Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και της εταιρείας EPFL δημιούργησαν ένα drone που μπορεί να «συρρικνώνεται» για να χωράει μέσα σε μικρά ανοίγματα, τρύπες και κενά, χαρακτηριστικό που θα το έκανε ιδανικό για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα drone που θα μπορούσε να αξιολογήσει τα μικρά ανοίγματα από τα οποία θέλει να διέλθει και να μικρύνει το μέγεθός του μέσα σε δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας μόνο μία κάμερα. Αυτό το πρόσθετο χαρακτηριστικό καθιστά ακόμα πιο ευέλικτα τα drones και τους επιτρέπει αντιδρούν γρηγορότερα ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
«Στόχος του εργαστηρίου μας είναι να αναπτύξουμε drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μετά από μια καταστροφή, όπως για παράδειγμα μετά από ένα σεισμό, προκειμένου να εισέλθουν σε οποιοδήποτε κτίριο που μπορεί να έχει καταρρεύσει, μέσω μικρών ρωγμών ή οπών για να αναζητήσουν επιζώντες» δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Davide Falanga.
«Η ιδέα που επινοήσαμε είναι ένας «πτυσσόμενος δρομέας», ένα drone δηλαδή που μπορεί να αλλάξει το σχήμα του για να προσαρμοστεί στο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας», πρόσθεσε.
Το drone «μετρά» το άνοιγμα από το οποίο πρέπει να περάσει και αλλάζει το σχήμα του χωρίς εξωτερική βοήθεια, ένα επίτευγμα που είναι αρκετά εντυπωσιακό. Όλη η επεξεργασία πραγματοποιείται μέσα στο drone.
«Η κύρια διαφορά μεταξύ των συμβατικών drones και των συγκεκριμένων που έχουν τη δυνατότητα να «συρρικνώνονται», βρίσκεται στον πτυσσόμενο κινητήρα και στον τρόπο σύνδεσής του με τους βραχίονες. Κάθε βραχίονας συνδέεται με έναν κινητήρα, ο οποίος μπορεί να αλλάξει τη σχετική θέση του βραχίονα. Αυτό επιτρέπει στο drone να «διπλώνει» τους βραχίονες γύρω από το σώμα του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί οποιαδήποτε μορφολογία.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου