Ποιο είναι το ιδανικό σημείο αποθήκευσης φαρμάκων στο σπίτι σου; Τι ισχύει για τα χρησιμοποιημένα αντιηλιακά;
Μπορεί να νομίζεις πως τα φάρμακα που έχεις στο σπίτι, είναι ασφαλή και αποθηκευμένα όπως πρέπει. Τις περισσότερες φορές όμως βρίσκονται, αν όχι στο χειρότερο σημείο, στο λανθασμένο. Η δύναμη της συνήθειας για το που θα τα τοποθετήσουμε. Σε σημεία που μας είναι άμεσα προσβάσιμα και εύκολο να τα προσεγγίσουμε σε ώρα ανάγκης. Αυτά είναι τα λάθη που κάνουμε όταν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό, όπως τα φάρμακα που μέσα στο επόμενο διάστημα, κάποια στιγμή, θα χρειαστεί να πάρουμε. Ας βρούμε λοιπόν που είναι το καλύτερο σημείο για να αποθηκεύσουμε το προϊόν που θα μας σώσει από τον πονοκέφαλο μέχρι και την ίδια μας τη ζωή!
Μην τα αποθηκεύετε στα ντουλάπια του μπάνιου.
Αντίθετα από το πιο δημοφιλή σημείο για να τα τοποθετήσουμε, τα ντουλάπια του μπάνιου δεν είναι ιδανικά για τα φάρμακα στο σπίτι. Οι λόγοι είναι οι έντονες διάφορες της θερμοκρασίας που δημιουργούνται στον χώρο και είναι συνεχόμενες. Ενίοτε και αναπόφευκτες. Ο μεγαλύτερος εχθρός στο μπάνιο είναι η ζέστη και η υγρασία. Ως επι το πλείστων η πόρτα του μπάνιου μας παραμένει κλειστή. Με αποτέλεσμα η υγρασία από τους υδρατμούς που δημιουργούνται να αποτρέπει την αποθήκευση τους σε μέρος ξηρό και δροσερό, όπως πρέπει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα φάρμακα μας χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Ακόμα και αν έχετε κάποιο παράθυρο ανοιχτό συνέχεια, η υγρασία έχει τον τρόπο της να πάει παντού.
Μην τα αποθηκεύετε πάνω από το ψυγείο ή από εστίες μαγειρέματος.
Ο λόγος είναι ίδιος με ότι ισχύει για την αποθήκευση στο μπάνιο. Η ζέστη και η έκθεση τους στο φως είναι ότι χειρότερο για τις συνθήκες αποθήκευσης. Το ψυγείο και ο φούρνος εκπέμπουν θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλότερες από τις ιδανικές για τη σωστή διατήρηση ενός φαρμάκου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσουν την αποτελεσματικότητα τους. Μερικές φορές όμως αυτή η αλλοίωση από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας και τις ζωές όσων θα λάβουν ένα φάρμακο. Να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας. Αν δείτε πως το φάρμακο δεν έχει το σχήμα, τη μορφή και την υφή που θα έπρεπε, μην το πάρετε. Καλυτέρα μιλήστε με το φαρμακείο σας και ακούστε τι έχουν να σας πουν.
Σιγουρευτείτε πως τα φάρμακα βρίσκονται ψηλά και είναι ασφαλή.
Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, όμως θα πρέπει να είστε σίγουροι πως τα φάρμακα σας δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν παιδιά ή ακόμα και το κατοικίδιο σας. Να θυμάστε πως τα περίεργα μυαλά μπορούν να είναι πολύ επίμονα μέχρι να καταφέρουν να πιάσουν αυτό που τους είναι απαγορευμένο. Και η περιέργεια των παιδιών δεν είναι λόγος να τα κατηγορήσουμε για αυτό. Όλοι υπήρξαμε στην ηλικία τους και ξέρουμε πόσο μεγάλη κινητήριος δύναμη μπορούν να γίνουν οι λέξεις «μη και όχι». Πιθανόν να ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα φαρμακευτικό ντουλάπι που διαθέτει κλείδωμα και προστασία για παιδιά.
Σκεφτείτε τι αποθηκευτικά μέσα χρησιμοποιείτε για τα φάρμακα σας.
Όπως σκεφτόμαστε καλά το που θα τα τοποθετήσουμε άλλο τόσο πρέπει να σκεφτούμε το πως τα αποθηκεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα κατηγοριοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζουμε τα φάρμακα ανάλογα με τη χρήση τους, μπορούμε εύκολα και άμεσα να βρούμε αυτό που αναζητούμε και δεν τα ρίχνουμε όλα μέσα σε ένα καλάθι. Παράλληλα μας βοηθά να ελέγξουμε τις ημερομηνίες λήξεως των φαρμάκων ώστε να τα απομακρύνουμε άμεσα και με το σωστό τρόπο. Κάνουμε καλύτερη διαχείριση του φαρμακείου μας και μας βοηθά να θυμόμαστε τι έχουμε, τι διαθέτουμε, τι δεν μας χρειάζεται πλέον και τι επείγει να αναπληρώσουμε.
