Τα 7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία (φωτο)

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτικά έλαια που ενισχύουν την υγεία.

Μπορεί να είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρόκειται όμως για τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία, ενώ το εσωτερικό του είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Δείτε 7 σημαντικά οφέλη που έχει το αβοκάντο για την υγεία:

Μειώνει τη χοληστερίνη: Είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ και ψευδάργυρο. Περιέχει περισσότερο κάλιο και από τις μπανάνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, την αύξηση της «καλής» και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περισσότερο και από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών. Ανάλυση 50 μελετών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο, μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τα αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο (ντομάτες) και το β-καροτένιο (καρότα, γλυκοπατάτες).

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Τα καλά λιπαρά του αβοκάντο επιβραδύνουν την πέψη ενώ οι διαλυτές ίνες που περιέχει σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό, αισθάνονταν μεγαλύτερη πληρότητα και είχαν λιγότερες λιγούρες.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών: Η ενυδάτωση των μαλλιών με αβοκάντο τα δυναμώνει εμπλουτίζοντάς τα με πρωτεΐνες. Φτιάξτε μία μάσκα μαλλιών με ένα ώριμο, ξεφλουδισμένο και πολτοποιημένο αβοκάντο, το οποίο θα ανακατέψετε με ένα κουταλάκι του γλυκού σιτέλαιο και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά, καλύψτε το κεφάλι με πλαστικό σκούφο και αφήστε τη να δράσει για 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού: Οι φυτικές ίνες του αβοκάντο βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου, αυξάνοντας τα καλά και μειώνοντας τα βλαβερά βακτήρια, που αποτελούν την αιτία διαταραχών. Τα λιπαρά του αβοκάντο θρέφουν τα τοιχώματα του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία: Τα καλά λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος και των γνωστικών διαδικασιών. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση. Τα καλά λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.rd.com

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – newsitamea.gr
Τα 7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία (φωτο) Τα 7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία (φωτο) Reviewed by Unknown on 13:19 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.