Σουβλάκι στην διατροφή: ναι ή όχι;

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε κάποιες από τις συνήθεις μας, που θεωρητικά είναι απαγορευμένες. Ας μιλήσουμε δηλαδή για το αγαπημένο σε όλους μας σουβλάκι.

Ένα σουβλάκι «απ’ όλα», του οποίου η πίτα είναι με λάδι, μπορεί να έχει και περισσότερες από 300 θερμίδες. Ωστόσο αν αλλάξετε λίγο τον κλασικό τρόπο παρασκευής μπορείτε να μειώσειτε πολύ τις θερμίδες και να το μετατρέψετε σε ένα πιο υγιεινό junk food.

Ας δούμε όμως πως μπορεί να γίνει αυτό:

  • Πολύ σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε την πίτα με λάδι, με αλάδωτη πίτα. Έτσι γλιτώνετε πολλές θερμίδες κορεσμένου λαδιού. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε πίτα ολικής άλεσης, η οποία περιέχει φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Ε, φώσφορο και ρετινόλη.
  • Αντικαταστήστε το χοιρινό κρέας που είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος με καλαμάκι κοτόπουλο, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Περιέχει βιταμίνες Β6 και Β3, σελήνιο, φώσφορο και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
  • Αποφύγετε τις κίτρινες και ροζ σος. Δεν χρειάζεστε τη μαγιονέζα για γεύση. Επέλεξε το κλασικό τζατζίκι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς παρασκευάζεται από γιαούρτι, ενώ από το αγγούρι και το σκόρδο παίρνουμε βιταμίνη C. Αν δεν είστε λάτρεις του τζατζικιού επιλέξτε σκέτη σος γιαουρτιού ή λίγη μουστάρδα. 
  • Αντικαταστήστε τις πατάτες με λαχανικά π.χ. κρεμμύδι, ντομάτα και μανιτάρια.
  • Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, έχει βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, χρώμιο, μαγγάνιο και φολικό οξύ.
  • Η ντομάτα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C. Επίσης, είναι πλούσια σε λυκοπένιο που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Δοκιμάστε τα μανιτάρια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ακόμη και ως αντικαταστάτης του κρέατος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.

Συνεπώς, κάνοντας αυτές τις αλλαγές μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας σουβλάκι χωρίς τύψεις ως ένα πλήρες γεύμα μαζί με ένα πιάτο σαλάτα εποχής.

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Σουβλάκι στην διατροφή: ναι ή όχι; Σουβλάκι στην διατροφή: ναι ή όχι; Reviewed by Unknown on 21:14 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.