Μερικές αλήθειες για τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ...που διαλύουν τους διαδεδομένους μύθους

 

... που διαλύουν τους διαδεδομένους μύθους και που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς όπως μπορεί να τα ξέρουμε.
 
Οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως "γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία και εκτελέστηκαν". Αν και αυτή η περίληψη δεν είναι αναληθής, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι κάπως διαφορετικό από την ιδέα που ζει στη λαϊκή φαντασία.
Οι κατηγορούμενοι δεν ήταν μόνο γυναίκες

Μνημείο για τον Giles Corey, ενός από τους άντρες μάγους που εκτελέστηκαν
 
Ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι μερικές από τις κατηγορούμενε, στην πραγματικότητα, ήταν άνδρες.

Συνολικά, κατηγορήθηκαν έξι άνδρες. Χάρη στο διάσημο θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "The Crucible", ο John Proctor είναι πιθανώς ο πιο γνωστός από αυτούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής αστυνόμος John Willard -ο οποίος, αφού εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ήταν αληθείς οι ισχυρισμοί των θυμάτων κατηγορίας, βρέθηκε ξαφνικά αντικείμενο κατηγοριών- και ο Giles Corey.

Ο Corey αρνήθηκε να υποβάλει ισχυρισμούς -καθώς θα έπρεπε να παραχωρήσει την περιουσία του στην κυβέρνηση εάν καταδικαζόταν-, οπότε το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο μετά από συντριβή κάτω από βαριές πέτρες. Αν και αυτή μπορεί να ήταν η πιο φρικτή καταδίκη οποιοδήποτε από τους κατηγορούμενους, ο Corey εξασφάλισε ότι η περιουσία του θα μεταβιβαζόταν στους νόμιμους κληρονόμους του.

 

Δεν εκτελέστηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι
 
Χαρακτικό του 1876 που απεικονίζει τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ
 
Τα πιο γνωστά γεγονότα για τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ αφορούν τα θύματα: όσους κατηγορήθηκαν και, τελικά, εκτελέστηκαν. Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι με τις ιστορίες των εκτελεσθέντων, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν στο διαβόητο κυνήγι μαγισσών έχασαν τραγικά τη ζωή τους. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό των κατηγορουμένων που εκτελέστηκαν ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι ευρέως εικάζεται.

Φυσικά, κάθε θάνατος ήταν μια τραγωδία καθώς όλα τα θύματα ήταν αθώα για το έγκλημα για το οποίο κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν. Ωστόσο, από τους συνολικά 200 κατηγορούμενους, συνελήφθησαν 140 με 150 άτομα και από αυτούς, εκτελέστηκαν οι 20. Οι υπόλοιποι δεν κατηγορήθηκαν ποτέ, κατάφεραν να δραπετεύσουν ή τους δόθηκε αμνηστία.

 

Μερικοί από τους κατηγορούμενους δεν δήλωσαν αθώοι
 
Εικονογράφηση του 1878 που δείχνει την σκλάβα Τιτούμπα με παιδιά που αργότερα την κατηγόρησαν για μαγεία

Μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι, στην πραγματικότητα, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν επιτέθηκε σε αθώα παιδιά με τη βοήθεια υπερφυσικών δυνάμεων. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι δεν αρνήθηκαν όλες οι υποτιθέμενες μάγισσες αυτές τις κατηγορίες.

Η Τιτούμπα είναι μια από τις πιο διάσημες φιγούρες που σχετίζονται με τις δίκες και μάλιστα, χωρίς αυτήν, οι δίκες μπορεί να μην είχαν συμβεί ποτέ. Η Τιτούμπα, σκλάβα του πουριτανού ιερέα στο Σάλεμ κατά την εποχή, Σάμιουελ Παρί, και μία από τις τρεις γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία, ομολόγησε σε έναν από τους δικαστές ότι "μου ήρθε ο Διάβολος και με πρόσταξε να τον υπηρετήσω".

Το τι έκανε την Τιτούμπα να ομολογήσει δε θα το μάθουμε ποτέ. Οι θεωρίες κυμαίνονται από εξαναγκασμό από τον ιερέα, μέχρι απλή εξαπάτηση προκειμένου να σωθεί από την αγχόνη -επειδή ομολόγησε, δεν δικάστηκε ποτέ. Ωστόσο, η ομολογία της ήταν αυτή που έπεισε τους αποίκους ότι πράγματι δραστηριοποιούνταν μάγισσες στο Σάλεμ και ότι οι ισχυρισμοί των κατηγόρων ήταν αληθείς.

