Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του 2018 αναμένεται να είναι οι τέταρτες υψηλότερες σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε απέναντι στις περιβαλλοντικές αλλαγές που επιβαρύνουν τον πλανήτη μας.
Σε μια έκθεση που σχολιάστηκε από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Πολωνία, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επεσήμανε ότι τα 20 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί τα τελευταία 22 χρόνια. Διαπίστωσε ακόμα ότι το 2018, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η 4η θερμότερη χρονιά. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια – 2015, 2016, 2017 και 2018 – είναι επίσης τα τέσσερα θερμότερα χρόνια στη σειρά.
Άλλα σημάδια της αλλαγής του κλίματος, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η θερμότητα και οι πάγοι που λιώνουν, συνεχίζουν το 2018, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες άφησαν ίχνη καταστροφής σε όλες τις ηπείρους.
Τα νούμερα που κυκλοφόρησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έδειξαν ότι ο πλανήτης ήταν σχεδόν 1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τους δέκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Εάν αυτές οι αυξητικές τάσεις στις συνεχίσουν, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 3.5°C έως το 2100, προειδοποιούν ερευνητές.
«Αξίζει να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε η πρώτη γενιά που κατανοούμε πλήρως την κλιματική αλλαγή και η τελευταία γενιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο κ. Taalas, πρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κλάσμα αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάνει τη διαφορά στην ανθρώπινη υγεία, στην πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, στην εξαφάνιση ζώων και φυτών, στην επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων και στη θαλάσσια ζωή. Κάνει τη διαφορά στην οικονομική παραγωγικότητα, στην ασφάλεια και στην ανθεκτικότητα των υποδομών και των πόλεών μας. Κάνει τη διαφορά στην ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου