Online παιχνίδι βοηθάει τους ερευνητές στη μάχη κατά του AIDS


Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν κάποιο εμβόλιο για την θεραπεία απέναντι στο AIDS. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν θα πίστευε πως στην προσπάθεια αυτή μπορούν να συμβάλλουν και όσοι παίζουν παιχνίδια. Μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες οι παίχτες ενός online παιχνιδιού αποκωδικοποίησαν τη δομή μίας πρωτεΐνης, της πρωτεϊνάσης, ένα πρόβλημα που οι επιστήμονες προσπαθούσαν να λύσουν για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτή η πρωτεΐνη παίζει βασικό ρόλο στο πως πολλαπλασιάζεται ο HIV, με αποτέλεσμα η ανακάλυψη αυτή να θεωρείται πως θα ανοίξει νέους δρόμους για ένα νέο φάρμακο κατά του AIDS.

Όπως διαβάζουμε στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Structural & Molecular Biology, μετά από ένα πλήθος από αποτυχημένες προσπάθειες για να λύσουν το πρόβλημα της κρυσταλλικής δομής αυτής της πρωτεΐνης, οι επιστήμονες αποφάσισαν να προκαλέσουν τους παίχτες του online παιχνιδιού Foldit να δημιουργήσουν ακριβή μοντέλα της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αυτήν την ανακάλυψη.
Σύμφωνα με τον lead designer του Foldit, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει χωρικές δεξιότητες σε τέτοιο βαθμό που οι υπολογιστές του σήμερα δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν. Τα παινχίδια, συνεχίζει, προσφέρουν την δυνατότητα να φέρουμε κοντά τις δυνάμεις των υπολογιστών και των ανθρώπων. Στο παρελθόν μάλιστα, το Foldit έχει βοηθήσει στην έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου και του Alzheimer.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο Nature Structural & Molecular Biology.




http://away.gr
http://siteseeing.gr
Online παιχνίδι βοηθάει τους ερευνητές στη μάχη κατά του AIDS Online παιχνίδι βοηθάει τους ερευνητές στη μάχη κατά του AIDS Reviewed by Unknown on 17:02 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.