Θεωρείται «ασθένεια των φτωχών» γιατί εκδηλώνεται συνήθως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ στη Γερμανία μόνο έξι άτομα στα 100.000 προσβάλλονται από φυματίωση, στη Σουαζιλάνδη η αναλογία είναι τρομακτική: 1.300 κάτοικοι της χώρας στους 100.000 είναι φορείςτης ασθένειας. Το μυοβακτήριο έχει εύκολο έργο σε οργανισμούς που δεν τρέφονται σωστά και επιπλέον ταλαιπωρούνται από κακές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.
Ύπουλη ασθένεια, ανησυχητικά συμπτώματα
Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια έχει υποχωρήσει αισθητά, αλλά οι γιατροί επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η εκδήλωση της ασθένειας μπορεί να επέλθει πολλά χρόνια μετά την μετάδοσή της.
Το μυοβακτηρίδιο της φυματίωσης μεταδίδεται όπως η γρίπη, για παράδειγμα με τον βήχα, και προσβάλλει τον πνεύμονα. Κούραση, ανορεξία, πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός και βήχας μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Σε πιο βαριές μορφές της ασθένειας παρουσιάζονται επίσης αποβολή αίματος, απότομο χάσιμο βάρους, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εγκεφαλική φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Η πορεία της ασθένειας είναι ήπια όταν γίνεται νωρίς η διάγνωση και χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Πρόκειται συνήθως για ένα κοκτέϊλ φαρμάκων, τα οποία ο ασθενής πρέπει να παίρνει αδιαλείπτως για έξι μήνες, ακόμη και αν η φυματίωση φαίνεται να υποχωρεί.
Είναι εντυπωσιακό ότι η θεραπεία που προβλέπεται σήμερα για τη φυματίωση γίνεται με φάρμακα που επινοήθηκαν από το 1944 μέχρι το 1966. Έκτοτε, δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο φάρμακο με καλύτερα αποτελέσματα.
Έκκληση για νέες μεθόδους θεραπείας
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η ιατρική έρευνα πρέπει να ενταθεί, γιατί αρχίζουν να εκδηλώνονται νέες μορφές φυματίωσης που είναι ανθεκτικές στα συμβατικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον οι θεραπεία τους είναι δαπανηρή και επίπονη, καθώς στοιχίζει τουλάχιστον 5.000 ευρώ και περιλαμβάνει θεραπευτική αγωγή επί δύο χρόνια.
Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι η διάγνωση της φυματίωσης θα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα με το ιατρικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν από το 2011 οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Οι ειδικοί το αποκαλούν GenXpertκαι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ολοκληρώσει σε λίγες ώρες μία διάγνωση που άλλοτε χρειαζόταν ολόκληρους μήνες. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η λειτουργία του GenXpertπροϋποθέτει προηγμένη ιατρική υποδομή, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό. Κάτι που θεωρείται δύσκολο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Φυματίωση, η ασθένεια των φτωχών
Reviewed by Unknown
on
01:00
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου