Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη

1Οι νοσοκομειακοί γιατροί φαίνεται πως αντιστέκονται στις οδηγίες του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη και της τρόικας για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου του 60% χρήσης γενοσήμων εντός του ΕΣΥ.

Παρά τη διατήρηση επί μεγάλο διάστημα και από τον νυν υπουργό Υγείας του μοντέλου του ενός μειοδότη για τις προμήθειες των νοσοκομείων, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν έφτασε τα επιθυμητά επίπεδα για τον κ. Γεωργιάδη και την τρόικα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο του ενός μειοδότη, που επέτρεψε σε ξένες πολυεθνικές να κερδίσουν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς και το οποίο αντικαταστάθηκε πρόσφατα, είχε ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Οι γιατροί του ΕΣΥ αποδεικνύεται ότι επιλέγουν με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι λογιστικά, το φάρμακο που θα χορηγήσουν στον ασθενή, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.
Το 2013 τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύθηκαν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό 27,30%, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το 2012 (26,83%).
Τη μεγαλύτερη αντίσταση εμφανίζουν οι γιατροί των πανεπιστημιακων νοσοκομείων, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα μικρότερα νοσοκομεία της περιφέρειας.


Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους διοικητές των νοσοκομείων παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, «κίτρινη κάρτα» για την αύξηση της χρήσης των πρωτοτύπων φαρμάκων λαμβάνουν, από τα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών.

xapia
Το Κοργιαλένειο Μπενάκειο – Ερυρθός Σταυρός αύξησε τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων κατά 11,79%, το ΚΑΤ σε ποσοστό 7,37%, το νοσοκομείο Ρόδου (70%) , το Θριάσιο (9,62%), το Νοσοκομείο Ρεθύμνου (9,07%), το Νοσοκομείο Λέρου (8,22%) και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας (19,66%).
Αντίθετα, αύξηση της χρήσης γενοσήμων σημείωσαν το Πανεπιστημιακό Λάρισας (7,29%), το ΑΧΕΠΑ (4,94%), το Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας (10,86%), το Νοσοκομείο Κατερίνης (6,12%), το Νοσοκομείο Σάμου 24,74%, το Δυτικής Αττικής (22,56%) τα νοσοκομεία Κυθήρων (37,45%) και Καρύστου (26,47%).
Αύξηση της τάξης του 9,79% στη χρήση πρωτοτύπων κατέγραψε και το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, το οποίο ωστόσο παραμένει το νοσοκομείο με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης γενοσήμων στην κατηγορία των μονάδων άνω των 400 κλινών.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Τρίπολης το 41,82% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά σε γενόσημα φάρμακα, και ακολουθούν στην κατηγορία του (δηλαδή νοσοκομεία άνω των 400 κλινών) το Ελενα Βενιζέλου (40,96%) και το γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου (40,32%).
Στο νοσοκομείο Κατερίνης και το Γεννηματάς Θεσσαλονίκης (κατηγορίας από 251 έως 400 κλινών), το ποσοστό χρήσης γενοσήμων ήταν 61,75% και 49% αντίστοιχα, στα νοσοκομεία Σπάρτης και Παίδων Πεντέλης (100 έως 250 κλίνες) 69,16% και 67,52% αντίστοιχα, και στα Καλαβρύτων και Σπηλιοπούλων (έως 100 κλίνες), 80% και 78,27% αντίστοιχα.
Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, η χρήση γενοσήμων κυμαίνεται από 12,32% έως 20,89%.

Πέρυσι τα νοσοκομεία μείωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά 12,36% (1,786 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 έναντι 2,039 δισ. ευρώ το 2012).

Με τις μειωμένες δαπάνες τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετήσουν τον ίδιο περίπου αριθμό νοσηλευομένων (2.273.751 έναντι 2.284.316 το 2012), και εξωτερικών ασθενών (11.883.538 έναντι 11.794.499).


Κοπριά και μύγες στην παραγωγή φθηνών γενόσημων


Στοιχεία-σοκ των Αμερικανών επιθεωρητών από έλεγχο σε ινδικό εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων της «αμαρτωλής» Ranbaxy.

Αμέτρητες μύγες, κοπριά, κάρα που τα σέρνουν βόδια, χωρικοί που σε μια νύχτα γίνονται εργάτες στην παραγωγή γενόσημων: αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την τριτοκοσμική εικόνα της επονομαζόμενης και μεγαλύτερης φαρμακαποθήκης του κόσμου, της Ινδίας, που τροφοδοτεί με εκατομμύρια γενόσημα τις αγορές δεκάδων χωρών του δυτικού κόσμου.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόσφατα δημοσιοποίησε ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων,τα οποία κατακλύζουν την αγορά των ΗΠΑ –σε αξίες που φτάνουν τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Της απόφασης του FDA έχουν προηγηθεί αναρίθμητα παράπονα γιατρών και ασθενών, αλλά και η απαγόρευση εισαγωγών των ινδικών γενόσημων της Ranbaxy, πριν από μερικούς μήνες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιθεωρητές του FDA επισκέφθηκαν τον Ιανουάριο την παραγωγική μονάδα της Ranbaxy στην αγροτική κωμόπολη Τοάνσα της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Τι βρήκαν; Χαλασμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια, «κολλημένα» ανοιχτά παράθυρα, μύγες «τόσες πολλές που δεν μπορούσαν να μετρηθούν». Οι εργαζόμενοι δε, επαναλαμβάνουν τους ποιοτικούς ελέγχους στα γενόσημα, μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τονίζεται στην έκθεση των Αμερικανών επιθεωρητών.
ran1
Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg όμως ρίχνει φως και σε μία ακόμα πτυχή του ζητήματος των φθηνών ινδικών γενόσημων. Σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργάτες που παράγουν τα φθηνά γενόσημα για τα δυτικά κράτη, που θέλουν να ξοδεύουν όλο και λιγότερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών τους.
Το εργοστάσιο στην Τοάνσα βρίσκεται ανάμεσα σε παράγκες, χωράφια με κοπριά και κάρα που σέρνουν βόδια, ενώ οι χωρικοί προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αυτούς τους χωρικούς εκμεταλλεύονται εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και τους στέλνουν για κάποιους μήνες δουλειάς στο εργοστάσιο της Ranbaxy, με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και ειδίκευση. Το εργατικό κόστος στις ινδικές φαρμακοβιομηχανίες ανέρχεται περίπου στο ένα πέμπτο σε σχέση με αυτό στις ΗΠΑ ή στο 30% του ευρωπαϊκού.
ran3
Οι εργάτες που χειρίζονται χημικές ουσίες στο εργοστάσιο της Ranbaxy υποτίθεται ότι περνούν εκπαίδευση τουλάχιστον 1 μήνα. Όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, εργαζόμενοι έχουν μπει στην παραγωγή με μόλις 3-4 μέρες εκπαίδευσης, για να χειριστούν διαλύτες ή να συσκευάσουν γενόσημα χωρίς πολλές φορές να φορούν τις ειδικές στολές για να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες στην παραγωγή. Το αποστειρωμένο περιβάλλον μοιάζει μάλλον με ανέκδοτο στο εργοστάσιο της Τοάνσα.
Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής, με προφανείς συνέπειες στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων. Όμως, η πρακτική αυτή οδηγεί και σε σοβαρά εργατικά ατυχήματα, που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραία.
Τον περασμένο Αύγουστο, μια έκρηξη σε μηχανή του εργοστασίου της Τοάνσα άφησε έναν εργάτη με σπασμένα τα κόκκαλα του προσώπου του, αμνησία και μερική παράλυση. Στις αρχές Οκτωβρίου, ένας άλλος εργάτης, από τους ενοικιαζόμενους, έχασε τη ζωή του αφού εισέπνευσε «δηλητηριώδες αέριο». Είναι μόνο δύο από τον άγνωστο αριθμό τέτοιων περιστατικών που σημειώνονται στις φαρμακοβιομηχανίες φθηνών γενόσημων της Ινδίας, καθώς η ινδική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για αυτά.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες παράχθηκαν.
Με τέτοιους τρόπους μείωσης κόστους, χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καταφέρνουν να κατακλύζουν τις αγορές αμφιβόλου ποιότητας, φθηνά γενόσημα της Ινδίας, στο όνομα της μείωσης των κρατικών δαπανών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Παρά το πρόστιμο-μαμούθ των 500 εκατομμυρίων δολαρίων και τις καταδικαστικές αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για σωρεία κακουργημάτων, η ινδική φαρμακοβιομηχανία γενόσημων Ranbaxy Laboratories Ltd, που παραδέχτηκε τη νοθεία των σκευασμάτων της, δε συμμορφώθηκε.
Τώρα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαντά με καθολική απαγόρευση στις εισαγωγές των εν λόγω ινδικών γενόσημων, καθώς η Ranbaxy συνέχισε να μην τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγική διαδικασία.Δύο επιθεωρήσεις στην κύρια παραγωγική μονάδα της Ranbaxy στην πόλη Μοχάλι στην Ινδία, εξακρίβωσαν πλημμελείς πρακτικές στην παραγωγή των γενόσημων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των σκευασμάτων.Ο ινδικός κολοσσός περιγράφει το εργοστάσιο της πόλης Μοχάλι, ως «υπερσύγχρονη εγκατάσταση» που παράγει γενόσημα τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Όμως, το Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2012, ο FDAδιαπίστωσε προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής, που είχαν σαν αποτέλεσμα νοθευμένα σκευάσματαΗ Ranbaxy, όμως, δεν παρουσίασε στοιχεία ότι συμμορφώθηκε με τους κανόνες ασφαλείας και ότι προχώρησε σε ποιοτικές αλλαγές στις συνθήκες παραγωγής.
Για τις αμερικανικές αρχές πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς τα εν λόγω ινδικά γενόσημα κυκλοφορούσαν ευρέως στην αγορά των ΗΠΑ και οι πολίτες τα λάμβαναν για τη θεραπεία μεγάλης γκάμας παθήσεων, όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά ακόμα και για αντιβιοτική δράση ή κατά της χοληστερίνης.
Ερώτημα αποτελεί αν στην Ελλάδα κυκλοφορούν σκευάσματα της ινδικής εταιρείας και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές, για να διαπιστωθεί αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται αύξηση της χρήσης γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος τους έτους, μέσω της συνταγογράφησης ουσίας.
Πάντως, η απαγόρευση στις εισαγωγές των γενόσημων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι η εταιρεία να εφαρμόσει τα ενδεδειγμένα ποιοτικά στάνταρντς, τα οποία θα διαπιστωθούν από τρίτη, ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης. Μέχρι τότε, τα γενόσημά της θα παραμένουν σε «κόκκινο συναγερμό» και θα κατάσχονται στα σύνορα των ΗΠΑ.

Η Ινδία δεν μπορεί να ελέγξει τα ανώνυμα γενόσημα που παράγει

Οι αποκαλύψεις για την επικινδυνότητα των ανώνυμων γενόσημων που παράγονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, ακόμα και για λογαριασμό γιγάντιων πολυεθνικών, έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι το τελευταίο διάστημα.Ο μεγάλος κρότος μπορεί να έγινε με αφορμή το πρόστιμο-μαμούθ που επέβαλε η αμερικανική δικαιοσύνη στην ινδική Ranbaxy για τα νοθευμένα γενόσημα, όμως, είχε προηγηθεί ο εντοπισμός θραυσμάτων γυαλιού σε χάπια, το αντικαταθλιπτικό που προκαλούσε τάσεις αυτοκτονίας και τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο για τις αμέτρητες παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα-δολοφόνοι στους ασθενείς.Όπως φαίνεται, όμως η Ranbaxy είναι η κορυφή του παγόβουνου για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες παράγονται οι τόνοι των επικίνδυνων γενόσημων στην Ινδία. Και αν συμβαίνουν όλα αυτά στην κατά πολλούς ναυαρχίδα των ινδικών γενόσημων, φανταστείτε τι επικρατεί στα διάσπαρτα εργοστάσια παραγωγής φτηνών, ανώνυμων φαρμάκων όλης της χώρας.
Επιτροπή του ινδικού κοινοβουλίου ανέλαβε να ερευνήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ινδίας, τον Κεντρικό Οργανισμό Ελέγχου Ποιότητας Φαρμάκων (CDSCO), όπως ονομάζεται. Το πόρισμα προκαλεί σοκ, καθώς αναφέρει ρητά ότι ο CDSCO δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, για να γίνονται σωστά οι έλεγχοι.
Συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρει ότι τα εργαστήρια του CDSCO σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις της Ινδίας δεν είναι «πλήρως εξοπλισμένα και χρειάζονται αναβάθμιση με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας για έλεγχο και ανάλυση περίπλοκων συνθέσεων, ώστε να εντοπίζονται ύποπτα και νοθευμένα φάρμακα».
Με απλά λόγια, η μεγαλύτερη παραγωγός ανώνυμων γενόσημων σε όλο τον κόσμο, με πεπαλαιωμένα τεχνολογικά μέσα έδινε όλα τα προηγούμενα χρόνια έγκριση σε σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να φτάνουν σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο.
Είναι σαφές ότι προκύπτει θέμα διασφάλισης εθνικών συμφερόντων και στη χώρα μας, στον πλέον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, από τη στιγμή που το σύστημα συνταγογράφησης δραστικής αφήνει διάπλατη την πόρτα στα ανώνυμα ινδικά γενόσημα, να αλώσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί άλλοθι, πολλώ δε μάλλον, όταν φαίνεται να προκύπτει απειλή για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Φάρμακα-δολοφόνοι: Ένα ακόμη θύμα των ανώνυμων γενόσημων της Teva

