5 Θαυμαστά Τεχνητά Φράγματα του κόσμου (photos)


Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα πιο αξιοσημείωτα Τεχνητά Φράγματα του κόσμου. Μοναδικά, για την τοποθεσία τους, για την ενέργεια που παράγουν, για το μέγεθός και άλλα χαρακτηριστικά τους που προκαλούν θαυμασμό. Δείτε τα...

Hoover


Το φράγμα Hoover βρίσκεται στην περιοχή Black Canyon του ποταμού Κολοράντο, ανάμεσα στις πολιτείες της Αριζόνα και της Νεβάδα στις ΗΠΑ. Όταν κατασκευάστηκε θεωρήθηκε ως ένα θαύμα του 20ου αιώνα και παρόλο που σήμερα έχουν κατασκευαστεί κι άλλα φράγματα που έχουν ξεπεράσει το Hoover σε μέγεθος και σε παραγωγή ενέργειας, εξακολουθεί να είναι ένα απ' τα πιο διάσημα στον κόσμο. Έχει 221 μέτρα ύψος και το πάχος του στη βάση του είναι 200 μέτρα!

Grande Dixence

Το φράγμα Dixence Grande βρίσκεται στον ποταμό Dixence στην Ελβετία. Έχει ύψος 285 μέτρα και τροφοδοτεί με ενέργεια γύρω στα 400.000 νοικοκυριά της Ελβετίας. Παρόλο που το ποτάμι που είναι χτισμένο το φράγμα θεωρείται μικρό, το νερό συλλέγεται και από άλλα ποτάμια, μ' ένα σύστημα από σήραγγες. Το νερό αυτό προέρχεται κυρίως από το λιώσιμο των πάγων.


The Karun


Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά φράγματα στον κόσμο. Βρίσκεται στο Ιράν χτισμένο μέσα σ' ένα στενό και βραχώδες φαράγγι. Το φράγμα έχει μήκος 460 μέτρα, ύψος 205 μέτρα και πάχος 160 μέτρα. Απλά καταπληκτικό!

Dworshak



Βρίσκεται στο Idaho των Ηνωμένων Πολιτειών στον ποταμό Clearwater. Έχει ύψος 219 μέτρα, λειτουργεί από το 1973 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μόλις 6 χρόνια!



Inguri
 

Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 όταν ακόμα η Σοβιετική Ένωση ήταν ένα ενιαίο κράτος. Μετά την κατάρρευσή της το φράγμα αυτό βρέθηκε εντός των συνόρων της Γεωργίας. Το φράγμα έχει ύψος 217 μέτρα και είναι μέχρι και σήμερα το υψηλότερο φράγμα αψίδας κατασκευασμένο από σκυρόδερμα στον κόσμο.
coolaristo
5 Θαυμαστά Τεχνητά Φράγματα του κόσμου (photos) 5 Θαυμαστά Τεχνητά Φράγματα του κόσμου (photos) Reviewed by χριστινα on 01:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.