Διακρίνετε κάτι παράξενο σ’ αυτή την ανηφόρα; Δείτε τι έφτιαξαν στη Νορβηγία!


Το ποδήλατο είναι ένας φτηνός και φυσικά υγιής τρόπος για να κυκλοφορεί κανείς. Το πως βέβαια μπορείς να ανέβεις ένα λόφο με ποδήλατο, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του εν λόγω μεταφορικού μέσου. Ευτυχώς όμως για τους ποδηλάτες, η πόλη Trondheim της Νορβηγίας, έδωσε λύση στο πρόβλημα. Πως; Φτιάχνοντας κυλιόμενο διάδρομο μεταφοράς ποδηλάτου!
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στη δεκαετία του ’90. Εμπνευστής της, ένας ποδηλάτης που δεν άντεχε άλλο, να φτάνει στη δουλειά του ιδρωμένος κι εξαντλημένος, μετά από μια ανηφορική διαδρομή. Σύντομα υλοποιήθηκε και μέχρι σήμερα, η 150 μέτρων έκτασή της, έχει μεταφέρει πάνω από 200.000 ποδήλατα. Φυσικά, το εν λόγω έργο τραβά σα μαγνήτης τους τουρίστες.
Οι ποδηλάτες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν το ένα τους πόδι στο ειδικό αυλάκι του κυλιόμενου διαδρόμου. Η ταχύτητα που τους προσφέρει στην ανάβαση είναι 5 μίλια την ώρα και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μέχρι πέντε οδηλάτες ταυτόχρονα. Βέβαια η χρήση του δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ποδήλατα αλλά και σε άλλα μικρά δίτροχα, πατίνια ή ακόμη και καρότσια μωρών!

Η εγκατάσταση ενός τέτοιου κυλιόμενου διαδρόμου μπορεί να αποδειχθεί θησαυρός για την άνετη κυκλοφορία σε περιοχές με υψόμετρο. Δεδομένου όμως του κόστους δημιουργίας του (περίπου 2.000-3.000$/ μέτρο), θα πρέπει η χρήση του να είναι συχνή ώστε μια τέτοια επένδυση να καταστεί συμφέρουσα.






ΠΗΓΗ
Διακρίνετε κάτι παράξενο σ’ αυτή την ανηφόρα; Δείτε τι έφτιαξαν στη Νορβηγία! Διακρίνετε κάτι παράξενο σ’ αυτή την ανηφόρα; Δείτε τι έφτιαξαν στη Νορβηγία! Reviewed by Unknown on 21:30 Rating: 5
Από το Blogger.