Πως επηρεάζει το γκρέιπφρουτ την υγεία

Ένα γκρέιπφρουτ παρέχει σχεδόν όλη τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι μπορούν να το καταναλώσουν.

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα συστατικά. Ωστόσο μερικές φορές του προσδίδονται ιδιότητες τις οποίες δεν διαθέτει, ενώ μερικοί ασθενείς δεν επιτρέπεται να το καταναλώσουν.

Ας δούμε πρώτα τι ισχύει. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων θρεπτικών συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, ένα μέτριο γκρέιπφρουτ παρέχει 82 θερμίδες και σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C.

Αποτελεί επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή αρτηριακή πίεση, λέει η διαιτολόγος Karen Collins, από τη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται στην πρόληψη του καρκίνου και την καρδιαγγειακή υγεία.

Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, ιδίως φλαβονοειδή. Τα συστατικά αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και της στεφανιαίας νόσου.

Το ροζ και το κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτίνη και σε λυκοπένη (λυκοπένιο).  Η βήτα-καροτίνη είναι πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α και σχετίζεται με καλύτερη νοητική και αναπνευστική λειτουργία. Η λυκοπένη είναι μία αντιοξειδωτική ουσία, συγγενής με την βήτα-καροτίνη, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο ή ροζ γκρέιπφρουτ περιέχει όση λυκοπένη ανευρίσκεται σε μία μέτρια (περίπου 110 γραμμάρια) ντομάτα.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Τα άσχημα είναι ότι το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα – πάνω από 85, σύμφωνα με εκτενή ανάλυση που είχε δημοσιευθεί προ ετών στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CMAJ).

Μεταξύ των φαρμάκων με τα οποία αλληλεπιδρά συμπεριλαμβάνονται:

  • Στατίνες (χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης)
  • Αντιυπερτασικά φάρμακα (π.χ. αναστολείς διαύλων ασβεστίου)
  • Φάρμακα για τις καρδιακές αρρυθμίες
  • Φάρμακα για τις αλλεργίες
  • Ανοσοκατασταλτικά (χορηγούνται κυρίωςς σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων)
  • Κυτταροστατικά (χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο)

Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι το ποσοστό ενός φαρμάκου που εισέρχεται αναλλοίωτο στο αίμα, μετά την κατάποσή του.

Με άλλα λόγια, μπορεί να αυξηθεί η δόση ενός φαρμάκου στον οργανισμό, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών. Ή, αντιθέτως, μπορεί να μειωθεί η δόση του φαρμάκου στον οργανισμό, οπότε αυτό δεν θα είναι πολύ αποδοτικό.

«Όσοι λαμβάνουν φάρμακα και θέλουν να τρώνε ή να πίνουν γκρέιπφρουτ, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, μη τυχόν και υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης», συνιστά η κυρία Collins.

Το αδυνάτισμα

Το γκρέιπφρουτ εθεωρείτο κατά το παρελθόν σύμβολο των τροφών που μας αδυνατίζουν. Ωστόσο νεότερες έρευνες έχουν καταρρίψει σε μεγάλο βαθμό τον ισχυρισμό αυτό.

«Το γκρέιπφρουτ δεν διαθέτει ειδικά ένζυμα που “διαλύουν” το λίπος και αυξάνουν τις καύσεις όταν κοιμόμαστε, όπως πιστευόταν παλαιότερα», εξηγεί η ειδικός. «Ούτε μπορεί από μόνο του να διεγείρει την απώλεια βάρους».

Ωστόσο, επειδή είναι πικρό, μοιραία το τρώμε με αργό ρυθμό. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε πότε χορτάσαμε και σταματάμε την κατανάλωσή του. Υπό αυτή την έννοια, είναι ένα τρόφιμο κατάλληλο για όσους προσπαθούν να χάσουν με υγιεινό τρόπο τα περιττά τους κιλά.

Πώς πρέπει να το καταναλώνουμε

Είτε σας αρέσει να τρώτε το γκρέιπφρουτ με το κουτάλι είτε να το στύβετε για να πιείτε τον χυμό του, μην παραλείπετε να το πλένετε καλά πριν το κόψετε. Ειδάλλως, το μαχαίρι μπορεί να ωθήσει στον καρπό του βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στη φλούδα του, λέει η κυρία Collins.

Τα περισσότερα οφέλη, πάντως, αποκομίζετε όταν τρώτε τον καρπό, ξεφλουδίζοντας το γκρέιπφρουτ σαν πορτοκάλι. «Οι μεμβράνες του είναι πλούσιες σε ένα είδος διαιτητικής (φυτικής) ίνας που λέγεται πεκτίνη», εξηγεί η κυρία Collins. «Η ίνα αυτή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κακής ή LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, δρα ως πρεβιοτικό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου».

Για καλύτερη γεύση, μην βάζετε το γκρέιπφρουτ στο ψυγείο. «Εάν καταναλώσετε το γκρέιπφρουτ μέσα σε μία εβδομάδα από την αγορά του, διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου», συνιστά η ειδικός. «Ειδάλλως μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, για καλύτερη γεύση αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το φάτε».

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε να το πασπαλίζετε με ζάχαρη πριν το φάτε. «Τα γκρέιπφρουτ σήμερα δεν έχουν τη γεύση που είχαν πριν από 30 χρόνια, επομένως δεν είναι πάντοτε πικρά. Δοκιμάστε το και αν δεν πικρίζει, μην βάλετε ζάχαρη. Αν πάντως έχετε να διαλέξετε ένα γκρέιπφρουτ με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και σε ένα γλυκό, προτιμήστε το πρώτο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Πως επηρεάζει το γκρέιπφρουτ την υγεία Πως επηρεάζει το γκρέιπφρουτ την υγεία Reviewed by Unknown on 15:28 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.