Τέλος στα ληγμένα φάρμακα.
Φάρμακα που έχουν λήξει, αντιβιώσεις που έχουν μείνει ανολοκλήρωτες, γάζες που έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Όλα αυτά και όχι μόνο θα ήταν καλό να τα επιστρέψετε στο φαρμακείο σας. Εκεί γνωρίζουν ακριβώς πως πρέπει να διαχειριστούν την απόρριψη τους. Τα σκουπίδια δεν είναι η ιδανική μέθοδος καθώς μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια και λάθος στομάχι. Συγκεντρώστε τα και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για όσες απορίες έχετε.
Αν έχετε κρατήσει τις συσκευασίες των φαρμάκων είναι καλύτερα να τα παραδώσετε με τις αρχικές συσκευασίες. Έτσι βοηθάτε στην ασφαλή απόρριψη τους. Ακόμα και αν δεν έχετε προσωπικό φαρμακείο, μπορείτε να τα παραδώσετε σε οποιοδήποτε άλλο. Είμαι σίγουρος πως θα επιβραβεύσουν την κίνηση σας και θα σας βοηθήσουν άμεσα. Ίσως είναι και ένας τρόπος να αποκτήσετε τον προσωπικό σας φαρμακοποιό.
Ληγμένα αντιηλιακά.
Πετάξτε τα, ξεφορτωθείτε τα. Ακούγεται υπερβολή όμως δε θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο το δέρμα σας και την υγεία σας. Τα περισσότερα αντιηλιακά έχουν προθεσμία χρήσης ένα χρόνο μετά το άνοιγμα τους. Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής το προϊόν έχει πλέον χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητας του. Αυτό σημαίνει πως δεν σας προστατεύει το ίδιο και κινδυνεύετε. Επίσης μπορεί να σας προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς που θα σας ταλαιπωρήσουν αφάνταστα. Το ίδιο ισχύει για όλα τα αντιηλιακά, μην τα κρίνετε βάσει της τιμής τους ή της μάρκας τους.
Αν δεν ξέρετε πόσο καιρό μπορείτε να τα κρατήσετε δείτε τη συσκευασία τους. Αναζητήστε την ένδειξη που δείχνει πόσους μήνες αντέχει ή την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος. Ακόμα και το ίδιο το προϊόν θα το δείτε πως δεν έχει την ίδια σύνθεση μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, κάντε πρώτα μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του σώματος σας. Δείτε αν αυτό θα ερεθιστεί ή αν θα έχει άλλες παρενέργειες. Συμβουλευτείτε και πάλι τον φαρμακοποιό σας ή κάποιον ειδικό. Αν το χρησιμοποιείται συχνά δεν θα προλάβει να λήξει. Είναι καλύτερα να αγοράζετε τόσο όσο σας χρειάζεται για την κάθε εποχή και όχι να αποθηκεύετε σωληνάρια άδικα. Έτσι χάνετε χρήματα και ρισκάρετε την υγεία σας.
Τελικά που μπορώ να αποθηκεύσω τα φάρμακα μου;
Ίσως είναι καιρός να επενδύσετε σε ένα καλό φαρμακευτικό ντουλάπι. Θυμάστε που τα παλιά σπίτια είχαν όλα από ένα παλιό ξύλινο ντουλάπι φαρμακείου; Σε βάθος χρόνου θα βγείτε κερδισμένοι από κάθε άποψη. Θα έχετε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα και άμεση πρόσβαση. Βρείτε το ιδανικό σημείο στο σπίτι όπου θα το τοποθετήσετε. Σε μέρος που είναι δροσερό, με σταθερή σχετικά θερμοκρασία, μακριά από το φως και την υγρασία.
Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, τότε αυτοσχεδιάστε. Ένα μεγάλο συρτάρι στο σωστό σημείο του σπιτιού σας. Ένα ντουλάπι γενικής χρήσης που όμως θα το μετατρέψετε σε φαρμακείο. Ένα κουτί που θα είναι εύκολα προσβάσιμο και διαχειρισίμο. Παράλληλα όμως όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι σε ασφαλές σημείο και όχι προσεγγίσιμο ειδικά από παιδιά.
Αν βλέπατε τον φαρμακοποιό, να σας δίνει ένα φάρμακο από ένα χώρο που δεν ήταν ιδανικός, θα το αγοράζατε; Αν ήταν φθαρμένο, σπασμένο, κακομεταχειρισμένο, θα το δεχόσασταν; Φαντάζομαι πως όχι. Γιατί λοιπόν να μην κάνετε ακριβώς το ίδιο και στο σπίτι σας;
Έρευνα – σύνταξη – επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας
Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com
ΧΡΗΣΙΜΑ – Newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου