Είναι η Σόγια επικίνδυνη;




Στην αρχή της δεκαετίας του 90 η σόγια και τα προϊόντα της άρχισαν να εμφανίζονται στα super market αφήνοντας στον καταναλωτή μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την βελτίωση της υγείας του.
Το νέο προϊόν έδινε ελπίδες σε θέματα υψηλής χοληστερίνης, προστασίας κατά του καρκίνου του προστάτη και του στήθους και θα ήταν μια εναλλακτική λύση σε θέματα πρωτεΐνης για τους φίλους της φυτοφαγίας.

Δυστυχώς όλες αυτές οι υποσχέσεις ήταν χωρίς αντίκρισμα. Τα μέσα ενημέρωσης, τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι καθόλου αντικειμενικά και συνήθως υποστηρίζουν διάφορα συμφέροντα.
Η ξαφνική εμφάνιση του προϊόντος και η υποστήριξή του από τα μέσα ενημέρωσης και από τους αδαείς γιατρούς δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κόλπο του μάρκετινγκ με στόχο την μείωση της τιμής των τροφίμων, όχι φυσικά προς όφελος των καταναλωτών αλλά των εταιριών που τα κατασκεύαζε για να αυξήσουν και άλλο τα υπέρογκα ήδη κέρδη τους.
Οι φυτοφάγοι που θα διαβάσουν αυτό το άρθρο ας μην απογοητευτούν αφού παρακάτω στο άρθρο θα βρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Αρκετά πίσω γύρω στο 1913 ξεκίνησε μια μικρή βιομηχανική παραγωγή ενός προϊόντος, που έφτασε σήμερα να καλύπτει πάνω από 72 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας. Φυσικά μιλάμε για την Σόγια και για αυτή τη σόγια ήταν όλες οι καμπάνιες των ΜΜΕ.
Αλλά πρώτα ας δούμε τις παρενέργειες της πρωτεΐνης της σόγιας με το όνομα «protein isolate» και φυσικά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της.

Κατ' αρχήν ας δούμε τι είναι η πρωτείνη σόγιας και τον ρόλο της στην διατροφή μας. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένας σύνδεσμος που ασχολείται με την Σόγια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Για την πρωτείνη της σόγιας έχει δώσει έναν ορισμό που περιγράφει το προϊόν ως εξής:
"Η πρωτείνη της σόγιας είναι μια ξηρή σκόνη η οποία έχει διαχωριστεί από τα άλλα συστατικά και αποτελεί το 90-95% του σπόρου ο οποίος δεν περιέχει καθόλου λίπος και υδατάνθρακες". Η πρωτείνη της Σόγιας προστίθεται σε όλες σχεδόν τις ειδικές μπάρες πρωτείνης, στα υποκατάστατα γευμάτων, στις σούπες, τις σάλτσες, στα δημητριακά, στα προϊόντα κρέατος, στα συμπληρώματα δίαιτας και σε πολλά άλλα προϊόντα.

Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν τις μπάρες πρωτείνης γιατί εκτός των άλλων δημιουργούν παρνέργειες όπως η μειωμένη σεξουαλικότητα και τα προβλήματα στύσης και τα οποία είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και αν είσαστε φυτοφάγος και δεν καταναλώνεται ποτέ σογια ή τοφού, πρέπει πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες και τα περιεχόμενα των επεξεργασμένων και πακεταρισμένων τροφών.
Υπάρχουν πολλά ονόματα με τα οποία προσπαθούν να κρύψουν την παρουσία της πρωτείνης και πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί για να μην αγοράσετε πρϊόντα με Γ.Τ Σόγια, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Μερικά από τα ονόματα είναι:

Μόνο-Γλυκερίδιο, Σόγια ή Yuba, TSF (αλεύρι σόγιας), Λεκιθίνη σόγιας, MSG (monospodium glutamate).

Φυσικά η λεκιθίνη δεν παράγεται μόνο από την σόγια αλλά οι περισσότερες που βρίσκουμε στα προϊόντα είναι από σόγια. Λεκιθίνη παράγετει και από αυγά, ηλιόσπορους, ή καλαμπόκι. Για το καλαμπόκι η ίδια προσοχή γιατί και αυτό είναι τις περισσότερες φορές γενετικά μεταλλαγμένο.
Το πρόβλημα είναι ότι το 90-95% των σπόρων σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένοι. Οι Γ.Υ σπόροι σόγιας έχουν σχεδιαστεί να είναι προσαρμοσμένοι στο φυτοφάρμακο roundup, που σε πολλές χώρες είναι ήδη απαγορευμένο και τους ονομάζουν (roundup ready).
Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να αντέχουν σε μεγάλες δόσεις του φυτοφαρμάκου roundup χωρίς να "σκοτώνεται" το φυτό (υπ' όψιν ότι σπόροι και φυτοφάρμακο το παράγει η ίδια εταιρία η "φημισμένη" Monsanto.

