Άγαλμα του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος βρέθηκε στο πάρκο Scott: "Δέος που προκαλεί δέος. - Βρέθηκε σε βάθος είκοσι μέτρων

Βρέθηκε σε βάθος είκοσι μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε σωλήνα αποχέτευσης. Quilici (Αρχαιολογικό Πάρκο Appia Antica): "Η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα".


Η ανεξάντλητη μηχανή του χρόνου, η Ρώμη επιστρέφει ένα άλλο αρχαίο θαύμα: "ένα μαρμάρινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που, λόγω της παρουσίας του ρόπαλου και του λεοντείου, του δέρματος λιονταριού που καλύπτει το κεφάλι του, μπορούμε σίγουρα να το ταυτίσουμε με μια προσωπικότητα με τη μορφή του Ηρακλή". Αυτό ανακοίνωσε στο Facebook την Τετάρτη το Αρχαιολογικό Πάρκο Appia Antica, στο έδαφος του οποίου διεξάγεται τους τελευταίους μήνες επιχείρηση αποξήρανσης του αγωγού αποχέτευσης από τον όμιλο Acea και την Bacino Sud. Πιο συγκεκριμένα, το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος περίπου είκοσι μέτρων στην περιοχή Parco Scott "μετά από εβδομάδες χωματουργικών εργασιών, χωρίς κανένα εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος", με εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη πρώτα απ' όλα για τη Federica Acierno, την 27χρονη αρχαιολόγο που επιβλέπει τον χώρο, καθώς και για όλο το προσωπικό του Αρχαιολογικού Πάρκου.


"Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε να κάνουμε με μια δευτερεύουσα τοποθεσία", εξηγεί η επίσημη Francesca Romana Paolillo στην Corriere, "το στρωματογραφικό πλαίσιο δεν είναι το αρχικό. Από τεχνικές λεπτομέρειες: το άγαλμα τοποθετήθηκε κατά λάθος κάτω από το Scott Park κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του αγωγού αποχέτευσης, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. "Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αρχαιολογικός έλεγχος", επισημαίνει ο Paolillo, "οπότε θα μπορούσε να έχει συμβεί. Τώρα έχουμε μεταφέρει το αντικείμενο σε έναν από τους αποθηκευτικούς μας χώρους και διερευνούμε διάφορες υποθέσεις για να ανακατασκευάσουμε την προέλευση και τη χρονολόγησή του". Προς το παρόν, ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις: "Το άγαλμα πρέπει να πλυθεί, και μετά θα προχωρήσουμε σε συγκρίσεις", λέει ο αξιωματούχος: "Αυτό που μας είναι ήδη προφανές από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ωστόσο, είναι ότι αναπαριστά μια μορφή ντυμένη ως Ηρακλής και όχι τον ίδιο τον μυθολογικό ήρωα.



Λόγω της καλής κατάστασης διατήρησης του αγάλματος, του οποίου βρέθηκε και η πλίνθος, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Simone Quilici εξέφρασε επίσης μεγάλη συγκίνηση: "Οι φωτογραφίες δεν αποδίδουν τις πραγματικές του διαστάσεις: όταν το είδα, έμεινα άφωνος", αποκάλυψε. "Πιθανότατα απεικονίζει μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής. Βέβαια, στη Ρώμη δεν είναι ασυνήθιστο να συναντά κανείς αρχαία αντικείμενα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα". Όσο για το τι θα γίνει με αυτό μόλις ολοκληρωθούν οι αναλύσεις, ο Quilici αναμένει ότι θα τοποθετηθεί σε έναν από τους εκθεσιακούς χώρους του Αρχαιολογικού Πάρκου: "Ίσως ήδη στο Casale di Santa Maria Nova στο πλαίσιο της έκθεσης "Patrimonium Appiae - Depositi emersi", που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου", λέει. "Αν ο χρόνος το επιτρέπει, θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να το ενισχύσουμε.

roma.corriere.it

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

corfiatiko

Άγαλμα του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος βρέθηκε στο πάρκο Scott: "Δέος που προκαλεί δέος. - Βρέθηκε σε βάθος είκοσι μέτρων Άγαλμα του Ηρακλή σε φυσικό μέγεθος βρέθηκε στο πάρκο Scott: "Δέος που προκαλεί δέος. - Βρέθηκε σε βάθος είκοσι μέτρων Reviewed by olablogs on 09:37 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.