Το Grey’s Anatomy έκανε τους Αμερικανούς να «σκεφτούν» τη σεξουαλική κακοποίηση -Τι δείχνει νέα έρευνα

Την επίδραση του Grey's Anatomy στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα της σεξουαλικής επίθεσης ερεύνησε νέα έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ενδοοικογενειακής και Σεξουαλικής Βίας στην Αμερική.

Τον Μάρτιο του 2019, η σειρά Grey’s Anatomy πρόβαλε ένα επεισόδιο με τίτλο «Σιωπηλοί όλα αυτά τα χρόνια» με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση. Στο τέλος του επεισοδίου μάλιστα, η Έλεν Πομπέο, πρωταγωνίστρια της σειράς σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα απηύθηνε έκκληση στους τηλεθεατές να ζητήσουν βοήθεια καλώντας στους αριθμούς αντιμετώπισης και παροχής βοήθειας για θύματα βιασμού, κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η παραγωγός του Grey’s Anatomy Κρίστα Βερνόφ μιλώντας στον Hollywood Reporter ανέφερε πως εμπνεύστηκε για το στόρι του επεισοδίου, σχετικού με την συναίνεση στο σεξ και τον βιασμό αφού παρακολούθησε την κατάθεση ενός θύματος στο αμερικανικό δικαστήριο.

Η επίδραση του επεισοδίου στην κοινή γνώμη φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Το τηλεφωνικό κέντρο της γραμμής για τα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης έλαβε το 48ωρο που ακολούθησε την προβολή του Grey’s Anatomy 43% περισσότερες κλήσεις.

Σημαντική η συζήτηση για το θέμα και στο διαδίκτυο

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Google, αλλά και τις αναζητήσεις στο Twitter για την γραμμή βοήθειας για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αναζητήσεις αυξήθηκαν κατά 41% μετά το τέλος του επεισοδίου του Grey’s Anatomy. Μόνο οι αναφορές στον λογαριασμό της αμερικανικής γραμμή βοήθειας στο Twitter σημείωσαν αύξηση κατά 1097%, ενώ και οι αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το ίδιο θέμα ανέβηκαν κατά 1955%.

Το Grey’s Anatomy «άναψε» τη συζήτηση

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σύμφωνα με τους ειδικούς πως ένα και μόνο επεισόδιο του Grey’s Anatomy κατάφερε να αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από το δύσκολο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και την γραμμή βοήθειας στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κανείς.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει κάποιες κατευθυντήριες προς τα ΜΜΕ προκειμένου να συμπεριλαμβάνουν μηνύματα και πληροφορίες για αντίστοιχα ζητήματα στο πρόγραμμά τους.

Let's block ads! (Why?)


Το Grey’s Anatomy έκανε τους Αμερικανούς να «σκεφτούν» τη σεξουαλική κακοποίηση -Τι δείχνει νέα έρευνα Το Grey’s Anatomy έκανε τους Αμερικανούς να «σκεφτούν» τη σεξουαλική κακοποίηση -Τι δείχνει νέα έρευνα Reviewed by olablogs on 22:26 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.