Κατανοείτε τι σημαίνει αυτό για εσάς και τα αγέννητα παιδιά σας;

Το ενεργό συστατικό του roundup είναι ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται γλυφοσέϊτ (glyphosate), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανισορροπία του αναπαραγωγικού κύκλου τω γυναικών. Ο Βρετανός παθολόγος Stanley Ewen υποστηρίζει ότι το γλυφοσέϊτ έρχεται σε επαφή με την αρωματάση και παράγει οιστορογόνα. Επί πλέον το γλυφοσέϊτ είναι τοξικό και για τον πλακούντα που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των ζωτικών θρεπτικών ουσιών από την μητέρα στο παιδί και εξαλείφει τα απόβλητα. Εάν έχει βλαφθεί ή έχει καταστραφεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά και μπορεί τα νεογνά να γεννηθούν με πολλές και σοβαρές βλάβες.

Ο Dr. Andres Carasco υπεύθυνος του εργαστηρίου εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου του Buenos Aires της Αργεντινής, εξηγεί απλά και με μεγάλη εγκυρότητα, τους σοβαρούς κινδύνους ενός αγέννητου παιδιού που έχει εκτεθεί μέσω της μητέρας του, στο επικίνδυνο φυτοφάρμακο roundup, μέσω προϊόντων Γ.Τ σόγιας. Σε πειράματα που έγιναν σε έμβρυα αμφιβίων, με αραιωμένη 5000 φορές τη ουσία γλυφοσέϊτ, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα.
Μείωση του μεγέθους της κεφαλής, Γενετικές αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, Αύξηση του θανάτου των κυττάρων που βοηθούν στον σχηματισμό του κρανίου, Παραμορφωμένος χόνδρος, βλάβες στα μάτια και υποανάπτυξη των νεφρών.
Ο Carasco δήλωσε ότι το γλυφοσέϊτ δεν διασπάται στα κύτταρα αλλά εξακολουθεί να συσσωρεύεται.
Όλα αυτά τα ευρήματα, προσδίδουν βάρος στους ισχυρισμούς ότι ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες, νεογνική θνησιμότητα, λύκος, νεφρική νόσος, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα, συμβαίνουν σε πληθυσμούς κοντά στους αγρούς σόγιας της Αργεντινής και μπορεί να συνδέονται από τους αεροψεκασμό με Roundup".

Οι μακροχρόνιες συνέπειες στους ανθρώπους από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι αρκετά υψηλές
Τον Απρίλιο του 2010, Ρώσοι ερευνητές στο Ινστιτούτου Οικολογίας και Εξέλιξης διαπίστωσαν μετά από ένα πείραμα 2 ετών ότι ταΐζοντας χάμστερ επί τρεις γενιές με προϊόντα τροποποιημένης σόγιας έχαναν την δυνατότητα να αποκτήσουν μωρά.

Τώρα ας δούμε πιο αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία μας, αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων με βάση την γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Υπογονιμότητα στις Γυναίκες
Είχατε ποτέ κάποιο πρόβλημα σύλληψης, λόγω μη τακτικού κύκλου, ή ενδομητρίωση; Είχατε ποτέ αποβολή;

Αν ναι, αυτό που θα διαβάσετε θα σας σοκάρει.
Μια μελέτη που έγινε στην Βραζιλία και δημοσιεύθηκε το 2009, εξέτασε τον αντίκτυπο της σόγιας στο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών αρουραίων. Οι θηλυκοί αρουραίοι που τρέφονταν με Γ.Τ σόγια για 15 μήνες, έδειξαν σημαντικές αλλαγές στη μήτρα και τους αναπαραγωγικούς κύκλους, σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με βιολογική σόγια ή χωρίς σόγια.
Επεκτείνοντας τα ευρήματα στους ανθρώπους, οι γυναίκες που τρώνε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σόγιας, όπως η πρωτεΐνη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης μιας υπεραφθονίας των οιστρογόνων, (ορμόνης που συμβάλει στην ανάπτυξη της τριχοφυίας, και ζημιές στην υπόφυση.