Όπως η Τιτούμπα, και οι άλλες τέσσερις "μάγισσες" που ομολόγησαν ενοχή επέζησαν από τις δίκες και τελικά έλαβαν χάρη, οπότε ίσως ήταν απλώς λιγότερο επικίνδυνο να ομολογήσουν.

 

Δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι
 
Αντίγραφο της επίσημης πράξης "για να αντιστραφεί η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του George Burroughs και άλλων για μαγεία"

Οι δημοφιλείς απεικονίσεις των δικών φέρνουν γενικά τους αβοήθητους κατηγορούμενους εναντίον μιας ολόκληρης αποικίας δεισιδαιμονιστών προσκυνητών. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άποικοι της Μασαχουσέτης δεν είχαν πειστεί για την ενοχή των υποτιθέμενων μαγισσών. Ο  John Willard έκανε το λάθος να εκφράσει τις αμφιβολίες του και τελικά κατηγορήθηκε για υπερφυσικά εγκλήματα.

Εκτός από την έκφραση αμφιβολιών κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι άποικοι άρχισαν να εκφράζουν τις ενοχές τους σχεδόν αμέσως μετά από αυτές. Το 1702, μόλις μια δεκαετία αφότου κατηγορήθηκε το τελευταίο θύμα, οι δίκες κηρύχθηκαν "παράνομες" και, το 1711, η Μασαχουσέτη πέρασε νόμο που εκκαθάρισε επίσημα τα ονόματα όλων των επώνυμων μαγισσών. Επίσης, το 1712, τα επιζώντα θύματα και οι οικογένειές τους έλαβαν οικονομική αποκατάσταση, αν και η πολιτεία απηύθυνε επίσημη απολογία το 1957.

 

Το κυνήγι των μαγισσών δεν οδηγήθηκε από έναν ξέφρενο όχλο
 
Το Wonder of the Invisible World, η περίφημη αφήγηση του Cotton Mather για τις δίκες
 
Η "υστερία" είναι μια λέξη που ακούγεται συχνά σε συνδυασμό με τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ, ενώ η ίδια η φράση "κυνήγι μαγισσών" παραπέμπει σε εικόνες ενός θυμωμένου όχλου που κυνηγά αθώους ανθρώπους.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν δίκες, και ότι παρά τον πανικό και τον πολύ φόβο για το υπερφυσικό, οι κάτοικοι του Σάλεμ δίκασαν τις κατηγορούμενες ως μάγισσες.

Οποιαδήποτε απόδειξη παρουσιάζεται σε μια δίκη σχετικά με τη μαγεία απαιτεί κάποια έκταση της φαντασίας, αλλά ακόμη και εκείνη τη στιγμή, οι δικαστές συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να βάλουν κάποια όρια. Σε μια προσπάθεια να επιβληθεί σε μερικές από τις πιο εξωφρενικές κατηγορίες, ο ιερέας της Νέας Αγγλίας Cotton Mather έγραψε στο δικαστήριο προειδοποιώντας κατά της χρήσης αυτών των "φασματικών αποδεικτικών στοιχείων" -όπως τα όνειρα και τα οράματα. Επίσης, ο πατέρας του, ο αιδεσιμότατος Increase Mather -ο οποίος ήταν πρόεδρος του Χάρβαρντ εκείνη την εποχή-, μίλησε εναντίον των φασματικών αποδεικτικών στοιχείων, δηλώνοντας "καλύτερα να δραπετεύσουν δέκα ύποπτες μάγισσες, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος".

Το 1693, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης απαγόρευσε περαιτέρω συλλήψεις και μετέφερε τις δίκες σε ανώτερο δικαστήριο όπου δεν επέτρεπε φασματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες μάγισσες να κριθούν αθώες και, ουσιαστικά, να τερματιστούν οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ.


από: ati
Μερικές αλήθειες για τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ...που διαλύουν τους διαδεδομένους μύθους Μερικές αλήθειες για τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ...που διαλύουν τους διαδεδομένους μύθους Reviewed by olablogs on 12:58 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.