Πλέον άμεσες και επικίνδυνες προεκτάσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταφέροντας την κρίση στο «κατώφλι» της Ευρώπης. ΑΙ
πλέον άμεσες και επικίνδυνες προεκτάσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, μεταφέροντας την κρίση στο «κατώφλι» της Ευρώπης.
Ακολουθεί η αναλυτική ενημέρωση για το πώς επηρεάζονται οι δύο χώρες:
1. Κύπρος: Στόχος Ιρανικών Drones
Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής αστάθειας λόγω των βρετανικών βάσεων:
Επίθεση στο Ακρωτήρι: Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ένα ιρανικό drone τύπου Shahed προσέκρουσε στις εγκαταστάσεις της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Ένα δεύτερο drone αναχαιτίστηκε.
Πύραυλοι προς την Κύπρο: Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους με κατεύθυνση την Κύπρο, οι οποίοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Ισραήλ.
Αντίδραση Λευκωσίας: Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ξεκαθάρισε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις επιχειρήσεις» και ότι τα πλήγματα αφορούσαν αποκλειστικά τις βρετανικές υποδομές.
Χάος στα Αεροδρόμια: Πάνω από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου λόγω του κλεισίματος των εναέριων χώρων στην περιοχή.
Κύπρος: Επίθεση με Drone και Διαψεύσεις για Πυραύλους
Η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο μετά από περιστατικό στις βρετανικές βάσεις:
Drone στο Ακρωτήρι: Επιβεβαιώθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (τύπου Shahed) στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι τα μεσάνυχτα. Προκλήθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές χωρίς θύματα. Ένα δεύτερο drone αναχαιτίστηκε. Οι αρχές εκτιμούν ότι εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Διαψεύσεις για Πυραύλους: Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Άμυνας διάψευσαν κατηγορηματικά αναφορές ότι εκτοξεύτηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι κατά της Κύπρου. Διευκρινίστηκε ότι οι πύραυλοι που ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας είχαν κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή και δεν στοχοποιούσαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στάση Λευκωσίας: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση και αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας (Σχέδιο «Εστία»).
2. Ελλάδα: Συναγερμός σε Σούδα και Ναυτιλία
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε ύψιστη ετοιμότητα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:
Βάση Σούδας: Η αμερικανική βάση στη Σούδα (Κρήτη) έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ασφάλειας (lockdown). Υπάρχουν φόβοι ότι η Σούδα, ως βασικός κόμβος υποστήριξης των ΗΠΑ, αποτελεί δυνητικό στόχο για τους ιρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (όπως ο Khorramshahr).
Ελληνική Ναυτιλία: Το Υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε επείγουσα οδηγία προς τα 53 ελληνόκτητα πλοία που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή ή να παραμείνουν σε ασφαλή αγκυροβόλια. Αναφέρθηκε ήδη επίθεση σε ένα ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, χωρίς ευτυχώς θύματα.
Εκκένωση Πολιτών: Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ιράν, τα ΗΑΕ και το Κουβέιτ.
3. Οικονομικές Επιπτώσεις (Ελλάδα & Κύπρος)
Τιμές Καυσίμων: Οι αγορές άνοιξαν σήμερα με άλμα 10% στην τιμή του πετρελαίου Brent (πάνω από $80/βαρέλι). Στην Ελλάδα, αναμένεται άμεση αύξηση στην αντλία τις επόμενες ημέρες.
Τουρισμός: Εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις κρατήσεις της επερχόμενης σεζόν, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «εμπόλεμη ζώνη».
4. Διπλωματικό Μέτωπο
Η Ελλάδα και η Κύπρος συντονίζονται με την ΕΕ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα. Ωστόσο, η παρουσία των βρετανικών και αμερικανικών βάσεων καθιστά τις δύο χώρες ακούσιους πόλους της σύγκρουσης.
Τρέχουσα Οδηγία: Αποφύγετε κάθε ταξίδι προς Μέση Ανατολή και αν έχετε συγγενείς στην περιοχή, καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του ΥΠΕΞ: 210-3681730.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου