Ένα υπερ-φάρμακο για όλους τους ιούς.

Επιστήμονες του ΜΙΤ πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα φάρμακο το οποίο «εξολοθρεύει» σχεδόν όλους τους ιούς! Η θεραπεία που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο DRACO οδηγεί τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.






Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής πειράματα των ειδικών που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», το DRACO είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ρινοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενάντια στον ιό της γρίπης, στον ιό της πολιομυελίτιδας, στον ιό του δάγκειου πυρετού ακόμη και ενάντια στον ιό HIV του AIDS. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σούπερ αντι-ιική θεραπεία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε μια δεκαετία.

Επανάσταση ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις

Όπως ανέφερε ο δρ Μάικ Ράιντερ, επικεφαλής της μελέτης σχετικά με το νέο υπερ-φάρμακο «είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κάποιοι ιοί τους οποίους δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε με το DRACO, ωστόσο δεν τους έχουμε εντοπίσει ακόμη. Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών έφερε επανάσταση στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων και εμείς ελπίζουμε ότι η δική μας θεραπεία θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων».


Η ομάδα του ΜΙΤ εκμεταλλεύθηκε τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις προκειμένου να κάνει το φάρμακο αποτελεσματικό.

Όταν ένας ιός μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό κάνει «αεροπειρατεία» στους εσωτερικούς μηχανισμούς του προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του και να πολλαπλασιαστεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δημιουργεί μακριές αλυσίδες RNA, οι οποίες εντοπίζονται μόνο στα μολυσμένα κύτταρα και όχι στα υγιή.

Τα ανθρώπινα κύτταρα συνήθως αντιδρούν σε αυτήν την επίθεση παράγοντας πρωτεΐνες που προσδένονται στο ιικό RNA και σταματούν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Ωστόσο πολλοί ιοί καταφέρνουν να ξεγελάσουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους.

Με σύμμαχο την απόπτωση

Ο δρ Ράιντερ και οι συνεργάτες του εκμεταλλεύθηκαν έτσι άλλη μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση και αφορά σε αυτοκτονία των κυττάρων.


Κατάφεραν έτσι να αναπτύξουν τη θεραπεία η οποία εισέρχεται στα μολυσμένα με το RNA του εκάστοτε ιού κύτταρα, σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός τους και στη συνέχεια οδηγεί τα κύτταρα σε αυτοκτονία ώστε να κατατροπώσει την ιογενή λοίμωξη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της «μάχης» τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέπαφα.

Εξολόθρευση 15 ιών

Σε πειράματα στο εργαστήριο το DRACO εξολόθρευσε 15 διαφορετικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων ιών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα καθώς και δύο στελέχη του ιού της γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια με γρίπη τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πέθαιναν, έσωσε τη ζωή τους.

Ο δρ Ράιντερ τονίζει ότι η θεραπεία έχει τόσο ταχεία δράση ώστε εάν ληφθεί εγκαίρως μπορεί να εξαφανίσει αμέσως τα συμπτώματα της λοίμωξης. Προκαταρκτικά τεστ δείχνουν επίσης ότι μπορεί να δράσει και προληπτικά, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως είναι σε θέση να αποτρέψει εξαρχής τη λοίμωξη με έναν ιό.

Στο άκουσμα των νέων ευρημάτων άλλοι ειδικοί εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όπως υπογράμμισαν, η νέα θεραπεία δρα με έναν ασυνήθιστο τρόπο που απαιτεί ενδελεχείς και μακροχρόνιες μελέτες προτού θεωρηθεί ασφαλής για εφαρμογή στον άνθρωπο.




http://www.planitikos.com
http://www.tovima.gr
Ένα υπερ-φάρμακο για όλους τους ιούς. Ένα υπερ-φάρμακο για όλους τους ιούς. Reviewed by Unknown on 17:33 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.