Γνωστοί Αστερισμοί (fotos)


Το Θερινό Τρίγωνο δεν είναι ακριβώς αστερισμός αλλά ένας χαρακτηριστικός τριγωνικός σχηματισμός τριών ιδιαίτερα φωτεινών αστεριών που μεσουρανεί του θερινούς μήνες και κυρίως από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.
Το αστέρια από τα οποία αποτελείται το τρίγωνο αυτό ειναι ο Ντένεμπ (Deneb) που είναι το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού του Κύκνου (φωτεινότητα 1,25), ο Βέγγα (Vega) που είναι το φωτεινότερο αστέρι του αστερισμού της Λύρας (φωτεινότητα 0,03) και ο Αλταίρ (Altair) που είναι το φωτεινότερο αστέρι του Αετού (φωτεινότητα 0,76). Ο εντοπισμός του θερινού Τριγώνου δεν είναι δύσκολος, απλώς κοιτάξτε μια ανέφελη νύχτα τον ουρανό και, ακόμα και μέσα από την φωτορύπανση της πόλης, δεν μπορεί παρά να ξεχωρίσετε τρία ιδιαίτερα φωτεινά αστέρια που σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Το φωτεινότερο από τα τρία είναι ο Βέγγα ενώ το αμυδρότερο είναι ο Ντένεμπ. Στις αρχές Ιουλίου το Θερινό Τρίγωνο μεσουρανεί γύρω στις 2 τα ξημερώματα, στα τελή Ιουλίου/αρχές Αυγούστου γύρω στα μεσάνυχτα και στα τέλη Αυγούστου γύρω στις 10 το βράδυ.

Η μικρή και η μεγάλυ άρκτος είναι από τους ποιό γνωστούς αστερισμούς και φαίνονται όλο το χρόνο (δεν δύουν ποτέ) στο βόρειο ημισφαίριο. Το σχήμα των δύο αστερισμών είναι πασίγνωστο. Πρόκειται για δύο 'τηγάνια' με μεγλύτερη προφανώς την Μεγάλη Άρκτο. Τα 'τηγάνια' αποτελούνται από 4 αστέρια που σχηματίζουν κάτι σαν τραπέζια και από άλλα τρία σε μία καμπύλη, την 'ουρά' που ξεκινάει από μία γωνία του τραπεζίου. Οι αστερισμοί αυτοί προφανώς έχουν και άλλα αστέρια (ιδίως η Μεγάλη Άρκτος) αλλά αυτά που προανέφερα είναι τα ποιό γνωστά και χαρακτηριστικά. Το τελευταίο αστέρι της 'ουράς' της Μικρής Άρκτου είναι ο πασίγνωστος Πολικός Αστέρας που δείχνει πάντα τον βορρά. Δυστυχώς, μέσα από την φωτορύπανση της πόλυς η Μικρή Άρκτος δεν φαίνεται καλά. Ουσιαστικά το μόνο αστέρι που φαίνεται είναι ο Πολικός Αστέρας και στην καλύτερη δύο (τα απέναντι από την 'ουρά') από τα τέσσερα αστέρια του τραπεζίου. Η Μεγάλη Άρκτος από την άλλη είναι φωτεινή και τουλάχιστον τα 7 βασικά αστέρια (αυτά που προάνέφερα) είναι ορατά και μέσα από τις πόλεις. Γενικά οι δύο αστερισμοί είναι ορατοί προς τον βορρά και μάλλον δεν θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε την Μεγάλη Άρκτο. Από τη στιγμή που θα βρείτε την Μεγάλη Άρκτο, με το ακόλουθο τέχνασμά μπορείτε να εντοπίσετε την Μικρή Άρκτο. Ξεκινήστε από το αστέρι του τραπεζίου που βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη γωνία από εκεί που ξεκινάει η 'ουρά' και προχωρήστε προς αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ουρά. Αν συνεχίσετε να προχωράτε προς την ίδια κατέυθυνση θα συναντήσετε τον Πολικό Αστέρα (ένα αστέρι που είναι έύκολα ορατό αν και όχι εντυπωσιακά φωτεινό). Αν έχετε έστω ένα ζευγάρι κιάλια (ακόμα καλύτερα τηλεσκόπιο βέβαια), αξίζει να 'στοχεύσετε' προς το μεσαίο αστέρι της 'ουράς' της Μεγάλης Άρκτου. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα και ομορφότερα διπλά αστέρια του ουρανού.
Ο ΩΡΙΩΝΑΣ
Ο Ωρίωνας είναι ένας αρκετά εντυπωσιακός αστερισμός καθότι αποτελείται από αρκετά αστέρια μεγάλης φωτεινότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Ωρίωνας να είναι από τους λίγους αστερισμούς που μπορούν να γίνουν ορατοί αρκετά καλά ακόμα και μέσα από την φωτορύπανση της πόλης. Ο Ωρίωνας είναι χειμερινός αστερισμός, δηλαδή είναι καλύτερα ορατός τους χειμερινούς μήνες. Βέβαια, από το Σεπτέμβριο αρχίζει και γίνεται ορατός τα ξημερώματα, ενώ πρέπει να φτάσει ο Μάιος για να χαθεί οριστικά πριν την δύση του ηλίου. Το σχήμα του Ωρίωνα είναι σαν κλεψύδρα. 7 είναι τα φωτεινότερα αστέρια του Ωρίωνα που οριοθετόυν και το σχήμα της κλεψύδρας ενώ και τα 7 είναι αρκετά φωτεινά ώστε να είναι ορατά ακόμα και μέσω φωτορύπανσης. Τα 4 από τα 7 αστέρια είναι στις 4 γωνίες της νοητής κλεψύδρας ενώ τα υπόλοιπα 3 είναι στο κέντρο και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν ζώνη. Η ζώνη αυτή, είναι η λεγόμενη ζώνη του Ωρίωνα (Ο Ωρίωνας στην μυθολογία ήταν κάποιος πολεμιστής). Φυσικά υπάρχουν πολλά αμυδρότερα αστέρια στον αστερισμό. Ανάμεσα στα αστέρια της ζώνης και τα δύο αστέρια της κάτω πλευράς (αυτής που είναι ποιό κοντά προς τον ορίζοντα) της κλεψύδρας θα παρατηρήσετε πολλά μαζεμένα αστέρια σε έναν σημείο που 'θολώνει' λίγο. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το νεφέλωμα του Ωρίωνα (Great Orion Nebula). Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα νεφελώματα του ουρανού, που χρειάζεται βέβαια τηλεσκόπιο για να γίνει ορατό. Δυστυχώς, η φωτορύπανση αυτή τη φορά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και ακόμα και αν κοιτάξετε το νεφέλωμα μέσα από κάποιο τηλεσκόπιο στην πόλη, θα δείτε πολύ λίγότερα (και λιγότερο εντυπωσιακά) από ότι αν είσασταν στην επαρχία. Τον Δεκέμβριο, ο Ωρίωνας ανατέλλει γύρω στις 7 το απόγευμα οπότε μέχρι τις 9 είναι σε ικανοποιητικό ύψος παρατήρησης στον νοτιοανατολικό ουρανό με τάση να ανεβαίνει συνέχεια αλλά παραμένει πάντα προς τη νότια πλευρά του ουρνανου. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα φτάνει στο ζενίθ και αρχίζει πάλι και χαμηλώνει προς τα νοτιοδυτικά.


Γνωστοί Αστερισμοί (fotos) Γνωστοί Αστερισμοί (fotos) Reviewed by Unknown on 16:36 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.