Στην δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την Αγιά Σοφιά. Πληροφορίες για κόσμο που συγκεντρώνεται έξω από την Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί.
Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η απόφαση – που ήταν αναμενόμενη – ρίχνει λάδι στην φωτιά. Όπως μετέδωσε το TRT κόσμος ήδη έχει σπεύσει έξω από την Αγιά Σοφιά για να πανηγυρίσει.
#BREAKING: Turkey’s top administrative court overturns 1934 ruling which converted Hagia Sophia to a museum pic.twitter.com/mF0Zy1O9Ci
— TRT World Now (@TRTWorldNow) July 10, 2020
Turkish court annuls 1934 Cabinet decree that made Istanbul’s Hagia Sophia into museum, opening way for its use as mosque.
— AA
— İbrahim Haskoloğlu (@haskologlu) July 10, 2020
It’s official: a court in Turkey has just ruled to convert the nearly 1500 year old Hagia Sophia (a church under the Byzantines, a mosque under the Ottomans, and a museum under their secular successors) into a mosque.
Photo via AFP pic.twitter.com/h8e1GOlye8
— Piotr Zalewski (@p_zalewski) July 10, 2020
Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως η Αγιά Σοφιά πρέπει να παραμείνει μουσείο έστειλε η UNESCO. Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε, ό,τι κι αν γίνει, η Τουρκία θα πρέπει να την ενημερώσει εκ των προτέρων.
Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ήταν το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη (09.07.2020) η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία.
Η UNESCO τόνισε στο Reuters ότι η Αγιά Σοφιά έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου