Πυραυλική αναβάθμιση στον αέρα και εκσυγχρονισμός φρεγατών: Η ελληνική απάντηση στη τουρκική προκλητικότητα - Ελληνοτουρκικά

Του Κώστα Αλατζά

Στην αναβάθμιση των στρατηγικής σημασίας γαλλικών πυραύλων Scalp που διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, τύπου Meko,  του Πολεμικού Ναυτικού προχωρά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη έναντι της  τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και τη νοτιανατολική Μεσόγειο. 

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η ελληνική πλευρά βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη γαλλική πλευρά για τη υπογραφή σύμβασης παράτασης του ορίου ζωής των 90 πυραύλων Scalpαέρος που διαθέτει από το 2000 η Πολεμική Αεροπορία. Το όριο ζωής των γαλλικών υπέρ-βλημάτων λήγει εντός του 2020 ενώ μετά την ανανέωση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσει η αναβάθμισή τους. Την περασμένη εβδομάδα, για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Θεόδωρου Λάγιου με το Γενικό Διευθυντή της DGA, Thierry Carlier και με Επιτελείς της γαλλικής Διεύθυνσης. Το συνολικό κόστος της αναβάθμισης των γαλλικών βλημάτων θα ανέλθει στα 140 εκατομμύρια ευρώ και θα εγγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2021.

Οι Scalp που έχει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία είναι πύραυλοι αέρος –εδάφους, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα μπορούν να εκτοξεύονται από   τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 που είχε αγοράσει την ίδια περίοδο η Ελλάδα. Οι Scalp, λόγω του μεγάλου βεληνεκούς τους, αποτελούν αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να επιχειρούν μένοντας στο απυρόβλητο από τα εχθρικά πυρά. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage αλλά και η υπογραφή συμφωνίας για την τεχνική υποστήριξη των γαλλικών αεροσκαφών, το 2019, εντάσσονται στο διαχρονικό σχεδιασμό  αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Scalp.

Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής σε τέσσερις φρεγάτες

Ακολουθώντας τη λογική της αξιοποίησης και αναβάθμισης των υφιστάμενων πανάκριβων οπλικών συστημάτων, που απέκτησε η χώρα μετά την κρίση στα Ίμια, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ιεραρχήσει τις άμεσες εξοπλιστικές προτεραιότητες ώστε η χώρα άμεσα και με ρεαλιστικούς οικονομικούς όρους να συνεχίσει απρόσκοπτα να διατηρεί την αμυντική της ισχύ. Η ανάπτυξη αποτρεπτικής δύναμης σε θάλασσα και αέρα αποτελούν το βασικό κριτήριο αυτής της ιεράρχησης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟnAlert , το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των  τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει τα πρότυπα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών, τύπου S, που είχε πραγματοποιηθεί προ δεκαπενταετίας. Ο εκσυγχρονισμός δε θα αφορά την πλατφόρμα των φρεγατών αλλά μόνο την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης μάχης και των ηλεκτρονικών συστημάτων των πλοίων. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ και αποσκοπεί στην παράταση για 15 έως 20 χρόνια των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των φρεγατών « Ύδρα», «Σαλαμίς», Ψαρά και «Σπέτσαι». 

Let's block ads! (Why?)


Πυραυλική αναβάθμιση στον αέρα και εκσυγχρονισμός φρεγατών: Η ελληνική απάντηση στη τουρκική προκλητικότητα - Ελληνοτουρκικά Πυραυλική αναβάθμιση στον αέρα και εκσυγχρονισμός φρεγατών: Η ελληνική απάντηση στη τουρκική προκλητικότητα - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 07:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.