Την δυνατότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων να τροποποιήσουν τον εντερικό μικροβίωμα και μέσω αυτού του μηχανισμού να θωρακίσουν τον οργανισμό από την εναπόθεση μιας σχετιζόμενης με τη νόσο Πάρκινσον πρωτεΐνης εξετάζει νέα μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι Ελληνίδα ερευνήτρια
Τα κοινά βακτήρια που ενισχύουν την πεπτική υγεία μπορούν να επιβραδύνουν – ή ακόμα και να αναστρέψουν – τη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.
Λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που συνέδεαν την εγκεφαλική λειτουργία με το εντερικό μικροβίωμα, η μελέτη αυτή εντόπισε ένα προβιοτικό που μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό των τοξικών συστάδων οι οποίες αφαιρούν από τον εγκέφαλο τη ντοπαμίνη, χημική ουσία-κλειδί που ρυθμίζει την κίνηση. Τα ευρήματα αυτά φαίνεται πως ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα διερευνήσουν το πώς συμπληρώματα όπως τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση στη νόσο Πάρκινσον.
Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρωτεΐνη α-συνουκλεΐνη συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Πάρκινσον, σχηματίζοντας τοξικές συστάδες, οι οποίες σχετίζονται με τον θάνατο των νευρικών κυττάρων που ευθύνονται για την παραγωγή ντοπαμίνης. Η απώλεια αυτών των κυττάρων προκαλεί κινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο, όπως το τρέμουλο και βραδύτητα κινήσεων.
Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Dundee και Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν σκουλήκια που είχαν τροποποιηθεί εργαστηριακά έτσι ώστε να παράγουν την ανθρώπινη εκδοχή της α-συνουκλεΐνης που σχηματίζει τις συστάδες. Τάισαν, λοιπόν, τα σκουλήκια με διάφορους τύπους προβιοτικών για να διαπιστώσουν αν τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα σε αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό των τοξικών συστάδων.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το προβιοτικό Bacillus subtilis παρουσίαζε αξιόλογη προστατευτική επίδραση ενάντια στη συγκέντρωση της πρωτεΐνης, ενώ καθάρισε και κάποιες από τις ήδη σχηματισμένες συστάδες της, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα συμπτώματα των σκουληκιών με νόσο Πάρκινσον. Παρατήρησαν, επίσης ότι τα βακτήρια ήταν ικανά να αποτρέψουν τον σχηματισμό των τοξικών συστάδων α-συνουκλεΐνης, παράγοντας χημικές ουσίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ένζυμα των κυττάρων επεξεργάζονται συγκεκριμένα σφιγγολιπίδια.
Όπως σημειώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια, Δρ. Μαρία Δοϊτσίδου από το Κέντρο Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που ηγήθηκε της έρευνας, «τα αποτελέσματα μας προσφέρουν την ευκαιρία να διερευνήσουμε το πώς η αλλαγή των βακτηρίων που υπάρχουν στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τη νόσο Πάρκινσον. Επόμενο βήμα μας είναι να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα σε ποντίκια κι έπειτα σε κλινικές δοκιμές, αφού το προβιοτικό που εξετάσαμε διατίθεται ήδη στην αγορά».
«Οι μελέτες που εντοπίζουν βακτήρια επωφελή για τη νόσο Πάρκινσον έχουν τις προοπτικές όχι μόνο να βελτιώσουν τα συμπτώματα, αλλά ακόμα και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από την αρχική ανάπτυξη της πάθησης», καταλήγουν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου