Περιμένοντας το Oruc Reis: Πόσο θα μείνει και πού – Τα πιθανά ενδεχόμενα - Ελληνοτουρκικά

Του Κώστα Αλατζά

Σήμερα αναμένεται η νέα «επίσκεψη» του Oruc Reis στις θαλάσσιες ζώνες του συμπλέγματος της Μεγίστης η οποία θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν το το τουρκικό ερευνητικό θα εξαντλήσει τα όρια της παράνομα δεσμευμένης περιοχής που εκτείνονται μόλις 6,5 ν.μ από τις ελληνικές ακτές.

Το Oruc Reis από χθες το μεσημέρι έχει χαράξει βορειανατολική πορεία και κατευθύνεται προς το Καστελόριζο. Κινείται με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, πράγμα που σημαίνει ότι για να διανύσει τα 100 χιλιόμετρα της πορείας που πραγματοποιεί καθημερινά τη τελευταία εβδομάδα, από το νοτιανατολικό άκρο στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής που έχει οριοθετήσει η παράνομη τουρκική NAVTEX, χρειάζεται τουλάχιστον 20 ώρες, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τις αυξομειώσεις της ταχύτητας του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σταθερά σε ετοιμότητα παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η επόμενη ημέρα

Η ισχύς της ναυτικής αναγγελίας εκπνέει μεθαύριο Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου. Στο Πεντάγωνο υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δε θα προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX καθώς θεωρεί ότι το Oruc Reis σάρωσε την περιοχή ολοκληρώνοντας τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Εκείνο που εκτιμούν είναι ότι δεν αποκλείεται η Άγκυρα να εκδώσει νέα NAVTEX που θα δεσμεύει ξανά παράνομα βορειοδυτικότερη περιοχή, εγγύτερα στις ακτές της Ρόδου και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα έχει πραγματοποιήσει μονομερώς και παρανόμως σεισμικές έρευνες στις μη οριοθετημένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ενώ παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θελήσει να αμφισβητήσει εμπράκτως τη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αναγγέλλοντας έρευνες δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Η Αθήνα αναπτύσσει διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξουν την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, εστάλησαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. A. Guterrs και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, M. Pompeo. Στις επιστολές καταγγέλλεται η προκλητική και επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριφορά της Τουρκίας.

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επίσης επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, J. Borrell στην οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ για την ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης.

Let's block ads! (Why?)


Περιμένοντας το Oruc Reis: Πόσο θα μείνει και πού – Τα πιθανά ενδεχόμενα - Ελληνοτουρκικά Περιμένοντας το Oruc Reis: Πόσο θα μείνει και πού – Τα πιθανά ενδεχόμενα - Ελληνοτουρκικά Reviewed by Unknown on 06:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.