιδί όμως, δεν έχει μάθει ακόμα να αναγνωρίζει πότε έχει χορτάσει και πότε πεινάει ακόμα, με αποτέλεσμα να τρώει περισσότερο και να «ανοίγει» το στομάχι του.
18. Χρησιμοποιούν σωματική βία
Ποτέ η σωματική βία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Ή τουλάχιστον πιο αποτελεσματικά από την αγάπη. Δεν κακομαθαίνεις ένα παιδί όταν δεν το χτυπάς. Απλώς επιλέγεις τρόπους να του δείξεις με το καλό όσα πρέπει να καταλάβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου