Η Λαοδίκεια ιδρύθηκε στη θέση παλαιότερης πόλης από τον Αντίοχο Β’, βασιλιά της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, το 261-253 π. Χ. προς τιμήν της συζύγου του Λαοδίκης, μαζί με πολλές άλλες ομώνυμες πόλεις. Οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Λαοδίκειας, έχουν ολοκληρωθεί.
Στη σημερινή πόλη Ντενιζλί, η οποία βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Λαοδίκεια ήταν σημαντική πόλη όπου χτίστηκε μία από τις πρώτες επτά εκκλησίες του Χριστιανισμού.
Το αρχαίο θέατρο της Λαοδίκειας, χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Σ’ αυτό ανέβηκαν σημαντικά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα κατά την Ελληνιστική Ρωμαϊκή Περίοδο.
Μετά τη διάδοση του χριστιανισμού, τον 5ο αιώνα μ.Χ., το θέατρο έπεσε σε παρακμή. Το θέατρο είχε χωρητικότητα 15.000 θεατών.

Για την αποκατάσταση του θεάτρου, το οποίο καταστράφηκε από μεγάλους σεισμούς, το έργα έχουν ξεκινήσει το 2019, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Celal Şimşek, πρόεδρο του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Παμούκκαλε.
Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν σε την οικονομική υποστήριξη της μητροπολιτικής κοινότητας του Ντενιζλί και τον οργανισμό ανάπτυξης της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα, το αρχαίο θέατρο, ιδρυμένο πριν από 2.200 χρόνια και κατεστραμμένο από σεισμούς, αναγεννήθηκε και ξαναβρήκε το χαμένο του κλέος.
«Έχουμε πλησιάσει το 90% του αρχικού σχεδίου»
Ο επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ. Celal Şimşek, δήλωσε πως, «Διεξάγουμε ανασκαφές για το πανεπιστήμιο του Παμούκκαλε και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για 21 χρόνια. Το Δυτικό Θέατρο είναι σημαντικό, καθώς είναι το πρώτο θέατρο της Ελληνιστικής Περιόδου στην πόλη. Το Δυτικό Θέατρο, ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα και, τον 3ο αιώνα μ.Χ., καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε. Το 368 μ.Χ., καταστράφηκε ξανά από σεισμό που έγινε στη Δυτική Ανατολία και ξαναχτίστηκε».
«Από τον σεισμό του 494 π.Χ., το θέατρο υπέστη ακόμη μια καταστροφική ζημιά. Το 2019, ξεκινήσαμε τα έργα αποκατάστασης στο θέατρο, στο πλαίσιο του προγράμματος. Μέσα σε δύο χρόνια, αναστηλώσαμε τα διαζώματα του θεάτρου, με διάμετρο 96 μέτρων. Οι εργασίες αποκατάστασης είναι σημαντικές, καθώς πλησιάζουμε το 90% του αρχικού θεάτρου, σύμφωνα με διεθνή κριτήρια στην παγκόσμια ιστορία», εξήγησε.

Ο καθηγητής Δρ. Şimşek συμπλήρωσε: «Από τις επιγραφές που έχουμε βρει, μάθαμε ότι, το Δυτικό Θέατρο, εκτός από ένα πολύ παλιό θέατρο είναι και ένα κρατικό θέατρο. Πολλές επιγραφές δείχνουν πως ήταν ένα δημόσιο θέατρο και εκεί ανέβαιναν πολλά έργα για το κοινό. Τα έργα στη σκηνή του κτιρίου, διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Κληρονομιά για το Μέλλον’, του τουρκικού Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα περασμένα χρόνια, αποκαταστήσαμε με επιμέλεια τα διαζώματα του Δυτικού Θεάτρου. Έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση του δαπέδου πάνω από τον θολωτό τομέα της σκηνής και ιδιαίτερα των δεκαέξι κιόνων που απαρτίζονται από τέσσερις εξέδρες στο πρώτο επίπεδο. Η αποκατάσταση του θεάτρου είναι προσεκτική και αδιάλειπτη».
via enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου