Η Ολική Έκλειψη Ηλίου του 2024: Ημερομηνία και Επιδράσεις στη Συμπεριφορά των Ζώων



Τα κατοικίδια μπορεί να παρουσιάσουν απρόβλεπτες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου τον επόμενο μήνα, σε ένα σπάνιο κατά τα άλλα φαινόμενο που ενθουσιάζει τους ανθρώπους

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου μπορεί να είναι συναρπαστικό για τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα άγρια ζώα και τα κατοικίδια που εξαρτώνται από τον ήλιο για να γνωρίζουν ποια ώρα της ημέρας είναι.

Η εξαιρετικά σπάνια περίπτωση να βρεθεί κανείς στο μονοπάτι της ολικής έκλειψης, όπου ο δίσκος της σελήνης μπλοκάρει εντελώς τον ήλιο για μερικές σύντομες στιγμές, αιχμαλωτίζει το κοινό και εμπνέει μια αίσθηση ενθουσιασμού.

Ο Όστιν Γκάρνερ, καθηγητής βιολογίας στο Syracuse University, μελετά τις συμπεριφορές των ζώων στην έρευνά του και επιχειρεί να εξηγήσει τι μπορεί να βιώσουν πριν και μετά από μια ολική έκλειψη Ηλίου.

Η ανατολή και η δύση του ηλίου κάνουν το φως ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που υπαγορεύει τα πρότυπα συμπεριφοράς των ζώων. Πολλά ζώα που είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως οι άνθρωποι, αυξάνουν τη δραστηριότητά τους μετά την ανατολή του ηλίου και στη συνέχεια μειώνουν τη δραστηριότητά τους μετά τη δύση του ηλίου.

Πώς επηρεάζονται τα ζώα

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει όλα τα είδη ζώων κατά τη διάρκεια εκλείψεων ηλίου, από άγριους ιπποπόταμους μέχρι σκύλους. Μερικές από τις πιο εμπεριστατωμένες μελέτες, ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Ο Adam Hartstone-Rose από το North Carolina State University και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες μελέτες κατά τη διάρκεια της έκλειψης του 2017.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα δούμε κάτι ενδιαφέρον. Τα ζώα βλέπουν σύννεφα να περνούν από πάνω τους όλη την ώρα, μερικές φορές έχει συννεφιά - δεν πίστευα ότι τα ζώα θα νοιάζονταν καθόλου για αυτό. Τα τρία τέταρτα των ειδών που παρακολουθήσαμε είχαν κάποιου είδους αντίδραση»

Η ανατολή και η δύση του ηλίου κάνουν το φως ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που υπαγορεύει τα πρότυπα συμπεριφοράς των ζώων. Πολλά ημερήσια ζώα, αυτά που είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως οι άνθρωποι, αυξάνουν τη δραστηριότητά τους μετά την ανατολή του ηλίου και στη συνέχεια μειώνουν τη δραστηριότητά τους μετά τη δύση του ηλίου.

Τα ζώα που είναι δραστήρια τη νύχτα (νυκτόβια), από την άλλη πλευρά, συνήθως εμφανίζουν τα αντίθετα μοτίβα δραστηριότητας. Έτσι, πολλοί βιολόγοι ζώων έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι τα ζώα θα πρέπει να επιδεικνύουν την τυπική τους νυχτερινή συμπεριφορά ως απάντηση σε μια ολική έκλειψη ηλίου.

Οι κοινοί «τραγουδιστές» σε...βραδινές χορωδίες, όπως οι βάτραχοι και οι γρύλοι, μπορεί να αρχίσουν να τραγουδάνε, ενώ τα ζώα που φωνάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως τα περισσότερα τζιτζίκια, μπορεί να σταματήσουν!

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μέλισσες που αναζητούν τροφή για νέκταρ και γύρη κατά τη διάρκεια της ημέρας επιστρέφουν στις κυψέλες τους, οι νυχτερινοί σκώροι αρχίζουν να πετούν και οι αράχνες που παγιδεύουν έντομα στους ιστούς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας αρχίζουν να αφαιρούν τους ιστούς τους κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου. Τα πουλιά και τα έντομα που μεταναστεύουν τη νύχτα έχει επίσης αποδειχθεί ότι απογειώνονται κατά την πτήση κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα εξημερωμένα ζώα όπως σκύλοι και άλογα, αλλά και εξωτικά ζώα του ζωολογικού κήπου, συμπεριλαμβανομένων των μπαμπουίνων και των φλαμίνγκο, μαζί με ορισμένα άγρια πτηνά, παρουσιάζουν νευρικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια ηλιακών εκλείψεων, μένουν λόγου χάρη σιωπηλά και ακίνητα, αρχίζοντας να βαδίζουν ή να συσσωρεύονται και είναι σε ιδιαίτερη εγρήγορση.

Πότε θα συμβεί η ηλιακή έκλειψη;

Σις 8 Απριλίου, το φεγγάρι θα καλύψει σχεδόν πλήρως τον ήλιο προς τέρψη των παρατηρητών του ουρανού. Υπάρχουν δύο ή περισσότερες ηλιακές εκλείψεις ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, αλλά τέτοιες που μπορούν να γίνουν ευρέως εμφανείς σε ολόκληρη τη χώρα, στις ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση, δεν συμβαίνουν συχνά.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή σε μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει μέρος του Μεξικού, 15 πολιτείες στις ΗΠΑ και ένα μέρος του ανατολικού Καναδά. Θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 12 μ.μ (κεντρική ώρα) σε περιοχές του Τέξας και μετά τις 2 μ.μ. (Eastern Time) στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη και μέρη της Νέας Αγγλίας.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν να κοιτάζουν απευθείας τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης και θα πρέπει να φορούν ειδικά γυαλιά, σύμφωνα με τη NASA. Η μόνη ασφαλής στιγμή για να το δείτε χωρίς γυαλιά είναι τα λίγα λεπτά που το φεγγάρι έχει κρύψει εντελώς τον ήλιο.

Τα τυπικά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν αρκετή προστασία, επομένως οι άνθρωποι πρέπει να φορούν ειδικά ηλιακά γυαλιά θέασης που είναι χιλιάδες φορές πιο σκούρα. Η NASA τονίζει επίσης ότι τυχόν γυαλιά έκλειψης που είναι σκισμένα ή γρατσουνισμένα θα πρέπει επίσης να απορρίπτονται,

Η επερχόμενη έκλειψη της 8ης Απριλίου θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που είδαν οι Αμερικανοί το 2017. Ο ουρανός θα «μαυρίσει» για 4 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που συνέβη την προηγούμενη φορά.

Περίπου 200.000 άνθρωποι αναμένεται να πλημμυρίσουν τις κορυφαίες τοποθεσίες θέασης στο νότιο Ιλινόις για τη Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη, Μέρος ΙΙ. Αλλά αυτό θα ισχύει, επίσης, σε όλη τη διαδρομή της έκλειψης, από τις ακτές του Ειρηνικού του Μεξικού έως τις ακτές του Ατλαντικού του Καναδά.

Η Ολική Έκλειψη Ηλίου του 2024: Ημερομηνία και Επιδράσεις στη Συμπεριφορά των Ζώων  Η Ολική Έκλειψη Ηλίου του 2024: Ημερομηνία και Επιδράσεις στη Συμπεριφορά των Ζώων Reviewed by olablogs on 07:49 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.