Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται συχνά με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην όψη του δέρματος ή τη λειτουργία του πεπτικού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το στρες εξαντλεί τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών του οργανισμού και αυτό αντανακλάται στην όψη και τις σωματικές λειτουργίες του ατόμου.
Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε επιμέρους σύστημα του οργανισμού λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό και σε ανεβασμένη ένταση.
Δείτε ποια είναι τα συνήθη ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής:
Σκασμένα χείλη στις άκρες: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για να αντλήσει ο οργανισμός ενέργεια από τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι το καρότο, το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι, ο αρακάς, το σπανάκι, τα καρύδια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το μπρόκολο και το καλαμπόκι.
Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός): Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β5, η οποία ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στο στρες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απομνημόνευσης. Καλές πηγές βιταμίνης Β5 είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το αβγό, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.
Λευκά σημάδια στα νύχια: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας, την επούλωση και την αποκατάσταση. Τα αποθέματά του εξαντλούνται αρκετά εύκολα όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το ψάρι, το κρέας, ο ηλιόσπορος, ο πασατέμπος, τα οστρακοειδή και το τυρί τσένταρ.
Κρίσεις δυσκοιλιότητας-διάρροιας: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου. Το 70% των αποθεμάτων του μεταλλικού στοιχείου βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο 30% στους μαλακούς ιστούς και τα σωματικά υγρά. Το μαγνήσιο εξαντλείται λόγω στρες αλλά και λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης. Η ικανότητα χαλάρωσης των μυών αλλά και του μυαλού μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διαθέσιμο μαγνήσιο που υπάρχει στον οργανισμό μας. Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με τη νευρικότητα, την αϋπνία και τον πόνο στους μύες. Επειδή και οι μύες της γαστρεντερικής οδού χρειάζονται το μαγνήσιο, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει είτε στη δυσκοιλιότητα είτε στη διάρροια. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, οι φακές, το αβοκάντο και το κουνουπίδι.
Ούλα που ματώνουν: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό συχνά συνοδεύονται από ήπιες αιμορραγίες, καθώς οι ιστοί του σώματος αδυνατούν να αποκαταστήσουν βλάβες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μάνγκο, η παπάγια, ο ανανάς και η τομάτα.
Σκληρά σπυράκια στα χέρια και τους μηρούς: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη προστατεύει περιοχές του σώματος στις οποίες συσσωρεύεται λίπος. Η έλλειψή της συνοδεύεται συχνά από σκληρά εξανθήματα επάνω στο δέρμα, μια πάθηση που ονομάζεται θυλακική υπερκεράτωση. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το γάλα, η βρώμη, τα αβγά και η γλυκοπατάτα.
Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία είναι ευεργετική για τα μάτια και παράλληλα ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι σε μόλυνση των βλεννογόνων του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, το μπρόκολο και το σπανάκι.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου