Έτσι θα βάλει φρένο η Αθήνα στα σχέδια του Ερντογάν στη Μεσόγειο – Το μπλόκο νότια της Κρήτης - Ελληνοτουρκικά
Το σχέδιο της Ελλάδας για να μπλοκάρει τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μεσόγειο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Σύμφωνα με αυτό, η Αθήνα σκοπεύει να «κόψει» στην μέση τα σχέδια του Ερντογάν και του Αλ Σάρατζ και έτσι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης να μείνει στα χαρτιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για το οικόπεδο που με το έτσι θέλω έχουν καταλάβει Ερντογάν και Σάρατζ με την παράνομη ΑΟΖ που έχουν ανακηρύξει.
Είναι θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνορεύει με την παραχώρηση “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή- οι εταιρείες Total- ExxonMobil- ΕΛ.ΠΕ”.
Βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου, δηλαδή στην παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ Αλ Σάρατζ.
Μάλιστα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στα ΝΕΑ, το σχέδιο της Αθήνας, είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής “Νότια της Κρήτης”, προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.
Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή “Νότια της Κρήτης”, βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019.
Πηγές αναφέρουν ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΔΕΥ κινήθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι. Η έκδοση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου