Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αλληλεπίδραση ατόμων από μεγάλη απόσταση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης καταγράφηκε η επικοικωνία μεταξύ δύο σωματιδίων από απόσταση.Δύο άτομα σε απόσταση 20 μέτρων το ένα από το άλλο αλληεπίδρασαν μεταξύ τους, σαν να ήταν σε επαφή.
Στο πείραμα έγινε ένα είδος επίδρασης από απόσταση,ένα εικονικό αγκάλιασμα ας το πούμε μεταξύ των δύο ατόμων ή εμπλοκή για τους φυσικούς. Σε αυτό το φαινόμενο, οι κβαντικές ιδιότητες των δύο σωματιδίων συνδέονται τόσο στενά ώστε ακόμα και όταν τα σωματίδια είναι πολύ μακριά, οι μεταβολές στα χαρακτηριστικά του ενός σωματιδίου επηρεάζουν και το άλλο.

Οι ερευνητές,λοιπόν,διέγειραν με ένα λέιζερ ένα από τα δύο άτομα ρουβιδίου και παρατήρησαν στο άλλο άτομο, που ήταν 20 μέτρα από το πρώτο, την παραγωγή φωτονίων που προέρχονταν από το πρώτο που είχε χτυπηθεί με το λέιζερ. Αυτό απέδειξε ότι τα δύο άτομα ουσιαστικά είναι αλληλένδετα.

Αλλά για πρακτικές εφαρμογές σε αυτή την απόσταση μεταξύ των σωματιδίων , οι ερευνητές πρέπει να γνωρίζουν λίγο εκ των προτέρων, πότε η κατάσταση θα λάβει χώρα. Στην πράξη, χρειαζόμαστε ένα είδος «ανακοίνωσης της ατομικής αγκαλιάς» και για το λόγο αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν τρόπο για να εντοπίσουν το σήμα που ανακοινώνει ότι πρόκειται να γίνει το φαινόμενο.

Τα αποτελέσματα του πειράματος ,δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science και επιτεύχθηκαν από έναν γερμανικό όμιλο με επικεφαλής τον Julian Hofmann,στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονακό και οι πρακτικές εφαρμογές του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κβαντική κρυπτογραφία, τους κβαντικούς υπολογιστές και θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον των επικοινωνιών.

anexigita
Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αλληλεπίδραση ατόμων από μεγάλη απόσταση Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αλληλεπίδραση ατόμων από μεγάλη απόσταση Reviewed by Unknown on 18:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.