Economist: Κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα -Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα

Τα ευρήματα της έρευνας του Economist για τον καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάστηκαν στις 28 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την EIU φαίνεται πως στην Ευρώπη η πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι κατακερματισμένη και δεν έχει διαμορφωθεί κάποιο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της ασθένειας.

Economist: 1 στους 5 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα

«1 στους 5 θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη οφείλεται σε καρκίνο του πνεύμονα και σκοτώνει όσους Ευρωπαίους και ο αντίστοιχος του μαστού, του προστάτη και του εντέρου μαζί» σημείωσε η συνεργάτης του Economist, Μέρι Μπάσελ.

«Η παρουσίαση των δεδομένων έρχεται πάνω στην ώρα. Ενώ η Ευρώπη συμφώνησε στην ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο, η έρευνα φωτίζει πτυχές του καρκίνου του πνεύμονα και των δυσκολιών που παρουσιάζει» σημειώνει ο Ντιπάκ Κάνα, αντιπρόεδρος της Ογκολογίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Καναδά. «Γνωρίζουμε πως η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι κρίσιμες για τον ασθενή – σε ένα αγώνα ενάντια στον χρόνο. Η έρευνα δείχνει πως έχουν ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι» συμπλήρωσε.

Οι 17 παράγοντες της έρευνας του Economist

Η έρευνα ανέλυσε την απόδοση 17 παραγόντων σε 27 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι παράγοντες αυτοί διακρίθηκαν σε πέντε τομείς, με βάση τον βαθμό που κάθε χώρα θεωρεί τον καρκίνο του πνεύμονα στρατηγική προτεραιότητα και ζήτημα δημόσιας υγείας, διασφαλίζει συνεχείς υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας και παρέχει ποιοτικά κέντρα αντιμετώπισης καρκίνου που μπορούν να συμβάλουν σε υψηλής ποιότητας έρευνα. Κάθε χώρα έλαβε ένα σκορ, με βάση αυτούς τους 17 παράγοντες.

Αφού αποδόθηκε αυτός ο πρώτος βαθμός, πραγματοποιήθηκαν εθνικές συναντήσεις και εργασίες με ειδικούς που εργάζονται σε κάθε χώρα ώστε να γίνει συζήτηση των ευρημάτων και να αναπτυχθούν προτάσεις για την πολιτική και τη βελτίωση των προγραμμάτων. Η τελική αναφορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο σύνολό της την άνοιξη του 2020.

Αδυναμίες και παραλείψεις στο Σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 2018, 9.964 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα, με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να αφορά σε άνδρες (7.862). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες και έδειξε πως 15% αυτών δεν διαθέτουν Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο.

Σε ό, τι αφορά τους 17 παράγοντες, στη χώρα μας παρατηρείται πως δεν έχει ανανεωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο εδώ και πέντε χρόνια, ένα φαινόμενο που παρατηρείται στο 52% των χωρών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία. Επίσης, η χώρας μας, όπως και το σύνολο των χωρών της έρευνας πλην της Πολωνίας, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοχευμένο πλάνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, η Ελλάδα φαίνεται πως δεν έχει διαμορφώσει ένα χρονικά καθορισμένο σύστημα διαγνωστικού ελέγχου, όπως επίσης και αδυναμίες στην βέλτιστη και ταχύτατη παραπομπή σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επιπλέον, η χώρα μας, όπως και χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Τσεχία δεν διαθέτουν εθνικό σύλλογο ασθενών ειδικά για τον πνεύμονα.

Let's block ads! (Why?)


Economist: Κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα -Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα Economist: Κενά και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα -Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα Reviewed by olablogs on 10:08 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.