Οι μύθοι του safe $ex (και οι αλήθειες του)






Όταν αναζητάμε πληροφορίες σχετικά με την σεξουαλική μας υγεία, ξέρουμε ότι τις ασφαλέστερες απαντήσεις θα μας τις δώσει ο γιατρός μας. Συμβαίνει, ωστόσο, για λόγους άγχους, βιασύνης, ακόμα και… ντροπής, συχνά να πληκτρολογούμε το πρόβλημά μας στο Διαδίκτυο, αναζητώντας απαντήσεις σε πραγματικά σοβαρά ερωτήματα. Και ενώ είναι πολύ σημαντικό να «ψαχνόμαστε» σχετικά με το σώμα μας και την σεξουαλικότητά μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από άλλες πηγές -πέραν του γιατρού- με προσοχή: Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία των ενηλίκων αποκάλυψε ότι οι ιστοσελίδες αναφορικά με θέματα υγείας είναι συχνά γεμάτες λάθη, παραλείψεις και ξεπερασμένες συμβουλές. 
Και ότι δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψει κανείς την αλήθεια σε «μύθους» σχετικά με το σεξ, οι οποίοι δεν είναι μόνο πιστευτοί από τους έφηβους αλλά και από πολλούς ενήλικες. Σύμφωνα με την Δρ. Sophia Yen, επικεφαλής της παραπάνω έρευνας και ειδική σε θέματα υγείας των εφήβων στο Lucile Packard Children's Hospital in Palo Alto, της Καλιφόρνια, αυτές είναι οι συχνότερες παρανοήσεις (αλλά και η αλήθεια) σχετικά με το… safe sex: 

Μύθος: Μπορείς να κολλήσεις ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από την τουαλέτα.
Αλήθεια: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (και οι μολύνσεις) δεν ζουν έξω από το σώμα μας για μεγάλη χρονική περίοδο –και κυρίως δεν ζουν πάνω σε μία κρύα, σκληρή επιφάνεια, όπως το κάθισμα της λεκάνης. Επίσης, οι ασθένειες αυτές δεν βρίσκονται ούτε μέσα στα ούρα μας, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να κολλήσουμε ένα ΣΜΝ από οποιονδήποτε χρησιμοποίησε πριν από εμάς την τουαλέτα να είναι μηδαμινές. Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί, ωστόσο, είναι η φαινομενικά ελάχιστη, ακίνδυνη επαφή, όπως δέρμα με δέρμα ή στόμα με στόμα. Το φιλί, για παράδειγμα, μπορεί να εξαπλώσει τον έρπητα (ενώ το «βαθύτερο» στοματικό φιλί μπορεί ακόμα και να εξαπλώσει την γονόρροια και τα χλαμύδια). Η τριβή του δέρματος με το δέρμα κάποιου άλλου μπορεί να μεταφέρει μολύνσεις όπως τα κονδυλώματα, τον έρπητα, την ψώρα και τις ψείρες του εφηβαίου.

Μύθος: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος την πρώτη φορά που κάνεις σεξ. 
Αλήθεια: Μπορεί να φαίνεται ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το ρισκάρετε: Είναι εξίσου πιθανό να μείνει μία γυναίκα έγκυος την πρώτη φορά που κάνει σεξ όσο και με τις επόμενες. «Για την ακρίβεια, κάποια στατιστικά λένε ότι το 20% των γυναικών μένουν έγκυες μέσα στον πρώτο μήνα που ξεκινούν το σεξ», λέει η Δρ. Yen. 

Μύθος: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο. 
Αλήθεια: Είναι σχετικά απίθανο αλλά όχι αδύνατο –ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε προφύλαξη. Κάποιες γυναίκες έχουν μεγάλες περιόδους έμμηνου ρύσης, οι οποίες συμπίπτουν με την έναρξη της ωορρηξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι γόνιμες ακόμα κι αν έχουν περίοδο. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι έχετε ένα σύντομο κύκλο 21 ημερών και η περίοδός σας διαρκεί μία εβδομάδα. Αν κάνετε σεξ προς το τέλος της περιόδου σας, μπορείτε να μείνετε έγκυες αφού το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και 72 ώρες μέσα στην αναπαραγωγική σας οδό. Υπάρχει, επίσης, και η αργοπορημένη εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της περιεμμηνόπαυση (ένα διάστημα πριν την εμμηνόπαυση), όταν οι περίοδοι είναι ακανόνιστες. Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασφαλές να εγκαταλείψετε τα αντισυλληπτικά μέχρι να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος που δεν θα έχετε περίοδο. 

Μύθος: Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπ όταν γίνονται 18 χρονών. Αλήθεια: Το 2003 το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων άλλαξε την υπόδειξή του σχετικά με το τεστ Παπ. Παλαιότερα το τεστ Παπ συστηνόταν στις γυναίκες αμέσως μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή ή στα 18 της χρόνια, ανάλογα με το ποιο από τα δύο θα γινόταν πρώτο. Τώρα, το τεστ Παπ δεν συστήνεται αν δεν έχουν κλείσει οι γυναίκες περίπου τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών ή τα 21 τους έτη. Ένα πρόωρο τεστ Παπ μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, αλλά το στρες του υποχρεωτικού Παπ, μία άβολη και αγχωτική διαδικασία για πολλές νέες γυναίκες, μπορεί να τις κάνει να αποφεύγουν τον/την γυναικολόγο τους ή να διστάζουν να τον/την ρωτήσουν για την αντισύλληψη. Οι νέες γυναίκες, όμως, πρέπει να μπορούν να πλησιάζουν τους γιατρούς τους και να συζητούν τέτοια θέματα μαζί τους, άσχετα από τον έλεγχο του τεστ Παπ. Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή σχετικά με το τεστ; Οι περισσότερες περιπτώσεις του ανθρώπινου ιού των θηλωμάτων (HPV) θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε τρία χρόνια. Μόνο οι περιπτώσεις που επιμένουν πολύ περισσότερο -και είναι αυτές που φαίνονται και μέσω του τεστ Παπ- οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης, γιατί είναι αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 


Μύθος: Το «χάπι της επόμενης μέρας» προκαλεί έκτρωση. 
Αλήθεια: Το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν είναι το ίδιο με το RU-486, ένα χάπι που όντως προκαλεί έκτρωση. Για την ακρίβεια, αν πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας όταν είστε ήδη έγκυες, δηλαδή όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριό σας έχει προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας σας, δεν θα γίνει καμία μεταβολή.

http://www.in2life.gr
Οι μύθοι του safe $ex (και οι αλήθειες του) Οι μύθοι του safe $ex (και οι αλήθειες του)  Reviewed by Unknown on 07:30 Rating: 5
Από το Blogger.