Oruc Reis: Έφτασε στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο - Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζει τον πλου του εντός της παράνομης τουρκικής Navtex το Oruc Reis, αμφισβητώντας στην πράξη το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως αναμενόταν με βάση την ταχύτητά του, το Oruc Reis φαίνεται πως πέρασε πριν από λίγο την «οριογραμμή» των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική navtex έχει -παρανόμως- δεσμεύσει περιοχή μέχρι τα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο.

Αυτή είναι η θέση του Oruc Reis:

Και αυτή είναι η δεσμευμένη περιοχή:

Ακόμη κι αν υπάρχει απόκλιση ορισμένων μοιρών από τα στοιχεία που μεταδίδει το Marine Traffic, γεγονός είναι πως αν δεν περάσει τελικά την γραμμή των 12 ν.μ, θα την προσεγγίσει σε απόσταση αναπνοής.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το OnAlert, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σταθερά σε ετοιμότητα παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Υπενθυμίζεται πως η ισχύς της ναυτικής αναγγελίας εκπνέει μεθαύριο Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου. Στο Πεντάγωνο υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δε θα προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX καθώς θεωρεί ότι το Oruc Reis σάρωσε την περιοχή ολοκληρώνοντας τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Εκείνο που εκτιμούν είναι ότι δεν αποκλείεται η Άγκυρα να εκδώσει νέα NAVTEX που θα δεσμεύει ξανά παράνομα βορειοδυτικότερη περιοχή, εγγύτερα στις ακτές της Ρόδου και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα έχει πραγματοποιήσει μονομερώς και παρανόμως σεισμικές έρευνες στις μη οριοθετημένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ενώ παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θελήσει να αμφισβητήσει εμπράκτως τη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αναγγέλλοντας έρευνες δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού.

Let's block ads! (Why?)


Oruc Reis: Έφτασε στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο - Ελληνοτουρκικά Oruc Reis: Έφτασε στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 10:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.