Το τελευταίο θύμα των επικίνδυνων, ανώνυμων γενόσημων είναι ένας 80χρονος Γάλλος. Ο άτυχος ηλικιωμένος νόμιζε ότι έπαιρνε διουρητικό, όπως αναγραφόταν στη συσκευασία, όμως το επικίνδυνο σκεύασμα περιείχε και υπνωτικό.
- Γάλλος φαρμακοποιός ανακάλυψε κατά τύχη την ελαττωματική παρτίδα επικίνδυνων γενόσημων
- Να διορθωθεί  άμεσα το έγκλημα κατά του ελληνικού λαού
Η εγκληματική αμέλεια της ισραηλινής πολυεθνικής Teva , που κατασκευάζει ανωνυμα γενόσημα σε χώρες της Ασίας υπό τριτοκοσμικές συνθήκες όπως στην Ινδία, οδήγησε έναν ακόμα άνθρωπο στο θάνατο.

Είναι η εγκληματική πολιτική της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, που αφήνει το περιθώριο σε πολυεθνικές ανώνυμων γενόσημων να θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των πολιτών, η οποία τελικά οδηγεί και σε θανάτους. Εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας από την τρικομματική κυβέρνηση, κατ” επιταγή της τρόικας και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πρέπει να διορθωθεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε θύματα.
Για το θάνατο του 80χρονου στη Μασσαλία διατάχθηκε έρευνα στη Γαλλία. Η Teva συγκεντρώνει τα «πυρά» του γαλλικού Τύπου. Η απόσυρση δύο ελαττωματικά παρασκευασμένων παρτίδων γενόσημων, δεν πρόλαβε να σώσει τη ζωή του ηλικιωμένου. Το θύμα βρήκε το θάνατο μετά την κατανάλωση επί πολλές ημέρες ενός σκευάσματος, το οποίο θεωρούσε πως ήταν διουρητικό, αλλά προερχόταν από την ελαττωματική παρτίδα φαρμάκων, που περιείχε και ένα υπνωτικό.
Η ίδια η Τeva παραδέχτηκε ότι το λάθος εντόπισε τυχαία φαρμακοποιός. Ένας ασθενής, ο οποίος πήρε το διουρητικό που στην πραγματικότητα ήταν υπνωτικό, παραπονέθηκε στον φαρμακοποιό του για την ασυνήθιστη υπνηλία που αντιμετώπιζε εντελώς ξαφνικά. Μετά την καταγγελία του φαρμακοποιού, έγιναν οι έλεγχοι και διαπιστώθηκε το λάθος. Ήταν όμως ήδη αργά.
Η παραδοχή των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί κατά της Ελλάδας, στο όνομα της «αντιμετώπισης» της κρίσης, περιέχονταν στο έγγραφο-φωτιά του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό επιβλήθηκε και η συνταγογράφηση, χωρίς η τρικομματική κυβέρνηση να δώσει σημασία στις συνέπειες: τον κίνδυνο που βάζει την υγεία του ελληνικού λαού με τα φάρμακα-δολοφόνους και το πλήγμα στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Χωρίς καμία καθυστέρηση, το έγκλημα απαιτεί διόρθωση: να σταματήσει η δολοφονία του ελληνικού λαού με τα ανώνυμα, επικίνδυνα γενόσημα, που παρασκευάζονται σε τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.
newsbomb.gr

Πηγή: onMed.gr

Το είδαμε εδώ...
Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη Αντίσταση των νοσοκομειακών γιατρών στα γενόσημα του Άδωνη Reviewed by Unknown on 19:12 Rating: 5
Από το Blogger.