Η δομή των σωληναρίων αδένων, που υποδεικνύεται από μπλε βέλη, μαζί με άλλους μεγάλους σιελογόνους αδένες με πορτοκαλί χρώμα.
«Οι άνθρωποι έχουν τρία σύνολα μεγάλων σιελογόνων αδένων, αλλά όχι εκεί», εξηγεί ο ογκολόγος ακτινοβολίας Wouter Vogel από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
"Από όσο γνωρίζαμε, οι μόνοι σιελογόνιοι ή βλεννογόνοι αδένες στο ρινοφάρυγγα είναι μικροσκοπικά μικροί, και έως και 1.000 απλώνονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον βλεννογόνο. Έτσι, φανταστείτε την έκπληξή μας όταν τα βρήκαμε."
Οι σιελογόνιοι αδένες είναι αυτό που παράγει το σάλιο απαραίτητο για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, με το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που παράγεται από τους τρεις κύριους σιελογόνους αδένες, γνωστούς ως παρωτίδες, υπογνάθιοι και υπογλώσσιοι αδένες.
Υπάρχουν επίσης περίπου 1.000 δευτερεύοντες σιελογόνους αδένες, τοποθετημένοι σε ολόκληρη την στοματική κοιλότητα και την αεροπεπτική οδό, αλλά αυτοί είναι γενικά πολύ μικροί για να φανούν χωρίς μικροσκόπιο.
Η νέα ανακάλυψη που έκανε η ομάδα του Vogel είναι πολύ μεγαλύτερη, δείχνοντας αυτό που φαίνεται να είναι ένα ζευγάρι αδένων που είχαν προηγουμένως παραβλεφθεί - φαινομενικά το τέταρτο σετ μεγάλων σιελογόνων αδένων - που βρίσκεται πίσω από τη μύτη και πάνω από τον ουρανίσκο, κοντά στο κέντρο του ανθρώπινου κεφαλιού.
"Οι δύο νέες περιοχές που φωτίστηκαν αποδείχτηκαν να έχουν και άλλα χαρακτηριστικά των σιελογόνων αδένων", λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, στοματικός χειρουργός Matthijs Valstar από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
"Τους ονομάζουμε σωληνωτούς αδένες, αναφερόμενος στην ανατομική τους θέση [πάνω από το torus tubarius ]."
Αυτοί οι σωληνωτοί αδένες φάνηκαν να υπάρχουν στις σαρώσεις PSMA PET / CT και των 100 ασθενών που εξετάστηκαν στη μελέτη και οι φυσικές έρευνες δύο πτωμάτων - ενός άνδρα και μιας γυναίκας - έδειξαν επίσης τη μυστηριώδη διμερή δομή, αποκαλύπτοντας μακροσκοπικά ορατά ανοίγματα αγωγών αποστράγγισης προς το ρινοφαρυγγικό τοίχωμα.
"Από όσα γνωρίζουμε, αυτή η δομή δεν ταιριάζει σε προηγούμενες ανατομικές περιγραφές", εξηγούν οι ερευνητές στην εργασία τους .
"Υποτίθεται ότι θα μπορούσε να περιέχει μεγάλο αριθμό ορομαγνητικών ακινών, με φυσιολογικό ρόλο για τη λίπανση και την κατάποση του ρινοφάρυγγα.
Όσο για το πώς οι αδένες δεν έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι δομές βρίσκονται σε μια ελάχιστα προσβάσιμη ανατομική τοποθεσία κάτω από τη βάση του κρανίου, καθιστώντας τους δύσκολο να διακριθούν ενδοσκοπικά. Είναι πιθανό να έχουν παρατηρηθεί ανοίγματα αγωγών, λένε, αλλά ίσως να μην είχαν παρατηρηθεί για το τι είναι, αποτελώντας μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος αδένων.
Επιπλέον, είναι μόνο οι νεότερες τεχνικές απεικόνισης PSMA-PET / CT που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη δομή ως σιελογόνο αδένα, πέρα από τις δυνατότητες οπτικοποίησης τεχνολογιών όπως υπερηχογράφημα, CT και μαγνητικές τομογραφίες.
Ενώ η ομάδα παραδέχεται ότι θα χρειαστεί πρόσθετη έρευνα για μια μεγαλύτερη, πιο διαφορετική κοόρτη για την επικύρωση των ευρημάτων τους, λένε ότι η ανακάλυψη μας δίνει έναν άλλο στόχο να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς οι σιελογόνιοι αδένες είναι πολύ ευαίσθητοι σε βλάβες από την θεραπεία.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα - βασισμένα σε αναδρομική ανάλυση 723 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ακτινοβολία - φαίνεται να υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία που παρέχεται στην περιοχή των σωληναρίων αδένων οδηγεί σε μεγαλύτερες επιπλοκές για τους ασθενείς μετά: ένα αποτέλεσμα που όχι μόνο θα μπορούσε να ωφελήσει τη μελλοντική ογκολογία, αλλά φαίνεται επίσης ενισχύστε την υπόθεση ότι αυτές οι μυστηριώδεις, παραμελημένες δομές είναι πραγματικά σιελογόνους αδένες.
"Φαίνεται ότι μπορεί να είναι σε κάτι", δήλωσε η παθολόγος Valerie Fitzhugh από το Πανεπιστήμιο Rutgers, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, στους New York Times .
"Εάν είναι πραγματικότητα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις ασθένειες σε αυτήν την περιοχή".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου