10 από τα ομορφότερα φαράγγια του... κόσμου

Τα φαράγγια είναι από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές γεωλογικές μορφές στη γη. Καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία και ένα… ποτάμι από το οποίο δημιουργήθηκε πριν χρόνια. Οι γεωλόγοι θα μπορούσαν να σπαταλήσουν ώρες ατελείωτες προκειμένου να διηγηθούν όλα όσα ξέρουν γι’ αυτά και να μας κάνουν να εκτιμήσουμε την ομορφιά τους...


Τα φαράγγια αποτελούν σημαντικά φυσικά αξιοθέατα για όσους θέλουν να τα δουν, να τα φωτογραφήσουν, αλλά και να τα διασχίσουν, όσο αυτό είναι βέβαια εφικτό και ασφαλές. Είναι βαθιές χαράδρες με απόκρημνες βραχώδεις πλευρές, που δημιουργούνται από τη διαβρωτική δράση ιδιαίτερα ορμητικών υδάτινων ρευμάτων ή από τεκτονικές διεργασίες.
Δημιουργούν ιδανικά σκηνικά για περιπέτειες και περιηγήσεις, γι’ αυτό δείτε δέκα από τα ομορφότερα στον κόσμο.

Grand Canyon, Αριζόνα, ΗΠΑ
Για περισσότερα από έξι εκατομμύρια χρόνια, ο ποταμός Κολοράντο σμιλεύει ανελλιπώς βράχια και πέτρες, δημιουργώντας έτσι το πιο υπέροχο φαράγγι, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Αριζόνα και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο ( Διαβάστε παλαιότερο αφιέρωμά μας στο www.clickatlife.gr/story/taksidi/grand-canyon-to-faraggi-ton-faraggion?id=2228490 ). Οι εντυπωσιακές του διαστάσεις ξεπερνούν τα 445 χιλιόμετρα σε μήκος, 6,5 με 29 χιλιόμετρα σε πλάτος και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα, κάνοντας το Grand Canyon να θεωρείται δικαίως ένα θαύμα της φύσης. Σήμερα ένας τεράστιος αριθμός τουριστών κάθε χρόνο, επισκέπτονται αυτόν τον υπέροχο τόπο με την φανταστική θέα και τα εξαιρετικά χρώματα για να συλλογιστούν το μεγαλείο του ή να επιδοθούν σε ακραίες περιπέτειες όπως το rafting ή το bungee jumping.

Fish River Canyon, Ναμίμπια
Ένα πολύτιμο «κόσμημα» για τη γη των διαμαντιών, τη Ναμίμπια, το Fish River Canyon συγκρίνεται σε μεγαλοπρέπεια και μέγεθος μόνο με το Grand Canyon. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου και το μεγαλύτερο στην Αφρική. Με το κολοσσιαίο μήκος του που αγγίζει τα 160 χιλιόμετρα, το φαράγγι προσφέρει την εκπληκτικότερη θέα πάνω στη γη και προσελκύει περιηγητές από όλο τον κόσμο. Δημόσια σημεία του φαραγγιού, βρίσκονται κοντά στο Hobas, ένα σημείο για κάμπινγκ 70 χλμ. βόρεια των θερμών πηγών Ai-Ais. Τα υπόλοιπα 90 χιλιόμετρα του φαραγγιού, είναι ιδιωτικά.


Verdon Gorge, ΓαλλίαΤο Verdon Gorge βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας και θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα φαράγγια στην Ευρώπη. Η ροή του ποταμού φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και σε μερικά σημεία τα «τείχη» του φαραγγιού φτάνουν τα 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.
Με τα χρόνια, το μαγευτικό τοπίο και τα καταγάλανα νερά, έχουν γίνει το πιο αγαπημένο σημείο για αναρριχητές και λάτρεις των υδάτινων σπορ, όπως το rafting και το καγιάκ.


Waimea Canyon, Χαβάη
Το νησί Kauai εμπνέει με την ομορφιά και τη γοητεία του, καθώς είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά της εξωτικής Χαβάης. Το φαράγγι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και όπως φανερώνει ο τίτλος του, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του Ειρηνικού Ωκεανού. Το απίστευτο μήκος του φτάνει τα 16 χιλιόμετρα και ένα συντριπτικό βάθος, με σμιλευμένα τα «τείχη» του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το φαράγγι έχει μια μοναδική γεωλογική ιστορία –διαμορφώθηκε, όχι μόνο από τη σταθερή διαδικασία της διάβρωσης, αλλά και από μια καταστροφική κατάρρευση του ηφαιστείου που δημιούργησε και το Kauai.

Kings Canyon, Αυστραλία
Το βαθύ φαράγγι του Kings Canyon, διασχίζει τη νότια έρημο της βόρειας Αυστραλίας και αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής αποτελεί ιερό τόπο για τους ντόπιους ιθαγενείς και ως εκ τούτου απαιτείται απόλυτος σεβασμός και προσοχή όταν επισκέπτεται κανείς αυτό το κενό από ζωή μέρος με τις απότομες κορυφές.

Tiger Leaping Gorge, Κίνα
Η ύπαρξη αυτού του φαραγγιού στη νοτιοδυτική Κίνα, υποστηρίζεται από παλιά, μέσα από μύθους και θρύλους. Γεμάτο από ορμητικά περάσματα και περιβαλλόμενο από βουνά, υψώνεται έως και τα 3 χιλιόμετρα και αποτελεί το πιο βαθύ φαράγγι ολόκληρου του πλανήτη. Θρύλοι λένε ότι στο μακρινό παρελθόν, μια τίγρης πήδηξε μέσα στο άγριο ποτάμι για να σώσει έναν κυνηγό από βέβαιο θάνατο, δίνοντας έτσι στην περιοχή το εμβληματικό όνομά της.

Copper Canyon, Μεξικό
Το Copper Canyon είναι ένα ιδιόμορφο δίκτυο μικρότερων σχηματισμών που καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από εκείνη του Grand Canyon. Οι χαράδρες μοιάζουν να είναι βαμμένες με χαλκοπράσινες αποχρώσεις που προσθέτουν ακόμη περισσότερη ομορφιά στο εντυπωσιακό περιβάλλον. Κοινά μέσα μεταφοράς στην περιοχή είναι ο τοπικός σιδηρόδρομος που κάμπτει τη βραχώδη οδό και περνά από 37 γέφυρες και 86 τούνελ.

Colca Canyon, Περού
Οι εκπληκτικά μεγάλες χαράδρες του Colca Canyon, συναντούν τις κορυφές των Άνδεων, φτάνοντας ένα απίστευτο βάθος. Σε αντίθεση με πολλές παρόμοιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, αυτό το φαράγγι κατοικείται από ανθρώπους και τα σημάδια του ανθρώπινου ίχνους είναι συχνά ορατά, όπως για παράδειγμα τα πολλά χωράφια που θα δείτε σε πολλά σημεία του. Εκτός από το θεαματικό σκηνικό, αυτό το φυσικό φαινόμενο δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς την πτήση του ένδοξου κόνδορα των Άλπεων, τον βασιλιά των ουρανών.

Antelope Canyon, Αριζόνα, ΗΠΑ
Σχηματίζοντας χαριτωμένες καμπύλες στο βράχο και σε συνδυασμό με τα λαμπερά πορτοκαλί και μωβ χρώματά του, το Antelope Canyon είναι το φαράγγι που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από κάθε άλλο. Περιλαμβάνει δύο διαφορετικά φωτογενή φαράγγια, το Άνω και Κάτω Antelope. Και τα δυο φαράγγια είναι τόσο στενά ώστε αν κάποιος ανοίξει τα χέρια του προς τις δυο πλευρές θα τις αγγίξει και τις δύο. Αν και τα φαράγγια είναι όμορφα, πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Το 1997 μια πλημμύρα σάρωσε το κάτω μέρος του φαραγγιού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 τουρίστες.
και…

Φαράγγι της Σαμαριάς, Κρήτη
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το… δικό μας φαράγγι της Σαμαριάς, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει μήκος 16 χιλιόμετρα και είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης, μετά το Verdon στη Γαλλία. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. Η διάσχιση αυτού του φαραγγιού είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής δραστηριότητα καθώς σχεδόν 250.000 άνθρωποι κάθε χρόνο την επιχειρούν. Η διαδρομή διαρκεί 4-7 ώρες και περνά από δάση με αρχαία κυπαρίσσια και πεύκα και κάθετους βράχους που οδηγούν στην Αγία Ρούμελη και στο Λιβυκό Πέλαγος, από όπου οι τουρίστες μπορούν να πάρουν το καραβάκι και να κατευθυνθούν προς τη χώρα των Σφακίων.

clickatlife.gr
10 από τα ομορφότερα φαράγγια του... κόσμου 10 από τα ομορφότερα φαράγγια του... κόσμου Reviewed by Unknown on 09:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.