Σύμφωνα με τον Δρ Στάνλεϊ Ewen, οι θηλυκοί αρουραίοι που τρέφονταν με Γ.Τ σόγια είχαν αύξηση προγεστερόνης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια αύξηση στον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνεται σε κάθε κύκλο της ωορρηξίας.
Ίσως να σκεφτείτε ότι αυτό θα αύξανε την γονιμότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε σε ένα άρθρο από τον Dr. Jeffrey Smith, οι γυναίκες που καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα σόγιας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη αναστροφής της εμμήνου ρύσης προκαλώντας ενδομητρίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Η κατανάλωση της Γ.Τ πρωτεΐνης σόγιας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασυνήθιστα δύσκολη ή περισσότερη έμμηνο ρύση.
Η θεραπεία για μερικές γυναίκες είναι τόσο απλή όπως η αφαίρεση σόγιας από τη διατροφή. Βέβαια οι αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας δεν περιορίζονται μόνο στις γυναίκες.

Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν από πού προέρχεται η πρωτεΐνη που καταναλώνουν ιδιαίτερα αυτοί που γυμνάζονται στα γυμναστήρια και πιθανόν να παρασυρθούν στην χρήση ακατάλληλων προϊόντων.
Είναι γεγονός, ότι άγαμοι μοναχοί που ζουν σε μοναστήρια και ζουν με χορτοφαγία χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη σόγιας για την άμβλυνση της λίμπιντο!

Η σόγια είναι επίσης συνδεδεμένη με προβλήματα στήσης. Τα δύο φυσικά φάρμακα που βρίσκονται στη σόγια είναι η genistein και η daidzein που είναι γνωστό ότι προκαλούν στους άνδρες τα παρακάτω προβλήματα.



Μεγέθυνση του στήθους (γυναικομαστία)
Μειωμένη τριχοφυία στο κεφάλι και στο σώμα
Μειωμένη libido
Προβλήματα στύσης
Μικρότερες ποσότητες σπέρματος
Κυκλοθυμίες
Συχνά ξεσπασματα με συνοδεία κλάματος

Μια πρόσφατη μελέτη τεκμηρίωσε μια περίπτωση γυναικομαστίας σε ένα 60ντάχρονο, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης σόγιας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αρουραίοι που εκτέθηκαν στο daidzein είχαν μειωμένη στύση.
Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, η σόγια θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. Βγάλτε την από τη διατροφή σας, αλλά να συμβουλευθείτε έναν αξιόπιστο γιατρό, διότι αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας άλλης σοβαρής κατάσταση.

Τελικά θα ρωτήσει κάποιος η σόγια είναι άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα στη υγεία μας;
Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Η σόγια κάνει καλό στην υγεία μας κάτω από δύο προϋποθέσεις.

Α) Να μην είναι γενετικά τροποποιημένη και

Β) Να έχει υποστεί ζύμωση.

Η διαδικασία της ζήμωσης κατστρέφει όλα τα επικίνδυνα συστατικά και την κάνει υγιεινή για την κατανάλωση. Τα προϊόντα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που συνεργάζεται αρμονικά με την βιταμίνη D. H βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πήξη του αίματος και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσονται, εμποδίζουν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και τα καρδιακά νοσήματα και η βιταμίνη D είναι αναγκαία σε κάθε σύστημα στο σώμα σας.

Οι φυτοφάγοι μπορούν να την αντικαταστήσουν (αν δεν βρίσκουν μη Γ.Τ Σόγια με τα παρακάτω:

Οποιουδήποτε είδους φασόλια που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη βάζοντας τα ακόμα και στις σαλατες τους.
Ξηρούς καρπούς κύρίως καρύδια
Λιναρόσπορο που είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3 λιπαρά
Κινόα, ένα σπόρος πλούσιο σε πρωτεΐνη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό με τα δημητριακά ή στις σαλάτες λαχανικών.

Περιληπτικά για την Σόγια.
Ποτέ χρήση Γ.Τ σόγιας παρά μόνο βιολογικής γεωργίας κα πιστοποιημένη από σοβαρούς οργανισμούς.

Υστερόγραφο 1
Τα πουλιά ποτέ δεν πλησιάζουν χωράφια που καλλιεργούνται με Γ.Τ. προϊόντα (όπως σόγια, καλαμπόκι κ.λ.π. Φαίνεται ότι το ένστικτό τους αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κάτι που εμείς οι σοφοί άνθρωποι δεν μπορούμε.

Υστερόγραφο 2
Οι σύγχρονη χημεία τροφίμων έχει δημιουργήσει περίπου 70.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην διατροφή. Από αυτές έχουν ελεγχθεί γύρω στις 3.000. Οι υπόλοιπες; "Ο Θεός κ' η ψυχή τους" που λέει η λαϊκή φράση.


ΠΗΓΗ
Είναι η Σόγια επικίνδυνη; Είναι η Σόγια επικίνδυνη; Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5
Από το Blogger.