Πλησιάζουν σε ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Λίβανος για θαλάσσια σύνορα-ΑΟΖ, με φόντο το φυσικό αέριο



 Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) με τον Λίβανο, σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικό αέριο σημείο της ανατολικής Μεσογείου, μετά από μήνες διπλωματικών επαφών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

"Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που ζητήσαμε έλαβαν χώρα", τόνισε ο Εγιάλ Χουλάτα, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, σε δήλωσή του. "Προστατέψαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και κατευθυνόμαστε προς μια ιστορική συμφωνία".

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λιβάνου Ελιάς Μπου Σαάμπ τόνισε ότι σύνυομα μπορεί να υπάρξει μια "ιστορική συμφωνία", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μια συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου από το πεδίο Karish, στα ανοικτά των ακρών του, χωρίς τον κίνδυνο επιθέσεων από τη σιιτική ισλαμιστική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία στηρίζεται από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν. Το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου εξόρυξης Kana θα κατοχυρωθεί στον Λίβανο, ο οποίος θα πληρώνει δικαιώματα για τα τμήματα του κοιτάσματος που βρίσκονται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η παραγωγή από το κοίτασμα Karish στην ανατολική Μεσόγειο θα αυξήσει τις εξαγωγές, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη, που τις χρειάζεται απεγνωσμένα μετά την περικοπή των ρωσικών προμηθειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά μέσα στο 2022.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Energean, η οποία θα διαχειρίζεται το κοίτασμα Karish, ανέφερε τον Μάιο ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του έτους.

Μια συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου αποτελεί κομβικό στόχο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, ταξίδεψε στον Λίβανο και στο Ισραήλ αρκετές φορές προκειμένου να πείσει τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Οι συνομιλίες περιπλέκονταν από το γεγονός ότι ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει επισήμως το Ισραήλ ως κράτος. Η άφιξη στο πεδίο Karish τον Ιούνιο της πλωτής εξέδρας δημιούργησε οργή σε πολλούς Λιβανέζους πολιτικούς και στη Χεζμπολάχ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ ανέφερε ότι αναχαίτισε τρία εχθρικά drone τα οποία πετούσαν προς την κατεύθυνση του κοιτάσματος.

capital

Πλησιάζουν σε ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Λίβανος για θαλάσσια σύνορα-ΑΟΖ, με φόντο το φυσικό αέριο Πλησιάζουν σε ιστορική συμφωνία Ισραήλ - Λίβανος για θαλάσσια σύνορα-ΑΟΖ, με φόντο το φυσικό αέριο Reviewed by olablogs on 09:41 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.